Sari direct la conținut

Europarlamentar slovac, vizită provocatoare la Moscova: „Fascismul și războiul vin din Vest, libertatea și pacea vin din Est”

HotNews.ro
Europarlamentar slovac, vizită provocatoare la Moscova: „Fascismul și războiul vin din Vest, libertatea și pacea vin din Est”
Ľuboš Blaha, europarlamentar slovac Foto: Martin Baumann / TASR / Profimedia

Ľuboš Blaha, un europarlamentar slovac din partidul de guvernământ Smer al premierului Robert Fico, a postat un clip video de patru minute în timp ce se plimbă prin Piața Roșie din Moscova în care vorbește despre „frăția slavă” și rostogolește mai multe narațiuni de propagandă pro-Kremlin, relatează Politico.

El a motivat deplasarea la Moscova prin dorința „de a mulțumi pentru eliberarea de sub fascism” și „pentru a cere iertare pentru rusofobia din Occident”.

„Rusia este în continuare frumoasă, inteligentă și avansată. Vă rog, să terminăm cu ura împotriva Rusiei. Am venit la Moscova ca un prieten al Rusiei pentru că nu mai pot să privesc cum rusofobia crește în Occident”, a declarat Blaha.

El a spus că va merge pentru a depune un omagiu la memorialul lui Gheorghi Jukov, comandant sovietic din cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Națiunea rusă ne-a eliberat de fascism și a făcut un sacrificiu incredibil pentru noi”, a declarat Blaha. „Îmi pare foarte rău pentru toate aceste rezoluții belicoase, pline de ură și literalmente fasciste pe care Parlamentul European le adoptă împotriva Rusiei. Noi suntem slavi, nimeni nu ne va face să urâm Rusia”, a mai completat europarlamentarul.

Ales în iunie pentru a reprezenta Slovacia în Parlamentul European, el a mai subliniat că respinge orice sprijin militar suplimentar pentru Ucraina și orice sancțiune împotriva Rusiei.

„Ne vom reaminti adevărul istoric: fascismul și războiul vin din Vest, libertatea și pacea vin din Est”, a spus Blaha. O frază similară a fost folosită în trecut de premierul slovac Robert Fico când a promis să blocheze aderarea Ucrainei la NATO.

Deplasarea la Moscova a europarlamentarului a generat critici înclusiv în interiorul Slovaciei, din partea vicepreședintelui Parlamentului European, Martin Hojsík, membru al partidului de opoziție Slovacia Progresistă.

„Nu aș fi surprins dacă vizita unui anumit eurodeputat la Moscova ar avea pe ordinea de zi predarea unei scrisori în toaletă. Sau va lăsa asta pe seama șefului său de partid, care va merge la Moscova anul viitor?”, a scris el într-o postare, referindu-se la așa-numita scrisoare de invitație în care politicienii comuniști cehoslovaci au solicitat intervenția sovietică pentru a zdrobi protestele din Primăvara de la Praga, servind drept pretext pentru invazia din 1968. Se zvonește că această scrisoare ar fi fost predată liderului de atunci al Uniunii Sovietice, Leonid Brejnev, în baie.

Guvernul slovac a devenit semnificativ mai pro-rus după ce Fico a revenit la putere în toamna anului trecut.

Fico a declarat că va restabili relațiile cu Rusia dacă războiul din Ucraina se va încheia în timpul mandatului său și a mai spus că singura modalitate de a pune capăt războiului Kremlinului este ca Kievul să cedeze o parte din teritoriul său invadatorilor.

INTERVIURILE HotNews.ro