Sari direct la conținut

Bombardier rusesc Su-34, doborât de un F-16 ucrainean? Bloggerii pro-Kremlin anunță o premieră

HotNews.ro
Bombardier rusesc Su-34, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Bombardier rusesc Su-34, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Surse rusești și ucrainene au relatat sâmbătă seară că un avion F-16 al armatei Kievului a doborât un bombardier rusesc Su-34. Oficialii din cele două tabere nu au comentat informațiile.

Potrivit unui canal popular de Telegram despre care se spune că este condus de un fost aviator militar rus, un avion Suhoi Su-34 al Forțelor Aerospațiale Ruse ) a fost doborât sâmbătă deasupra Ucrainei, notează Forbes.

Canalul Fighterbomber a împărtășit un omagiu aparent adus aeronavei rusești doborâte, cu o fotografie alb-negru a avionului multirol și mesajul: „Pământul este cerul, fraților”.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio declarație oficială cu privire la presupusa pierdere a avionului Su-34 sâmbătă și nici Ministerul Apărării al Ucrainei nu a comentat.

Mai mulți milbloggeri pro-Kremlin au spus că aeronava a fost doborâtă la aproximativ 50 de kilometri de linia frontului deasupra Ucrainei, conform The Kyiv Post.

Sursele rusești au susținut că un avion F-16 de fabricație americană a atacat bombadierul rusesc în timp ce acesta se pregătea să lanseze gombe ghidate KAB.

Informațiile au fost preluate și de canale militare ucrainene, care pretind că echipajul avionului rusesc nu a supraviețuit.

Dacă informația se confirmă, aceasta ar fi prima dată când un avion F-16, fabricat în SUA, a obținut o victorie aeriană împotriva unei aernonave rusești cu echipaj, notează și Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza făcută duminică.

Primele avioane F-16 au fost primite de forțele armate ucrainene la începutul lunii august a acestui an.

Aceste avioane de luptă au jucat un rol activ în respingerea unui atac cu rachete la scară largă asupra Ucrainei la 26 august, conform RBC Ukraine. În timpul misiunii, unul dintre avioanele F-16 s-a prăbușit iar pilotul a murit.

INTERVIURILE HotNews.ro