Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 968: Peste 10.000 de nord-coreeni vor lupta alături de ruși, afirmă Budanov / Avertismentul lui Putin după declaraţiile lui Zelenski despre arma nucleară / Biden, la Berlin. Angajamentul transmis alături de Macron, Scholz și Starmer

HotNews.ro
Război în Ucraina, ziua 968: Peste 10.000 de nord-coreeni vor lupta alături de ruși, afirmă Budanov / Avertismentul lui Putin după declaraţiile lui Zelenski despre arma nucleară / Biden, la Berlin. Angajamentul transmis alături de Macron, Scholz și Starmer
Joe Biden face o vizită de adio în Germania - FOTO: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Președintele american Joe Biden a sosit vineri în Germania, unde s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scolz și a făcut apel la aliații Ucrainei să rămână la fel de hotărâți în a o ajuta și să sprijine Kievul în această iarnă grea. La rândul său, Scholz a spus că NATO continuă să sprijine Ucraina „cu toată puterea sa” împotriva invaziei ruse, dar a adăugat că trebuie să aibă grijă să nu devină parte a conflictului.

Evenimentele de vineri, ziua 968 a războiului din Ucraina, LIVE:

Biden, Macron, Scholz și Starmer promit, la Berlin, că vor sprijini Ucraina să obţină o „pace justă şi durabilă”

Biden şi principalii săi trei aliaţi europeni şi-au afirmat vineri, la Berlin, „determinarea” de a ajuta Kievul să obţină o „pace justă şi durabilă”, în timp ce trupele ucrainene luptă împotriva forţelor ruse.

Preşedintele american Joe Biden, omologul său francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Keir Starmer s-au angajat să „continue să sprijine Ucraina în eforturile sale de a asigura o pace justă şi durabilă, bazată pe dreptul internaţional, inclusiv pe Carta Naţiunilor Unite, şi pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale”.

Rusia şi Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri. Fiecare țară a eliberat câte 95 de militari

Rusia şi Ucraina au anunţat vineri că au efectuat un schimb de câte 95 prizonieri de război de fiecare parte, transferul fiind realizat în urma unei înțelegeri mediate de Emiratele Arabe Unite. (Reuters)

Și reprezentantul Poloniei priveşte cu scepticism planul de victorie al lui Zelenski: „În Ucraina există o oboseală de război masivă”

„Situaţia pe front este dificilă; există o oboseală de război masivă”, a spus ministrul apărării al Poloniei, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, vineri, după reuniunea miniştrilor apărării din NATO la Bruxelles. El a mai spus că eroismul soldaţilor ucraineni care îşi apără ţara de aproape trei ani trebuie admirat, însă el priveşte cu scepticism aşa-numitul „plan de victorie” al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Avertismentul lui Putin după declaraţiile lui Zelenski despre arma nucleară

„Rusia nu va permite”: Putin vede o „provocare periculoasă” în declaraţiile lui Zelenski

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat vineri drept o „provocare periculoasă” declaraţia lui Volodimir Zelenski, care a sugerat joi, la Bruxelles, că Ucraina ar putea încerca să dobândească arma nucleară. „Pot spune imediat că Rusia nu va permite în nicio circumstanţă ca aceasta să se producă”, a avertizat Putin.

Creșterea sprijinului militar nord-coreean pentru Rusia este „foarte îngrijorătoare”, a transmis vineri Parisul, în condițiile în care serviciile de informații sud-coreene susțin că Phenianul a trimis deja un contingent de 1.500 de soldați în Rusia.

„Creșterea cooperării încrucișate și a sprijinului militar nord-coreean pentru efortul de război rusesc în Ucraina este foarte îngrijorătoare”, a declarat Christophe Lemoine, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe. (AFP)

Robert Fico consideră controversat „planul de victorie” al lui Zelenski. Ce pericol vede premierul slovac

„Planul de victorie” al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski este controversat, a afirmat vineri la Bruxelles prim-ministrul slovac Robert Fico, care a adăugat că nu consideră o idee bună primirea Ucrainei în NATO.

Soldați nord-coreeni pe front: NATO spune că nu poate confirma „în acest stadiu”

NATO nu poate confirma „în acest stadiu” desfăşurarea de către Coreea de Nord a unor trupe în Rusia, a afirmat vineri secretarul general al alianţei Mark Rutte, întrebat cu privire la informaţii în acest sens ale Coreei de Sud.

„În acest stadiu, poziţia noastră oficială este aceea că noi nu putem confirma informaţiile conform cărora nord-coreeni sunt angajaţi activ ca soldaţi în efortul de război (rusesc)”, a declarat Rutte în timpul unei conferinţe de presă. „Însă, desigur, aceasta se poate schimba”, a adăugat el, întrebat cu privire la date ale Serviciului sud-coreean de informaţii (NIS).

Coreea de Nord a desfăşurat un prim contingent de 1.500 de soldaţi ai forţelor speciale la Vladivostok, în Extremul Orient rus, şi ar urma să trimită alţii în viitorul apropiat, a anunţat vineri NIS. Acesta din urmă a afirmat, cu imagini prin satelit drept dovadă, că a „detectat între 8 şi 13 (octombrie) că Phenianul a transportat forţele sale speciale în Rusia pe o navă de transport a marinei ruse, confirmând începutul participării militare a Coreei de Nord” la războiul declanşat de Moscova împotriva Ucrainei.

Mark Rutte a precizat că este în „strâns contact” cu partenerii asiatici ai NATO, printre care Coreea de Sud, care a participat joi la reuniunea NATO la nivel de miniştri ai apărării. (AFP)

Ucraina anunță că a repatriat trupurile a 501 soldați uciși și predați de Rusia

Ucraina a anunțat vineri că a repatriat trupurile a 501 dintre soldații săi uciși în confruntările cu forțele ruse, în special în estul teritoriului său, unde acestea avansează de luni de zile. Este una dintre cele mai mari repatrieri de rămășițe ale militarilor ucraineni de la începutul războiului.

Ce vrea Putin în Republica Moldova? Un fost important demnitar moldovean vorbește despre mizele Rusiei în votul crucial de duminică și despre ce așteaptă Chișinăul de la România

Cetățenii din Republica Moldova votează duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale și în referendumul pentru integrarea în UE. Într-un interviu pentru HotNews, fostul ministru de Externe moldovean Nicu Popescu vorbește despre importanța votului, despre tentativele Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova, despre proiectele de infrastructură pe care România și Republica Moldova ar trebui să le grăbească și despre garanțiile de securitate de care Chișinăul are nevoie, în contextul amenințării ruse.

Kievul dezminte informaţiile despre presupuse planuri ale sale de a dezvolta arme nucleare

Ministerul ucrainean de Externe a negat, într-un comunicat, că intenţionează să dezvolte arme de distrugere în masă, aşa cum s-a sugerat în informaţiile publicate de ziarul german BILD.

„Dezminţim în mod oficial insinuările din surse anonime din publicaţia BILD despre presupusele planuri ale Ucrainei de a dezvolta arme de distrugere în masă”, a declarat Ministerul de Externe de la Kiev într-un comunicat în care susţine respectarea Tratatului de neproliferare (NPT) şi care aminteşte că Ucraina a renunţat la armele nucleare pe care le avea atunci când a devenit independentă de URSS.

Ministerul ucrainean de Externe a emis acest comunicat la scurt timp după ce un jurnalist al publicaţiei germane BILD a spus că o sursă oficială ucraineană anonimă a asigurat că Ucraina este pregătită să înceapă să dezvolte arme nucleare în câteva săptămâni pentru a se proteja de Rusia, potrivit Ukrainska Pravda.

Informaţia a fost publicată în aceeaşi zi în care preşedintele Volodimir Zelenski a spus că i-a transmis fostului preşedinte şi candidat republican la Casa Albă, Donald Trump, în timpul întâlnirii pe care cei doi au avut-o luna trecută la New York, că Ucraina va fi forţată să dezvolte arme nucleare dacă nu este acceptată în NATO.

Preşedintele Zelenski a declarat ulterior că nu a spus niciodată că administraţia sa se pregăteşte „să creeze arme nucleare sau ceva de genul acesta”. (EFE via Agerpres)

„NATO continuă să sprijine Ucraina „cu toată puterea sa” împotriva invaziei ruse, dar trebuie să aibă grijă să nu devină parte a conflictului, a avertizat vineri Olaf Scholz.

„Sprijinim Ucraina cu toată puterea noastră și, în același timp, ne asigurăm că NATO nu devine beligerant în acest război, pentru a preveni transformarea acestuia într-o catastrofă și mai mare”, a declarat cancelarul german în fața presei, alături de președintele american Joe Biden, aflat într-o vizită de o zi la Berlin. (AFP)

Budanov: Peste 10.000 de nord-coreeni vor lupta alături de ruși de luna viitoare

Președintele american Joe Biden a discutat vineri, la Berlin, cu președintele german Frank-Walter Steinmeier, despre coordonarea sprijinului pentru Ucraina și dezescaladarea conflictului din Orientul Mijlociu, a anunțat Casa Albă într-un comunicat publicat după întâlnire.

„Președintele a subliniat strânsa relație diplomatică, economică și militară a Statelor Unite cu Germania”, potrivit documentului. (Reuters)

Kirilo Budanov: 11.000 de nord-coreeni vor lupta alături de ruși până la 1 noiembrie, știm pe ce front va merge primul contingent.

Aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni sunt antrenați în Rusia și vor fi gata până la sfârșitul lunii octombrie pentru a fi trimiși să lupte în Ucraina, a declarat Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militar ucrainean. Agenția de informații sud-coreeană, la rândul ei, a afirmat vineri că regimul Kim Jong Un a decis să trimită 12.000 de militari să lupte alături de armata lui Vladimir Putin, inclusiv soldați din trupe speciale.

Marcel Ciolacu, despre alerta cu drone de la Constanța: Să vedem dacă a fost o provocare cibernetică.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, referitor la alerta cu drone de joi seara, de la Constanţa, că MApN urmează să stabilească dacă în acest caz a fost o provocare cibernetică, întrucât piloții aeronavelor care au fost ridicate de la sol nu au văzut drona în cauză.

Ministrul de externe francez, vizită în Ucraina

Ministrul de externe britanic David Lammy va sosi vineri în China, încercând să demonstreze că noul guvern al Marii Britanii adoptă o abordare pragmatică și strategică în ceea ce privește construirea relațiilor cu Beijingul, chiar dacă admite existența unor puncte de puternic dezacord, transmite Reuters.

Vizita de două zile a lui Lammy include o întâlnire cu omologul său chinez Wang Yi la Beijing, vineri, înainte de a vizita Shanghai pentru a se întâlni cu firme britanice care operează în China.

„În calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU cu economii globale majore, Regatul Unit și China sunt actori globali. Relația noastră contează”, a declarat Lammy.

„Relația cu China este pragmatică și necesară pentru a sprijini interesele Regatului Unit și ale lumii. De la oprirea invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, până la sprijinirea unei tranziții ecologice globale, trebuie să vorbim des și sincer atât despre zonele de dispută, cât și despre zonele de cooperare în interesul național al Regatului Unit”, a adăugat el.

Șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, a anunțat vineri că merge în Ucraina pentru a reitera sprijinul Franței în fața agresiunii ruse.

„Merg în Ucraina pentru a vorbi în numele Franței, pentru a reitera că Franța nu întoarce spatele niciunei crize, pentru a spune că miza Ucrainei este securitatea continentului nostru, inclusiv securitatea alimentară și energetică”, a declarat el la postul public de radio France Inter, potrivit AFP.

De asemenea, există „o catastrofă umanitară”, a adăugat el, precizând că va dedica „o parte a acestei călătorii suferinței copiilor din Ucraina, în special a celor răpiți și deportați de ruși”.

La fel ca predecesorii săi, el a subliniat că, dacă Ucraina capitulează în fața Rusiei, „ar însemna consacrarea legii celui mai puternic” și „nu putem accepta acest lucru”.

Rușii au atacat azi-noapte cu 135 de drone

Canada intenționează să ofere Ucrainei un pachet de ajutor militar în valoare de 64,8 milioane de dolari canadieni (47 milioane USD), care va include arme de calibru mic, muniții și echipamente de protecție, a anunțat vineri ministrul Apărării, Bill Blair.

Pachetul de ajutor, care cuprinde și bani pentru instruirea trupelor ucrainene, face parte din finanțara militară de 500 de milioane de dolari canadieni promisă de prim-ministrul Justin Trudeau în iulie.

Canada, unul dintre cei mai puternici susținători ai Kievului pe plan internațional, a declarat luna trecută că va dona Ucrainei 80.840 de rachete mici aer-sol fără focoase, precum și 1.300 de focoase.

Din 2022 și până acum, Canada a alocat 4,5 miliarde de dolari canadieni pentru ajutoare militare destinate Ucrainei. (Reuters)

Forțele ruse au lansat spre Ucraina azi-noapte 135 de drone Shahed și de alte tipuri neidentificate, potrivit unui mesaj pe Telegram al armatei ucrainene

Un număr de 80 de drone au fost doborâte de forțele de apărare aeriană, 44 s-au prăbușit ca urmare a măsurilor de război electronic și 2 au zburat spre Belarus.

De asemenea, potrivit zursei citate, la ora 08:45, alte 10 drone erau încă în spațiul aerian al Ucrainei centrale, operațiunile de luptă fiind încă în desfășurare.

Guvernul Serbiei a anunţat că a fost convenită cu Rusia „promovarea şi consolidarea cooperării între structurile de securitate” din cele două ţări, transmite EFE, preluată de Agerpres.

În acest scop, vicepremierul şi fostul şef al serviciilor de informaţii sârbe, Aleksandar Vulin, s-a întâlnit cu înalţi oficiali de securitate ai Kremlinului.

Cooperarea cu Rusia va include instruirea serviciilor de securitate sârbe, a anunţat guvernul de la Belgrad într-un comunicat pe site-ul său.

Aleksandar Vulin, un politician în mod deschis pro-rus, a fost decorat în luna ianuarie de către preşedintele Vladimir Putin şi serviciul rus de informaţii FSB pentru meritele sale în dezvoltarea cooperării dintre Serbia şi Rusia.

Ucrainenii spun că rușii au avut pierderi mari ieri

Ucrainenii afirmă că inamicul rus a avut pierderi mari ieri: 1530 soldați, 13 tancuri, 51 alte blindate de luptă, 23 tunuri, 93 diferite vehicule și 2 echipamente speciale.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi seară că va discuta vineri la Berlin cu președintele american Joe Biden, premierul britanic Keir Starmer și cancelarul german Olaf Scholz despre garanțiile de securitate pentru Ucraina

„Chestiunea-cheie este natura garanțiilor de securitate și despre asta vom discuta mâine”, a declarat el presei. (Reuters)

Rusia testează pregătirea de luptă a unei baze cu arme nucleare

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au preluat controlul asupra satului Maksymilianivka, aflat la mai puțin de 10 km de orașul-cheie Kurakhove din regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Sectorul Kurakhove, la vest de orașul Donețk, controlat de ruși, este una din zonele centrale ale avansurilor rusești din regiune. Rusia face presiuni pentru a ajunge la centrul logistic de la Pokrovsk, la aproximativ 50 km spre nord.

Statul Major al armatei ucrainene, în raportul de joi seară, a afirmat că forțele ucrainene au respins 36 din cele 45 de asalturi de lângă Kurakhove din cele 24 de ore anterioare, iar nouă confruntări erau încă în desfășurare.

Popularul blog militar ucrainean DeepState a scris că încă se dau lupte pentru controlul satului. (Reuters)

Comandanții forțelor nucleare strategice ale Rusiei vor testa pregătirea de luptă a unităților sale cu baza în orașul Bologoye, a transmis vineri Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă RIA.

Exercițiul va implica manevre și desfășurarea lansatoarelor mobile de rachete balistice intercontinentale Yars, a precizat aceasta.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Informațiile de joi, ziua 967 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro