Sari direct la conținut

„Un autor asasinat de un președinte infam. Ce ar putea cere mai mult departamentul de marketing?” Primele fragmente ale memoriilor lui Navalnîi, scrise din închisoare, înainte de a muri

HotNews.ro
autoritatile inchisorii Lupul Polar au anuntat pe 16 februarie ca Aleksei Navalnii a murit subit , Foto: Artem Priakhin/SOPA Images/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia
Autoritatile inchisorii Lupul Polar au anuntat pe 16 februarie ca Aleksei Navalnii a murit subit , Foto: Artem Priakhin/SOPA Images/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Îmi voi petrece restul vieții în închisoare și voi muri aici”, a scris Alexei Navalnîi cu doi ani înainte de moartea sa într-o închisoare din Rusia, în februarie, potrivit primelor extrase publicate din memoriile postume ale adversarului numărul unu al lui Vladimir Putin, relatează AFP.

„Nu va fi nimeni de la care să-mi iau rămas bun (…) Toate aniversările vor fi sărbătorite fără mine. Nu-mi voi vedea niciodată nepoții. Nu voi fi subiectul vreunei povești de familie. Nu voi fi în nicio fotografie”, adaugă Alexei Navalnîi la data de 22 martie 2022, în acest jurnal din închisoare, în timp ce extrase ale acestei cărți postume au fost publicate vineri și sâmbătă de The New Yorker și Times of London, înainte de a fi publicată în toată lumea pe 22 octombrie.

Această carte, intitulată „Patriot”, va fi „memoriul meu”, scrie el. Potrivit editorului american Knopf, este planificată o versiune în limba rusă.

Ce le răspunde Alexei Navalnîi celor care se întreabă de ce s-a întors în Rusia, după otrăvirea sa

La întoarcerea sa în Rusia, în ianuarie 2021, după ce a fost otrăvit, activistul anticorupție a fost imediat arestat. El ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism” într-o colonie penală din Arctica când a murit la vârsta de 47 de ani, pe 16 februarie.

„Singurul lucru de care ar trebui să ne temem este să ne lăsăm patria pradă unei adunături de mincinoşi, hoţi şi ipocriţi”, scria el la 17 ianuarie 2022.

În fragmentele publicate, opozantul descrie o zi obișnuită de pe 1 iulie 2022: trezirea la 6 a.m., micul dejun la 6:20 a.m. și începerea muncii la 6:40 a.m.

„La muncă, stai timp de şapte ore la maşina de cusut, pe un scăunel mai jos de înălţimea genunchilor”, descrie el, potrivit News.ro.

„După muncă, continui să stai câteva ore pe o bancă de lemn, sub un portret al lui Putin. Aceasta se numeşte „activitate disciplinară””, scrie Alexei Navalnîi.

El povesteşte cum a făcut greva foamei începând din aprilie 2021, ceea ce l-a făcut să piardă un kilogram în fiecare zi. Uşa de la bucătăria închisorii, unde se găteau pui şi pâine, era „lăsată în mod deliberat deschisă”, astfel încât mirosul să ajungă la el. De asemenea, i se strecurau dulciuri în buzunare.

Pe 11 aprilie 2021, Alexei Navalnîi s-a simţit pentru prima dată „la cel mai scăzut nivel emoţional şi moral”. Dar câteva zile mai târziu, a aflat de sprijinul internaţional pentru el – „inclusiv cinci laureaţi ai Premiului Nobel” şi chiar „JK Rowling!”

Moartea activistului a provocat o condamnare unanimă din partea capitalelor occidentale, mulţi lideri arătând cu degetul spre Vladimir Putin.

David Remnick, redactor la The New Yorker, mărturiseşte că „este imposibil să citeşti jurnalul de închisoare al lui Navalnîi fără să fii indignat de tragedia suferinţei şi morţii sale”.

În ultima însemnare din jurnal, publicată de New Yorker, la 17 ianuarie 2024, opozantul mărturisea că o întrebare revine mereu printre colegii săi de detenţie şi anumiţi gardieni din închisoare: de ce s-a întors în Rusia? „Nu vreau să-mi abandonez ţara sau să o trădez. Dacă convingerile tale au sens, trebuie să fii pregătit să le aperi şi să faci sacrificii dacă este necesar”, le răspundea el.

„Ce ar putea cere mai mult departamentul de marketing?”

În ciuda singurătăţii şi a izolării sale, simţul umorului care îl caracteriza pe Aleksei Navalnîi transpare în mod strălucit în mai multe rânduri. Ca atunci când explică de ce a scris această carte. 

„Dacă mă ucid, familia mea va primi avansul şi drepturile de autor”, spune el. „Dacă o tentativă obscură de asasinat cu ajutorul unei arme chimice, urmată de o moarte tragică în închisoare, nu poate vinde o carte, este greu de imaginat ce ar putea. Autorul cărţii a fost asasinat de un preşedinte infam. Ce ar putea cere mai mult departamentul de marketing?”, scria Navalnîi, cuvinte care par să rezoneze puternic la opt luni după moartea sa.

INTERVIURILE HotNews.ro