Sari direct la conținut

Contre între Macron și Netanyahu. Relația Franța-Israel se tensionează tot mai mult, pe fondul războaielor din Gaza și Liban

HotNews.ro
Contre între Macron și Netanyahu. Relația Franța-Israel se tensionează tot mai mult, pe fondul războaielor din Gaza și Liban
Emmanuel Macron și Benjamin Netanyahu. FOTO: Christophe Ena / AFP / Profimedia

Emmanuel Macron a provocat nemulțumirea lui Benjamin Netanyahu și a guvernului său de mai multe ori în ultimele săptămâni, scrie Reuters, cu comentarii dure, venite în special după ce forțele Organizației Națiunilor Unite au fost puse în pericol de atacurile israeliene în sudul Libanului.

Parisul a interzis firmelor israeliene să participe la un târg militar naval din noiembrie, au declarat miercuri pentru Reuters două surse care sunt la curent cu această chestiune, un amănunt care evidențiază o relație din ce în ce mai tensionată între cei doi aliați.

Franța a interzis deja firmelor israeliene să participe la un târg militar la începutul acestui an. Ministerul Apărării a declarat la acea vreme că nu mai existau condițiile necesare pentru ca aceste companii să participe în situația în care președintele Emmanuel Macron „cere Israelului să înceteze operațiunile din Gaza”.

Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Israelului și Euronaval, care organizează târgul naval anual între 4 și 7 noiembrie, nu au răspuns solicitărilor de comentarii, scrie Reuters.

Decizia Franței vine în contextul în care forțele israeliene au lansat numeroase atacuri aeriene și o incursiune terestră limitată care vizează Hezbollah în Liban. Operațiunile israeliene au provocat numeroase victime civile, ceea ce a determinat aliații occidentali, inclusiv Franța, să solicite încetarea imediată a ostilităților.

Franța și SUA, luate prin surprindere de decizia lui Netanyahu

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a refuzat o încetare unilaterală a focului în Liban, subliniind că un simplu armistițiu nu va reuși să oprească reînarmarea și regruparea Hezbollah.

Tensiunile dintre Netanyahu și Macron au crescut în ultimele săptămâni, după ce Parisul a colaborat cu Washingtonul pentru a asigura un armistițiu de 21 de zile între Israel și Hezbollah, care ar fi urmat să deschidă apoi ușa negocierilor pentru o soluție diplomatică pe termen lung.

Deși credeau că Israelul a acceptat termenii, Franța și SUA au fost luate prin surprindere când, a doua zi, Israelul a lansat lovituri care l-au ucis pe liderul Hezbollah de atunci, Hassan Nasrallah.

Oficialii spun că nu există nicio perspectivă de încetare a focului în perioada imediat următoare. Parisul și-a îndreptat însă atenția către încercarea de a stabili parametrii pentru o soluție diplomatică odată cu încetarea luptelor.

Macron a iritat Israelul

Macron i-a iritat pe Netanyahu și guvernul său de mai multe ori în ultimele săptămâni, scrie Reuters, cu comentarii dure, venite în special după ce forțele Organizației Națiunilor Unite au fost puse în pericol de atacurile israeliene în sudul Libanului.

Printre altele, Macron a cerut încetarea livrărilor de arme pe care Israelul le folosește în Gaza. Marți, potrivit unui oficial francez, el a declarat în cadrul unei reuniuni a cabinetului că Netanyahu nu ar trebui să uite că țara sa a fost creată printr-o decizie a ONU.

Ministrul de externe Jean-Noel Barrot a încercat să nuanțeze comentariile, spunând că acestea au fost remarci generale care au reamintit Israelului importanța respectării Cartei ONU.

Biroul lui Netanyahu a declarat în replică că statul Israel a fost înființat prin „Războiul de Independență cu sângele luptătorilor noștri eroici, dintre care mulți au fost supraviețuitori ai Holocaustului, inclusiv din regimul Vichy din Franța”, o referire la guvernul francez care a colaborat cu Germania nazistă.

Doi diplomați au declarat că schimburile recente de declarații nu vor facilita eforturile Franței de mediere în Liban, scrie Reuters.

Franța găzduiește o conferință la Paris săptămâna viitoare pentru susținerea cetățenilor libanezi. Netanyahu a pus la îndoială intențiile Parisului, acuzându-l că a invitat Africa de Sud și Algeria, țări care, a spus premierul, fac eforturi pentru a refuza „Israelului dreptul său fundamental la autoapărare și, de fapt, pentru a-i respinge însuși dreptul de a exista”.

INTERVIURILE HotNews.ro