Sari direct la conținut

Marcel Ciolacu dă asigurări că „nu a fost niciun pericol” din cauza dronei suspecte din Constanța: „Lucrurile sunt sub control”

HotNews.ro
Marcel Ciolacu dă asigurări că „nu a fost niciun pericol” din cauza dronei suspecte din Constanța: „Lucrurile sunt sub control”
Marcel Ciolacu. Credit foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări joi seară că „nu a fost niciun pericol” în judeţul Constanţa, unde a fost transmis un mesaj RO-Alert în care cetăţenii erau avertizaţi că există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. 

Premierul a spus că oamenii din Constanța au primit mesaj RO-Alert pentru că „acestea sunt procedurile” și crede că a fost informat și președintele României, dat a dat asigurări că nu a existat niciun pericol.

„Nu a fost niciun pericol până acum, s-au ridicat anumite avioane din Poliţia aeriană internaţională şi totul a fost sub control. Dacă o dronă se îndreaptă spre un obiectiv civil sau militar, va fi doborâtă. (…) ”, a declarat Ciolacu, potrivit News.ro, la România TV.

Întrebat cum se ştie dinainte traiectoria unei drone, Marcel Ciolacu a explicat că acest lucru este cunoscut şi e timp pentru anumite intervenţii.

„S-a ştiut şi în seara aceasta din momentul în care a intrat pe teritoriul apelor române sau s-a presupus acest lucru, a fost timp de alarmă şi ridicarea avioanelor şi F16 şi F18. Deci lucrurile sunt sub control. Acele drone care cad aproape de  malul Dunării sunt lovite de antiaeriana ucraineană”, a precizat Ciolacu, care a spus că a avut o discuţie la Ministerul Apărării, de vreo 4 sau 5 ori, cu cine este la comandă în astfel de situații.

Locuitorii din județul Constanța au primit în această seară un mesaj Ro-Alert prin care sunt atenționați că există posibilitatea căderii unor obiecte din aer, potrivit ISU Constanța. Ulterior, Ministerul Apărării a anunțat că alerta a fost emisă după ce sistemul radar a detactat o dronă care a pătruns în spațiul aerian al României. Patru aeronave, două F-18 și două F-16, au fost ridicate de la sol pentru a supraveghea traiectoria dronei.

„Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție”, a explicat MApN.

INTERVIURILE HotNews.ro