Sari direct la conținut

Planul Japoniei privind desfășurarea de arme nucleare americane deranjează Moscova. Zaharova invocă „prăbușirea stabilității regionale”

HotNews.ro
Planul Japoniei privind desfășurarea de arme nucleare americane deranjează Moscova. Zaharova invocă „prăbușirea stabilității regionale”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, la Moscova, Rusia, 15 octombrie 2024. Sursa foto: SEFA KARACAN / AFP / Profimedia

Orice desfășurare de arme nucleare americane în Japonia, în cadrul unui „NATO asiatic”, ar duce la prăbușirea stabilității regionale, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit Reuters.

Noul prim-ministru nipon, Shigeru Ishiba, în ajunul preluării mandatului, a prezentat un plan de modernizare a celei mai apropiate alianțe pe care o are Japonia, prin aducerea Washingtonului într-un „NATO asiatic” și staționarea de trupe japoneze pe teritoriul SUA.

Noua alianță de securitate, a spus Ishiba, ar putea chiar să partajeze controlul armelor nucleare ale Washingtonului, ca măsură de descurajare împotriva vecinilor înarmați nuclear ai Japoniei.

„Și asta la ce va duce? Răspunsul corect este: prăbușirea oricărei stabilități într-o regiune deja îndelung suferindă”, a afirmat Zaharova.

Propunerea nu este ceva cu care Tokyo să meargă mai departe imediat, după ce India și Statele Unite și-au exprimat diferite îngrijorări cu privire la aceasta. Dar Takeshi Iwaya, ministrul de externe al Japoniei, a declarat că „este o idee pentru viitor”.

INTERVIURILE HotNews.ro