Sari direct la conținut

Primăria lui Piedone, contracte fără licitații de peste 4,4 milioane de lei, în ultimul an, pentru firmele unui candidat PNL din Dâmbovița / O companie e recent fondată

HotNews.ro
Cristian Popescu Piedone, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Cristian Popescu Piedone, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

20 de contracte, în valoare totală de circa 4,4 milioane lei, au primit două firme, Green Point Construct și Pavel Point Construct. Acționar la cele două firme este Pavel Marian, candidat la locale, pe listele PNL la Consiliul Județean Dâmbovița.

Primăria Sectorului 5, condusă de Cristian Popescu Piedone, și câteva școli care primesc finanțare de la Sectorul 5, au atribuit prin achiziție directă, în perioada 17 august 2023 – 5 septembrie 2024, 20 de contracte în principal lucrări de reparații și igienizare la școlile din Sectorul 5. Cristian Popescu Piedone era atunci primar, acum urmează fiul său.

Potrivit datelor centralizate de HotNews.ro din sistemul electronic de achiziții publice, valoarea cumulată a celor 20 de contracte este de 4,4 milioane lei.

  • Pavel Point Construct a primit 16 contracte în valoare de circa 3,3 milioane lei. 
  • Green Point Construct a primit 4 contracte de circa 1,2 milioane lei.

Potrivit termene.ro, firmele Green Point Construct și Pavel Point Construct au un singur acționar, Pavel Marian.

Pavel Point Construct a fost înființată pe 5 iunie 2020, în localitatea Brezoaele, județul Dâmbovița. În anul 2023 a avut o cifră de afaceri de circa 4,2 milioane lei, în creștere cu 163% față de anul precedent și un profit de 1,8 milioane lei, potrivit termene.ro. Numărul mediu de angajați în 2023: 2.

În 2023 și 2024, firma a avut contracte din bani publici doar cu administrația locală Sector 5 și instituțiile din subordine. Contractele cu segmentul privat, dacă au existat, nu sunt publice.

Firma Green Point Construct SRL a fost înființată în februarie 2024, în București, Sector 6. Acționar este același Pavel Marian. După câteva luni de activitate a primit 4 contracte din bani publici, în valoare de aproape 1,2 milioane lei. 

Cine e Pavel Marian 

Primăria Sectorului 5 și scolile din Sectorul 5 sunt singurele instituții publice cu care compania are contracte din bani publici, potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice.

Pavel Marian a candidat în iunie 2022, la alegerile locale, pe listele PNL, pentru un loc de consilier județean la Consiliul Județean Dâmbovița. Cele două firme apar în declarația sa de interese, depusă la depunerea candidaturii. Declarația de avere arată că în 2023 a încasat dividende de circa 935.000 lei din lucrări de construcții de la compania în care este acționar. 

Pavel Marian a anunțat că va candida la Primăria Brezoaele, însă în final a candidat  la CJ.

În auditul Curții de Conturi pe anul 2022, la Primăria Sectorului 5, a fost sesizat la capitolul nereguli faptul că administrația locală obișnuiește să spargă contractele de lucrări în unele cu valori mai mici, pe care să le atribuie prin achiziție directă, în loc să facă licitație.

„Divizarea contractelor de achiziție publică, pe parcursul anului 2022, evitându-se astfel aplicarea procedurilor concurențiale de atribuire prevăzute de Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice (…)evitându-se astfel aplicarea procedurilor concurențiale de atribuire prevăzute de Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice”, se arată în raport.

Hotnews.ro a cerut Primăriei Sectorului 5, în urmă cu peste 30 de zile, detalii despre atribuirile de 4,4 milioane lei prin achiziție directă, către cele două firme, deși obiectul contractelor era similar. Până la data publicării articolului nu am primit un răspuns.

Achiziții directe vs licitații

Potrivit datelor centralizate de HotNews.ro din sistemul electronic de achiziții publice, de la începutul anului până în prezent, Primăria Sectorului 5 a atribuit 9 licitații în valoare de circa 150 milioane lei – o parte fiind acorduri-cadru pe 4 ani. 

În aceeași perioadă a făcut este 320 achiziții directe, în valoare totală de peste 20 milioane lei. 

Dacă adăugăm și ”deconcentratele”, numărul achizițiilor directe se ridică la peste 850, iar valoarea achizițiilor directe făcute de Primărie și ”deconcetrate” depășește 100 de milioane de lei.

INTERVIURILE HotNews.ro