Sari direct la conținut

Dronă suspectă, în spațiul aerian al României. MApN: „A pătruns pe o distanță maximă de 14 km”. Două aeronave F-18 și două F-16, ridicate de la sol

HotNews.ro
Dronă suspectă, în spațiul aerian al României. MApN: „A pătruns pe o distanță maximă de 14 km”. Două aeronave F-18 și două F-16, ridicate de la sol
Avion de luptă rusesc Su-57 (prim-plan) în misiune alături de o dronă S-70 Okhotnik - FOTO: TASS / ddp USA / Profimedia

Locuitorii din județul Constanța au primit în această seară un mesaj Ro-Alert prin care sunt atenționați că există posibilitatea căderii unor obiecte din aer, potrivit ISU Constanța. Ulterior, Ministerul Apărării a anunțat că alerta a fost emisă după ce sistemul radar a detactat o dronă care a pătruns în spațiul aerian al României. Patru aeronave, două F-18 și două F-16, au fost ridicate de la sol pentru a supraveghea traiectoria dronei.

Ministerul Apărării a anunțat că astăzi, „în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța”.

Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională.

„Ca urmare a evoluției țintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea”, precizează MApN.

Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localității Eforie Nord, evoluând ulterior în direcția Topraisar, potrivit armatei.

„Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție”, explică MApN.

Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20. Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare.

Potrivit MApN, din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea ca dronă să se fi prăbușit pe teritoriul României. Forțele Ministerului Apărării Naționale vor executa, în cursul dimineții, cercetări în zonă.  

ISU Constanța precizează că au fost trei apeluri la 112 din partea unor localnici speriați de atacul din apropiere de graniță.

Un singur mesaj RO-Alert a fost emis pentru întreg județul.

ISU Constanța spune că până acum nu sunt informații despre obiecte căzute, iar mesajul transmis are rolul de „avertizare și de informare a populației cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian și măsuri de adăpostire în cazul în care situația o impune”.

„Facem mențiunea că aceste mesaje au rolul de informare a populației despre faptul ca există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriului național”, mai precizează ISU Constanța.

Știre inițială: Publicația locală „Ziua de Constanța” relatează că în municipiul Constanța se aud mai multe avioane care ar zbura la joasă altitudine. Ministerul Apărării nu a transmis pentru moment dacă au fost ridicate avioane de la sol, așa cum s-a întâmplat în cazul unor atacuri precedente în apropiere de granița României.

Mesaj RO-Alert a fost primit de locuitorii din mai multe localități din județul Constanța, printre care Techirghiol, Eforie, Mangalia, dar și municipiul Constanța. 

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori”, se menționează în mesajul Ro-Alert

Martorii citați de „Ziua de Constanța” spun că au fost observate lumini suspecte pe cer în zona Portului din Constanța și deasupra Mării Negre.

INTERVIURILE HotNews.ro