Sari direct la conținut

The Independent: Autoizolarea diplomatică a Israelului nu va face decât să ajute Hamas

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu, Foto: JINI / Xinhua News / Profimedia
Benjamin Netanyahu, Foto: JINI / Xinhua News / Profimedia

Relațiile dintre Benjamin Netanyahu și alte state se tensionează tot mai mult după deciziile premierului israelian de a continua atacul asupra Fâșiei Gaza, de a extinde loviturile în sudul Libanului și de a permite escaladarea tensiunilor din regiune, în ciuda avertismentelor primite, potrivit The Independent.

Într-un editorial publicat miercuri, ziarul britanic scrie că atitudinea sfidătoare a lui Netanyahu față de SUA relevă faptul că este puțin probabil ca acesta să se abată de la planul de represalii împotriva Hamas, iar determinarea lui ar putea da roade dacă Donald Trump câștigă în noiembrie alegerile prezidențiale.

Dacă atrocitățile comise de Hamas pe 7 octombrie 2023 au vizat cumva și o ruptură între Israel și Statele Unite, acest lucru s-a întâmplat. Iar ultimatumul recent din partea guvernului american către israelieni arată exact acest lucru, scrie The Independent.

Secretarul de stat american Antony Blinken şi secretarul apărării Lloyd Austin le-au trimis recent o scrisoare oficialilor israelieni exprimându-şi îngrijorarea cu privire la deteriorarea situaţiei din enclava palestiniană.

Statele Unite au spus Israelului că trebuie să ia măsuri în următoarea lună pentru a îmbunătăţi situaţia umanitară din Gaza, altfel riscând să se confrunte cu potenţiale restricţii ale ajutorului militar american.

Scrisoarea este cel mai clar ultimatum adresat guvernului premierului Benjamin Netanyahu de la începutul conflictului din Gaza, indicând perspectiva unei posibile schimbări în sprijinul acordat de Washington Israelului.

Legislația SUA interzice furnizarea de asistență militară oricărei puteri care împiedică furnizarea de ajutor umanitar. De asemenea, politica americană actuală este împotriva a ceea ce face Israelului, care provoacă un conflict regional și o criză globală printr-un atac asupra instalațiilor nucleare sau petroliere iraniene.

Americanii sunt conștienți că acțiunile guvernului israelian nu reprezintă o problemă doar pentru Casa Alba. Și Franța a început să critice deciziile recente ale Israelului.

Tensiunile dintre Netanyahu și președintele francez Emmanuel Macron au crescut în ultimele săptămâni, după ce Parisul a colaborat cu Washingtonul pentru a asigura un armistițiu de 21 de zile între Israel și Hezbollah, care ar fi urmat să deschidă apoi ușa negocierilor pentru o soluție diplomatică pe termen lung.

Deși credeau că Israelul a acceptat termenii, Franța și SUA au fost luate prin surprindere când, a doua zi, Israelul a lansat lovituri care l-au ucis pe liderul Hezbollah de atunci, Hassan Nasrallah.

Publicația britanică notează că, dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă, este posibil ca acesta să-i acorde lui Netanyahu mână liberă și resurse nelimitate pentru a face tot ce dorește, inclusiv să atace Iranul.

INTERVIURILE HotNews.ro