Sari direct la conținut

Iranul a trimis noi sateliți Rusiei pentru a fi trimiși în spațiu de Kremlin

HotNews.ro
Iranul a trimis noi sateliți Rusiei pentru a fi trimiși în spațiu de Kremlin
Ministerul iranian al Apărării a anunțat lansarea cu succes a trei sateliți în spațiu, pe 28 ianuarie 2024. Sursa foto: Iran Interior Ministry / Zuma Press / Profimedia

Iranul a trimis Rusiei doi sateliți fabricați local pentru a fi puși pe orbită de un vehicul spațial rusesc, a informat sâmbătă agenția de știri semioficială Tasnim, în cea mai recentă cooperare spațială dintre cele două țări sancționate de SUA, relatează Reuters.

Dezvoltarea Kowsar, un satelit de înaltă rezoluție, și Hodhod, un mic satelit de comunicații, este primul efort substanțial al sectorului spațial privat al Iranului, potrivit sursei citate.

Rusia a trimis sateliți iranieni pe orbită în februarie și în 2022, când oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la cooperarea spațială dintre Rusia și Iran, temându-se că satelitul nu numai că va ajuta Rusia în Ucraina, ci și Iranul să monitorizeze potențialele ținte militare în Israel și în Orientul Mijlociu. 

Kowsar ar putea fi folosit în agricultură, managementul resurselor naturale, monitorizarea mediului și managementul dezastrelor, a spus Tasnim. Hodhod este proiectat pentru comunicații prin satelit și ar putea fi utilizat în zone îndepărtate cu acces redus la rețelele terestre.

În septembrie, Iranul a efectuat a doua lansare de satelit în acest an folosind o rachetă construită de Gărzile Revoluționare. Lansarea a avut loc în timp ce Statele Unite și țările europene au acuzat Teheranul că a transferat în Rusia rachete balistice care ar putea fi folosite în războiul său cu Ucraina. Iranul a negat acest lucru.

INTERVIURILE HotNews.ro