Sari direct la conținut

Rusia susține că a lovit trupele ucrainene din Kursk cu o bombe glisante

HotNews.ro
Rusia susține că a lovit trupele ucrainene din Kursk cu o bombe glisante
Soldat rus pe frontul de la Kursk Foto: Rusian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Bombele glisante rusești au lovit o concentrație de trupe ucrainene în apropierea regiunii de graniță Kursk, a anunțat duminică ministerul rus al Apărării, relatează Reuters. 

Acesta a spus că atacul a fost îndreptat împotriva „unei fortificații și o concentrație a personalului Forțelor Armate ucrainene”, iar bombele au fost livrate de un avion de război rusesc Su-34.

Reuters nu a putut verifica în mod independent lovitura, iar scurta declarație a ministerului apărării nu a oferit detalii despre impact.

Ucraina a luat prin surprindere Moscova pe 6 august, cu o incursiune peste graniță, în regiunea Kursk, în prima invazie a teritoriului suveran rusesc de la al Doilea Război Mondial.

Rusia încearcă de mai bine de două luni să scoată de acolo forțele ucrainene. Duminică, ministerul apărării de la Moscova a declarat că monitorizează operațiuni ofensive în câteva zeci de puncte din regiune.

La începutul lunii septembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele sale controlau peste 1.300 km pătrați din Kursk, inclusiv 100 de așezări. Sâmbătă, el a spus că forțele ruse au încercat să alunge trupele ucrainene „dar menținem pozițiile”.

Rusia a declarat că forțele sale au luat recuperat câteva sate săptămâna trecută.

Rezultatul luptei de la Kursk ar putea avea un impact semnificativ asupra cursului războiului care a început odată cu invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Dacă poate păstra o bucată de teritoriu rusesc, Ucraina va avea o monedă de schimb valoroasă în viitoarele negocieri de pace.

Pe de altă parte, decizia sa de a angaja o forță substanțială în ofensiva de la Kursk a venit cu un preț în alte zone ale câmpului de luptă, în timp ce Rusia a avansat în estul Ucrainei, în august și septembrie,cu cel mai rapid ritm din ultimii doi ani.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, potrivit Ukrainska Pravda, că Rusia a lansat aproape 900 de bombe ghidate asupra Ucraina în doar 7 zile. 

Pe lângă bombe, Rusia a lansat 40 de rachete și 400 de drone de atac de diferite tipuri.

INTERVIURILE HotNews.ro