Papa Francisc i-a anunțat pe cei 14 noi sfinți ai Bisericii Catolice / Printre ei sunt și „martirii din Damasc”, uciși de un comando musulman în secolul XIX
Duminică, Papa Francisc a ridicat la rangul de „sfinți” la Vatican 14 figuri ale Bisericii, printre care 11 martiri uciși în Siria în secolul al XIX-lea și simboluri ale persecuției creștinilor sub Imperiul Otoman, transmite AFP.
Ceremonia de canonizare va avea loc la ora duminică în Piața Sfântul Petru, în prezența a mii de credincioși din întreaga lume și a reprezentanților oficiali ai țărilor vizate.
Canonizarea – ultima etapă spre „sfințenie” în Biserica Catolică, după beatificare – presupune trei condiții: persoana trebuie să fi murit de cel puțin cinci ani, să fi dus o viață creștină exemplară și să fi făcut cel puțin două minuni.
„Martirii din Damasc” au fost uciși de un comando de musulmani
Printre noii „sfinți” se numără cei 11 „martiri din Damasc”, uciși în iulie 1860 în capitala siriană, aflată pe atunci sub dominație otomană, de un comando de musulmani druzi într-o mănăstire dintr-un cartier creștin.
Potrivit Vatican News, organul de presă oficial al Sfântului Scaun, „martiriul lor a avut loc pe fondul persecuțiilor organizate de musulmanii druzi din Liban până în Siria, în timpul cărora mii de creștini și-au pierdut viața”.
Acești martiri, printre care opt călugări franciscani și trei laici de rit maronit, frații Massabki, au fost beatificați în 1926 de Papa Pius al XI-lea.
Celelalte personalități canonizate sunt trei fondatori de comunități religioase: misionarul italian Giuseppe Allamano (1851-1926), călugărița italiană Elena Guerra (1835-1914) și canadianca Marie-Léonie Paradis (1840-1912), fondatoare a unei congregații implicate în educația catolică.
În mai, Papa Francisc a anunțat, de asemenea, canonizarea lui Carlos Acutis, un adolescent italian credincios și pasionat de internet, a cărui moarte din cauza unei leucemii fulgerătoare în 2006 a șocat țara.
Data acestei ceremonii nu a fost încă stabilită, dar ar putea avea loc în 2025, anul „Jubileului” de la Roma, când sunt așteptați peste 30 de milioane de pelerini.