Sari direct la conținut

Ciolacu: PSD nu va avea pe liste candidați trimiși în judecată. Chesnoiu și Bodog și-au anunțat retragerea

HotNews.ro
Adrian Chesnoiu, fostul ministru al agriculturii, Foto: AGERPRES
Adrian Chesnoiu, fostul ministru al agriculturii, Foto: AGERPRES

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, la Iaşi, că în Consiliul Politic Naţional al partidului de marți le va cere colegilor săi să sprijine eliminarea de pe liste a candidaților social-democrați trimiși în judecată. Adrian Chesnoiu s-a retras de pe lista de la Olt, la patru zile după ce Florian Bodog a renunțat și el la candidatură.

„Mâine am un Consiliu Politic Naţional. Şi vă anunţ oficial că o să cer colegilor mei ca niciun candidat pe listele Partidului Social-Democrat să nu fie, dacă este, trimis în judecată. Nu dacă are o sentinţă în prima instanţă”, a spus preşedintele PSD, potrivit News.ro.

„Veţi vedea că niciun candidat pe listele Partidului Social-Democrat nu va fi, dacă este trimis în judecată într-o cauză penală. Aia vă spun cu certitudine”, a mai spus Ciolacu.

Chesnoiu: „Nu vreau să fiu o posibilă frână”

Printre cei vizați de decizia preconizată de Ciolacu s-ar fi aflat și fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, trimis în judecată de către DNA în decembrie 2022. Însă Chesnoiu a anunțat în cursul zilei că se retrage de pe lista pentru Camera Deputaților din Olt a PSD, unde ocupa poziția a treia.

„Nu voi lăsa ca o problemă personală care trenează de mai bine de doi ani de zile și care îmi doresc să se încheie cât mai repede pentru ca adevărul să iasă la iveală, să fie o armă de manipulare în mâna Opoziției. Nu vreau să fiu o posibilă frână pentru Echipa din care fac parte, pentru că interesul general primează celui individual!”, a scris Adrian Chesnoiu într-o postare pe Facebook.

Chesnoiu susține că, în perioada electorală, „nu mai contează principiile și valorile umane”, existând riscul ca succesul PSD să fie afectat de „atacuri nejustificate la persoană”. „Vreau să le smulg adversarilor ”arma redutabilă” (așa cum își imaginează ei) de discreditare a echipei PSD și aștept să văd oferta lor de proiecte pentru dezvoltarea României”, a mai scris fostul ministru al Agriculturii.

Pe 7 decembrie 2022, fostul ministru PSD al Agriculturii Adrian Chesnoiu – actual deputat – a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și instigare la permiterea accesului unei persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității, fiind acuzat de trucarea unui concurs de angajare în minister. Alți patru angajați ai Ministerului Agriculturii și un consilier județean au fost trimiși în judecată de procurori.

În perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, Adrian Chesnoiu, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă, membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze lui Andrei Răducan (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene, susținea DNA la acea vreme.

Florian Bodog nu s-a referit la procesul de corupție

În urmă cu patru zile, și fostul ministru al Sănătății Florian Bodog a anunțat retragerea de pe lista pentru Senat a PSD Bihor, tot printr-o postare pe Facebook, însă acesta nu invoca procesul în care este judecat ca motiv al retragerii.

„Consider că proiectul de modernizare a Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea – amplu, complex și de durată – este unul extrem de important pentru Universitatea din Oradea, dar și pentru întreg județul Bihor. Tocmai de aceea, de acum înainte, ca decan al facultății, mă voi dedica realizării acestui proiect. De asemenea, îmi voi continua munca de profesor universitar, precum și activitatea de chirurg la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor”, a afirmat Bodog.

Pe 30 august 2021, fostul ministru al Sănătăţii Florian Bodog, actual senator PSD, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. El este acuzat de către procurori că în perioada în care a fost ministru ar fi permis ca o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi încaseze salariul pentru un an, fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contract. Mai mult, el ar fi semnat o serie de documente în locul consilierului.

Florian Bodog a fost trimis în judecată pentru: fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracțiuni); abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale) și fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale).

INTERVIURILE HotNews.ro