Sari direct la conținut

Donald Trump, în aplauzele mulțumii: „Solicit pedeapsa cu moartea pentru orice imigrant care ucide un cetățean american”

HotNews.ro
Donald Trump, în aplauzele mulțumii: „Solicit pedeapsa cu moartea pentru orice imigrant care ucide un cetățean american”
Donald Trump. FOTO: zz/Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx / AP / Profimedia

Donald Trump i-a descris pe migranți drept infractori periculoși în timpul unui miting desfășurat vineri în Aurora, Colorado, solicitând pedeapsa cu moartea pentru cei care ucid cetățeni americani, intensificând retorica anti-imigrație, informează Reuters.

Flancat de postere cu presupuși membri ai bandei venezuelene Tren de Aragua, Trump a mai spus că, dacă va fi ales, va lansa o „Operațiune Aurora” la nivel național pentru a-i viza pe membrii bandei.

Trump, candidatul republican la președinție, și-a înăsprit vizibil retorica anti-imigrație în ultimele săptămâni ale campaniei electorale, în care își propune să o învingă pe candidata democrată Kamala Harris.

Imigrația ilegală este una dintre principalele preocupări ale alegătorilor, iar Trump este văzut de majoritatea americanilor drept persoana cea mai în măsură să abordeze această problemă, arată sondajele de opinie.

„Solicit pedeapsa cu moartea pentru orice imigrant care ucide un cetățean american sau un ofițer de poliție”, a declarat Trump în aplauzele puternice ale unei mulțimi mari de susținători.

Trump a propus deja o extindere a pedepsei cu moartea pentru alți infractori, inclusiv pentru persoanele condamnate pentru trafic sexual de femei și copii.

Aproape jumătate dintre statele americane interzic pedeapsa cu moartea. Deși există o pedeapsă federală cu moartea, aceasta este rar utilizată, potrivit Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea, un grup non-profit. O extindere a infracțiunilor eligibile ar necesita un act al Congresului Statelor Unite.

Una dintre caracteristicile celei de-a treia campanii prezidențiale a lui Trump a fost concentrarea sa asupra a ceea ce el numește „criminalitatea imigranților”, chiar dacă studiile academice arată că imigranții nu comit infracțiuni într-o rată mai mare decât americanii.

Campania lui Harris nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii referitoare la propunerea privind pedeapsa cu moartea.

Vicepreședintele Harris și-a înăsprit poziția privind securitatea frontierelor după ce a devenit candidatul democrat în august și îl acuză pe Trump că a contribuit la înăbușirea unui proiect de lege bipartizan privind securitatea frontierelor în Congres la începutul acestui an.

În timpul dezbaterii prezidențiale cu Harris din 10 septembrie, Trump a afirmat că membrii Tren de Aragua controlau mai multe complexe de apartamente dărăpănate din Aurora – afirmații respinse de oficialii orașului.

La mitingul de vineri, el a reiterat promisiunea de a se concentra pe aplicarea legii în Aurora dacă va fi reales.

„Voi salva Aurora și fiecare oraș care a fost invadat și cucerit”, a spus Trump. „Îi vom pune pe acești criminali vicioși și însetați de sânge în închisoare sau îi vom da afară din țara noastră”.

În pofida declarațiilor dramatice ale lui Trump, menite să trezească alegătorii, niciun oraș din America nu a fost cucerit de migranți.

Primarul din Aurora, Mike Coffman, un republican, a declarat înainte de miting că „îngrijorările cu privire la activitatea bandelor venezuelene au fost extrem de exagerate” și l-a invitat pe Trump să viziteze orașul.

INTERVIURILE HotNews.ro