Sari direct la conținut

USR și Alianța Forțelor de Dreapta anunță că susțin referendumul propus de Nicușor Dan / Primarul Capitalei urmează să se întâlnească cu candidații la prezidențiale 

USR și Alianța Forțelor de Dreapta anunță că susțin referendumul propus de Nicușor Dan / Primarul Capitalei urmează să se întâlnească cu candidații la prezidențiale 
Elena Lasconi și Nicușor Dan. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR și Alianța Forțelor de Dreapta, al cărei candidat pentru alegerile prezidentiale este Ludovic Orban, au anunțat miercuri că susțin referendumul propus de Nicușor Dan, primarul Capitalei, pe tema taxelor locale și a autorizațiilor de construcție. Nicușor Dan s-a întâlnit miercuri cu Elena Lasconi și urmează să discute, joi și vineri, și cu Ludovic Orban și cu Nicolae Ciucă, pe baza celor 20 de solicitări adresate candidaților la alegerile parlamentare și prezidențiale. 

„Alianţa Forţelor de Dreapta va sprijini referendumul iniţiat de Nicuşor Dan. De fapt, cele două referendumuri – atât referendumul privind bugetul Capitalei să fie distribuit de Consiliul General, cât şi referendumul privitor la urbanism, şi anume la obiectivul de a face ordine în documentaţiile de urbanism şi în autorizaţiile de construcţie la nivelul Bucureştiului”, a anunţat Ludovic Orban.

Alianța Forțelor de Dreapta este formată din patru partide: Forţa Dreptei (fondat de Ludovic Orban după plecarea din PNL), Partidul Mişcarea Populară (condus de Eugen Tomac, apropiat al fostului președinte Traian Băsescu), Alternativa Dreaptă şi Partidul Naţional Ţărănesc Maniu-Mihalache. 

Și USR a anunțat, tot miercuri, că susține referendumul pe care l-a cerut Nicușor Dan. 

„USR a fost alături de Nicușor Dan timp de patru ani în Consiliul General al Municipiului București și îl sprijinim în continuare în toate demersurile sale. Este primarul care a câștigat pentru a doua oară consecutiv încrederea bucureștenilor, iar acum este momentul pentru reforme structurale necesare pentru viitorul Capitalei. Consultarea directă a bucureștenilor este crucială. Prin acest referendum și reformele propuse, ne dorim să eliminăm conflictele de competență și să construim o administrație locală unică”, a declarat Vlad Voiculescu, președintele USR București, conform unui comunicat de presă. 

Nicușor Dan, întâlniri cu Elena Lasconi, Ludovic Orban și Nicolae Ciucă 

Primarul general al Capitalei a anunțat că miercuri a avut o întâlnire cu Elena Lasconi, candidata USR la prezidențiale, pentru a discuta pe baza celor 20 de solicitări pe care edilul le-a avut către candidații la alegerile parlamentare și prezidențiale. 

Joi dimineață, Nicușor Dan urmează să se întâlnească cu Ludovic Orban, iar vineri cu Nicolae Ciucă, liderul PNL, pentru a discuta pe același subiect. 

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a publicat la începutul lunii octombrie 20 de solicitări adresate candidaților la alegerile parlamentare și prezidențiale. Cea mai importantă este ca împărțirea banilor strânși din taxele și impozitele bucureștenilor să fie făcută de Consiliul General, nu de Parlament, cum este acum. El a cerut și ca toate autorizațiile de construire din București și toate documentațiile de urbanism să fie aprobate de primarul general/Consiliul General.

Ce referendum propune Nicușor Dan în Capitală, după conflictul cu Băluță

Primarul general Nicușor Dan a anunțat, într-o postare pe Facebook, că a pus pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) două proiecte de hotărâre pentru consultarea cetățenilor Capitalei printr-un referendum local care ar putea să acorde atribuții mai largi PMB în raport cu primăriile de sector.

„Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale”, a scris Nicușor Dan.

Cele două întrebări la care bucureștenii sunt chemați să se pronunțe prin „DA” sau „NU” ar fi următoarele:

  1. „Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
  2. ⁠Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”.

În cazul în care bucureștenii ar răspunde în majoritate favorabil la cele două întrebări, Primăria Generală ar căpăta un control mai mare asupra finanțelor Capitalei în raport cu primăriile de sector, iar toate autorizațiile de construire ar urma să fie aprobate doar de PMB.

INTERVIURILE HotNews.ro