Sari direct la conținut

Comunitatea științifică infirmă  ipoteza conform căreia Cristofor Columb ar fi fost un evreu sefard/ Nu există niciun studiu care să susțină așa ceva

HotNews.ro
Cristofor Columb. Credit: ZUMAPRESS.com / Zuma Press / Profimedia
Cristofor Columb. Credit: ZUMAPRESS.com / Zuma Press / Profimedia

O afirmație privitoare la originile evreiești ale lui Cristofor Columb, făcută în cadrul unui documentar prezentat de televiziunea spaniolă RTVE, a creat rumoare în rândul comunității științifice internaționale. Afirmațiile lui José Antonio Lorente, omul de știință spaniol care pretinde că a făcut descoperirea, au fost preluate de mai toate agențiile de presă de lume. Există însă o problemă. Lorente nu a scris niciun studiu privitor la Columb în ultimii 21 de ani.

Un document datat la 22 februarie 1498, semnat de însuși Cristofor Columb, a fost considerat dovada certă că amiralul care a descoperit Lumea Nouă avea origini genoveze. În el, Columb cerea ca proprietățile sale din Genova să rămână moștenire a familiei sale căci, susținea acesta, „de acolo provin și acolo m-am născut”.

Au existat însă voci în cadrul comunității științifice care, de-a lungul timpului, au contestat sinceritatea lui Columb. Astfel, au apărut tot felul de ipoteze care au pretins că acesta ar fi fost fie portughez, fie basc, fie grec sau, finalmente, evreu sefard din Spania.

Cum a apărut ipoteza originilor evreiești ale lui Columb

José Antonio Lorente, cercetător în cadrul Facultății de Medicină din cadrul Universității din Granada, a afirmat în urmă cu două zile (zi care aniversa data descoperirii Lumii Noi, 12 octombrie 1492), că a studiat timp de 22 de ani rămășițele pământești ale lui Columb, dar și pe cele ale fiului său, Ferdinand, precum și pe cele ale fratelui său, Diego.

Pe baza analizelor ADN, a declarat Lorente, acesta a putut stabili că linia genetică a familiei Columb coincide cu cea a evreilor sefarzi (evrei de rit spaniol sau portughez). Mai mult, acesta a afirmat că viitorul amiral al flotei spaniole ar fi provenit dintr-o familie de evrei care deținea o țesătorie în Valencia.

Pentru a evita persecuția religioasă, dar și pentru a beneficia de sprijinul caselor regale europene, Columb ar fi pretins că este creștin din Genova. O origine pe care, ulterior, a încercat să o susțină toată viața.

Afirmațiile lui José Antonio Lorente, negate chiar de colegii de la Universitatea din Granada

Miguel Botella, antropolog crimininalist din cadrul Universității din Granda, unul dintre colegii luiJosé Antonio Lorente, susține că întreaga poveste este lipsită de fundament științific, ba chiar că pleacă de la o întâmplare neobișnuită.

Lorente, conform propriilor afirmații, ar fi decis să ceară permisiunea de a studia în premieră rămășițele lui Columb la insistențele unor profesor de liceu, pe nume Marcial Castro. Odată ce au primit permisiunea autorităților și a descendenților lui Columb, acestea au fost dezvăluite în prezența a zeci de jurnaliști, într-un adevărat show mediatic.

Din echipa specialiștilor de atunci făcea parte și Miguel Botella, cel care susține că nu au fost descoperite decât 150 de grame de osemite, și acelea aflate într-o stare teribilă de degradare. În fapt, cel mai lung fragment osos nu depășea patru centimetri.

Cel mai probabil, a subliniat antropologul spaniol, resturile descoperite erau tot ceea ce mai rămăsese din trupul lui Columb, după ce acesta fusese înhumat și reînhumat de-a lungul timpului la Valladolid, apoi în Sevilla, Santo Domingo, Havana, pentru ca în 1899 să revină la Sevilla.

Toate încercările de a extrage ADN din rămășițele umane presupuse a fi ale lui Columb au fost soldate cu eșecuri. Moment în care Botella a decis să se retragă din echipa care efectua investigațiile de acest gen.

José Antonio Lorente pare să se contrazică singur

Antonio Alonso, cercetător în cadrul Institutului Național de Toxicologie și Cercetări Criminalistice din Madrid, este doar unul dintre oamenii de știință care pun la îndoială afirmațiile lui José Antonio Lorente.

Acesta afirmă că nicio concluzie nu poate fi trasă pe baza unui simplu documentar apărut pe un post de televiziune. Criminalistul spaniol subliniază că, de la exhumarea presupuselor rămășișe ale lui Columb, mai exact acum 23 de ani, José Antonio Lorente nu a publicat niciun studiu în care să prezinte o singură dovadă a afirmațiilor sale.

Alonso, citat de cotidianul El Pais, s-a arătat surprins de lipsa altor cercetători în documentarul cu pricina, având în vedere că afirmațiile protagonistului indicau colaborări cu geneticieni din SUA, Australia sau Spania.

Omul de știință din Madrid, unul dintre cei mai reputați specialiști în genetică criminalistică din Spania, este de părere că afirmațiile lui Lorente nu au nicio valoare, atâta vreme cât nu a făcut publice nici metodele prin care ar fi obținut ADN-ul lui Columb, nici rezultatele presupuselor studii.

Mai mult, deși acum afirmă că ADN-ul extras în anul 2007 ar sta la baza concluziilor, Lorente s-a contrazis singur trei ani târziu, în 2010, atunci când a recunoscut într-un alt interviu că fragmentele de ADN sunt extrem de mici, implicit nu pot fi trase concluzii concludente pe baza lor.

De asemenea, Lorente adăuga atunci că mostrele de ADN nu corespundeau cu cele ale fratelui lui Columb, ci cu unele ale unor veri îndepărtați.

Deși José Antonio Lorente amenință cu noi dezvăluiri, oamenii de știință rămân reticenți

José Antonio Lorente se apără și subliniază că lipsa oricăror materiale științifice publicate are la bază cerința expresă a descendenților faimosului amiral Cristofor Columb. Aceștia ar fi cerut ca nicio informație să nu fie făcută publică timp de 20 de ani de la momentul exhumării (exhumarea a avut loc în anul 2003).

Acesta a adăugat că va face publice toate lucrările sale cu privire la acest subiect undeva la finalul lunii noiembrie a acestui an.

Dezvăluirile, dacă vor veni, sunt privire însă cu scepticism. Antonio Salas, un cercetător din cadrul Institutul de Cercetări Sanitare din Santiago de Compostela, este de părere că Lorente nu va reuși să facă lumină în cazul originii lui Columb.

De ce? Pentru că, pur și simplu, nu există cromozomi de tip Y care să poată fi identificați cu evreii sefarzi, a adăugat acesta. Chiar și dacă ar avea întregul ADN al unui individ, tot va fi aproape imposibil să ajungă la o concluzie privitoare la zona geografică de origine a acestuia.

Până la dezvăluirile anunțate de José Antonio Lorente, și în ciuda a tot ceea ce s-a vehiculat în presă în ultimele zile, originile lui Columb rămân aceleași. Un explorator genovez care, cu sprijinul coroanei spaniole, a atins țărmul Lumii Noi acum mai bine de 500 de ani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro