Sari direct la conținut

Șeful armatei ucrainene, anunț de ultimă oră, care poate schimba cursul războiului, după ce s-a consultat cu un partener strategic

HotNews.ro
General-colonelul Oleksandr Sirskîi, Foto: Roman Chop / AP / Profimedia
General-colonelul Oleksandr Sirskîi, Foto: Roman Chop / AP / Profimedia

Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a declarat miercuri că Marea Britanie lucrează la propriile sale propuneri privind punerea în aplicare a „planului de victorie” al Ucrainei, în urma unei conversații telefonice cu șeful apărării britanice, Tony Radakin, informează Reuters.

„Am discutat separat posibilitatea de a lovi obiectivele militare inamice în profunzime operațională și strategică”, a declarat Sîrskîi pe Telegram.

„Partea britanică lucrează în prezent la propriile sale propuneri ca parte a punerii în aplicare practice a planului de victorie”, a spus generalul urainean.

Anunțul generalul ucrainean a venit cu câteva ore înainte ca președintele Volodimir Zelenski să prezinte planul de victorie în timpul unui discurs în fața Radei Supreme, potrivit The Kyiv Independent.

Detaliile mai sensibile vor fi dezvăluite doar liderilor parlamentari, a declarat David Arakhamia, deputat al partidului de guvernământ, pentru publicația ucraineană.

Zelenski a fost, de asemenea, invitat să își prezinte planul la un summit al liderilor UE în această săptămână. El l-a prezentat deja președintelui SUA, Joe Biden, și altor parteneri-cheie, inclusiv premierului britanic Keir Starmer.

„Furnizarea de echipamente și arme militare, instruirea personalului, precum și creșterea eficienței utilizării mijloacelor de distrugere de înaltă tehnologie sunt pilonii principali ai cooperării militare ucraineano-britanice”, a adăugat Sîrskîi.

Oficiali de rang înalt au dezvăluit deja anumite părți ale planului, și anume cele legate de sprijinul militar și politic occidental pentru lupta Kievului împotriva invaziei la scară largă a Rusiei.

Componentele-cheie se concentrează pe domeniile militar, diplomatic și economic, precum și pe reconstrucția postbelică. Printre măsurile se numără invitația adresată Ucrainei de a adera la NATO. Incursiunea transfrontalieră a Ucrainei în regiunea rusă Kursk joacă, de asemenea, un rol în crearea presiunii asupra Moscovei.

Ce prevede „planul de victorie” al Ucrainei

„Orice compromis cu Rusia, cum ar fi înghețarea conflictului, ar însemna că trebuie să vă pregătiți pentru următoarele etape de război”, a declarat Mihailo Podoliak, consilierul lui Zelenski, care a explicat pentru publicul HotNews care sunt prevederile generale din „Planul Victoriei”.

Unul dintre elementele esențiale ale planului de victorie a lui Zelenski este ca loviturile Ucrainei pe teritoriul Rusiei să continue: „În regiunile rusești unde s-a întâmplat acest lucru oamenii percep cu totul altfel războiul și nu mai cred propaganda”, spune Podoliak.

Sunt 4 elemente-cheie, niciunul nu se referă la cedarea de teritorii către Rusia, despre care puteți citi aici.

INTERVIURILE HotNews.ro