Sari direct la conținut

Casa Albă reacționează în urma alegerilor din Republica Moldova, acuzând Rusia că a „lucrat energic” pentru subminarea votului

HotNews.ro
Casa Albă reacționează în urma alegerilor din Republica Moldova, acuzând Rusia că a „lucrat energic” pentru subminarea votului
Cetățenii moldoveni care locuiesc în Moscova stau la coadă pentru a vota, la o secție de votare, în timpul alegerilor din Republica Moldova din 2024. Rusia, 20 octombrie 2024. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Moscova nu a reuşit să submineze alegerile și referendumul din Republica Moldova, chiar dacă a „lucrat energic” în acest sens, a reacţionat luni un reprezentant al Casei Albe, potrivit agențiilor AFP şi Reuters.

Rezultatele alegerilor din Republica Moldova arată că democraţia din această ţară rămâne puternică în pofida încercării Rusiei de a o submina, a spus John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Kirby a salutat de asemenea votul pozitiv de la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, calificându-l drept un pas înainte pe calea integrării europene a ţării, şi a insistat că Rusia nu a reuşit să submineze alegerile prezidenţiale, scrie Agerpres.

„Democraţia este solidă în (Republica) Moldova, la fel ca voinţa poporului moldovean de a progresa spre integrarea europeană”, a comentat John Kirby, după ce tabăra „da” a câştigat la limită referendumul privind aderarea fostei republici sovietice la Uniunea Europeană, în timp ce al doilea tur al alegerilor prezidenţiale urmează să aibă loc pe 3 noiembrie, între actuala președintă proeuropeană Maia Sandu și reprezentantul socialiștilor, prorusul Alexandr Stoianoglu.

Maia Sandu a câștigat a primul tur al prezidențialelor, cu 42,45% (656.354 de voturi obținute). Stoianoglu a obținut 25,98% (401.726 de voturi), conform rezultatelor finale anunțate de Comisia Electorală Centrală de la Chișinău.

Moscova a respins luni încă o dată, prin vocea Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, acuzaţiile de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova şi a denunţat amestecul occidental în procesul electoral desfășurat duminică. „Au acuzat fără dovezi ţara noastră că se amestecă în treburile interne ale Moldovei şi că încearcă să influenţeze exprimarea voinţei cetăţenilor săi (…), în timp ce Occidentul s-a amestecat deschis în acest proces electoral”, a afirmat Maria Zaharova, reprezentanta Ministerul rus de Externe.

Rezultatele la alegerile din Republica Moldova au arătat o creștere „greu de explicat” a voturilor în favoarea președintei Maia Sandu și a Uniunii Europene, a declarat anterior în cursul zilei de luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Atât reprezentanţi ai guvernului de la Chişinău, cât şi observatori din cadrul OSCE, au denunţat „ingerinţa masivă, fără precedent, a Rusiei, în special prin cumpărare de voturi, atacuri hibride şi dezinformare”.

Și Comisia Europeană a denunţat un „amestec fără precedent al Rusiei” în referendumul şi alegerile din Republica Moldova.

Duminică seară, Maia Sandu a acuzat fraudarea votului după scorul strâns la referendumul pentru aderarea la UE, pe care l-a numit „un atac fără precedent asupra democrației”.

La referendumul de duminică din țara vecină au participat 1.488.874 alegători, dintre care 751.235, respectiv 50,46%, au răspuns cu „Da” la întrebarea „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. În acelaşi timp, 737.639 de cetăţeni moldoveni, reprezentând 49,54%, au votat împotriva aderării Chișinăului la blocul comunitar.

INTERVIURILE HotNews.ro