Sari direct la conținut

Robert Fico consideră controversat „planul de victorie” al lui Zelenski. Ce pericol vede premierul slovac

HotNews.ro
Robert Fico, Foto: Sierakowski/EUC / Zuma Press / Profimedia
Robert Fico, Foto: Sierakowski/EUC / Zuma Press / Profimedia

„Planul de victorie” al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski este controversat, a afirmat vineri la Bruxelles prim-ministrul slovac Robert Fico, care a adăugat că nu consideră o idee bună primirea Ucrainei în NATO, transmite vineri agenţia oficială slovacă TASR, citată de Agerpres.

Principalele trei teme de pe agenda summitului UE de la Bruxelles sunt evoluţiile din Ucraina, criza din Orientul Mijlociu şi migraţia, a menţionat premierul slovac.

Fico a reiterat faptul că sprijină aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, el consideră că primirea Ucrainei în NATO, ce constituie unul din punctele „planului de victorie” al lui Zelenski, ar putea duce la declanşarea celui de-al treilea război mondial. Potrivit premierului slovac, este vorba despre un plan controversat care divizează statele membre, din care motiv Consiliul European nu a adoptat o poziţie clară în privinţa lui.

Ce propuneri nu agreează Robert Fico

Robert Fico a mai reiterat că Rusia a încălcat dreptul internaţional prin invadarea Ucrainei şi capturarea unor părţi din teritoriul acesteia. Totuşi, prim-ministrul slovac nu agreează propuneri care stârnesc o dezbatere deschisă, cum sunt intrarea Ucrainei în NATO şi furnizarea către Kiev de rachete cu rază medie capabile să lovească ţinte în Rusia.

„Le-am spus tuturor liderilor UE, în prezenţa preşedintelui Zelenski, că filosofia guvernului condus de mine rămâne încă valabilă şi că noi dorim să ne concentrăm pe o cooperare semnificativă şi raţională cu Ucraina, al cărei rezultat nu ar trebui să fie uciderea, ci ajutorarea oamenilor în nevoie”, a explicat Fico.

El a adăugat că deja a patra şedinţă comună a guvernelor slovac şi ucrainean ar urma să se desfăşoare în ianuarie sau februarie în Slovacia.


INTERVIURILE HotNews.ro