Sari direct la conținut

Producătorii de băuturi spirtoase cer Guvernului un calendar de creștere a accizei, altfel se va majora cu 50% din 2025

HotNews.ro
Alcool bauturi spirtoase, Foto: Christophe Avril | Dreamstime.com
Alcool bauturi spirtoase, Foto: Christophe Avril | Dreamstime.com

Principalii producători și importatori de băuturi spirtoase (din asociația Spirits România) au trimis o scrisoare Guvernului Ciolacu în care atrag atenția că din 2025 se majorează acciza cu peste 50%, dacă se mențin prevederile actuale din Codul fiscal.

“Această creștere ar avea consecințe catastrofale pentru producătorii locali de băuturi spirtoase, dar și efecte sociale deosebit de grave determinate de creșterea interesului pentru băuturile contrafăcute, care pot afecta serios sănătatea, ducând chiar la pierderi de vieți omenești”, se arată în document.

Spirits România spune că industria de băuturi spirtoase numără peste 46.000 de locuri de muncă, directe și indirecte, și contribuie anual cu o valoare adaugată de peste 850 de milioane de euro la produsul intern brut.

“Deși consumul a rămas constant sau a înregistrat scăderi, valoarea accizei a crescut constant și semnificativ în ultimii ani, iar mecanismul de actualizare cu inflația a rămas cu baza de calcul la nivelul anului 2014, in ciuda faptului că valoarea supusă actualizării a fost mărită de câteva ori. Șocul unei noi majorări semnificative a accizei va avea un impact catastrofal asupra producătorilor locali de băuturi spirtoase și ar duce, cel mai probabil, la pierderea câtorva mii de locuri de muncă. În plus, scumpirea băuturilor ieftine, produse într-o majoritate covârșitoare de producători români, va duce la creșterea pieței negre, nefiscalizate, cu efecte directe asupra veniturilor bugetului de stat”, informează Asociația.

Spre deosebire de alte industrii, cum ar fi cea a berii, spune documentul, industria băuturilor spirtoase este afectată major de piața neagră, care crește cu orice mărire a prețului băuturilor ieftine.

“Băuturile contrafăcute nu înseamnă doar o scădere a consumului de băuturi fiscalizate, cu efecte asupra veniturilor bugetare, ci și un pericol major pentru sănătatea populației, prin proliferarea unor alternative care pot duce la afecțiuni grave sau chiar la pierderi de vieți omenești”, spune Spirits România.

Cerința lor este adoptarea unui calendar de creștere graduală pentru acciza la alcoolul etilic.

Sursă foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro