Sari direct la conținut

Două regiuni din Republica Moldova care au primit zeci de milioane de euro din bani europeni au votat „NU” la referendumul pentru aderarea la UE

HotNews.ro
Două regiuni din Republica Moldova care au primit zeci de milioane de euro din bani europeni au votat „NU” la referendumul pentru aderarea la UE
Cetățeni din Republica Moldova votând la secțiile deschise în București (Inquam Photos / Octav Ganea)

Numărătoarea finală după referendumul pentru aderarea la UE a arătat o victorie la limită a taberei „DA”, dar asta mulțumită votului diasporei, în condițiile în care cei mai mulți dintre cetățenii care locuiesc în Republica Moldova au votat împotrivă, scriu Jurnal.md și Ziarul de Gardă.

Ungheni și Cahul, două regiuni care doar prin programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” au obținut 23 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, pentru a asigura o calitate mai bună a vieții cetățenilor, au avut o opțiune anti-europeană aproape că la fel de accentuată ca cea a locuitorilor din stânga Nistrului, scrie site-ul Jurnal.md.

În municipiul Ungheni 43,25% au spus „DA” opțiunii de modificare a Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar 56,75% au spus „NU”.

La Cahul – 43,81% au spus „DA”, iar 56,19% au spus „NU” în cadrul referendumului.

Ziarul de Gardă scrie că proiectul de care au beneficiat cele două regiuni susține „consolidarea coeziunii economice, teritoriale și sociale în Republica Moldova, prin facilitarea creșterii socio-economice locale incluzive și durabile și îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor”.

Programul susține cele 2 regiuni prin: eficientizarea guvernării – îmbunătățirea calității serviciilor și infrastructurii necesare; stimularea sectorului privat – sporirea investițiilor, îmbunătățirea economiei locale și crearea locurilor de muncă; încurajarea democrației participative – implicarea cetățenilor în procesele de guvernare democratică și consolidarea capacității acestora de a-și revendica drepturile.

Doar în ultimii cinci ani, Uniunea Europeană a investit în municipiul Ungheni, prin diverse proiecte, peste 300 de milioane de lei.

Banii au fost investiți în mai multe domenii – educație, economie, infrastructură, servicii publice etc. Jurnal.md scrie că, mulțumită investițiilor, municipiul Ungheni s-a modernizat, iar localnicii beneficiază de drumuri reparate, iluminat stradal, piste pentru bicicliști și multe altele.

Zona centrală a municipiului Cahul s-a schimbat la faţă printr-un proiect finanțat din bani europeni.

Lucrările, în valoare de peste 1,8 milioane de euro, au inclus pavarea trotuarelor, asfaltarea unui sector de drum, crearea pistelor pentru bicicliști, amenajarea unui teren de joacă pentru copii și a zonelor verzi.

Găgăuzia, și ea beneficiară de fonduri europene, a votat „NU” în proporție de 95%.

INTERVIURILE HotNews.ro