Sari direct la conținut

UE țintește frontal banii Moscovei: Ucraina va primi 35 de miliarde de euro pentru înarmare și reconstrucție. „Rușii trebuie să plătească”

HotNews.ro
UE țintește frontal banii Moscovei: Ucraina va primi 35 de miliarde de euro pentru înarmare și reconstrucție. „Rușii trebuie să plătească”
Sediu Rosbank din Moscova, 24 februarie 2023. Banca este vizată de sancțiunile europene, activele ei din UE fiind înghețate. Sursa foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Parlamentul European a votat marţi în favoarea acordării unui împrumut de până la 35 de miliarde de euro Ucrainei, care va fi finanţat din profiturile generate de activele ruseşti îngheţate în Europa din cauza invaziei Moscovei, informează AFP.

Textul a fost adoptat cu 518 voturi „pentru”, 56 „împotrivă” şi 61 de abţineri, potrivit Agerpres.

Consiliul UE, organismul care reprezintă statele membre, a dat deja undă verde pe data de 9 octombrie şi va trebui să-şi dea acordul final înainte de primele plăţi.

Acestea ar urma să fie făcute la începutul anului 2025.

„Rusia trebuie să plătească pentru distrugerea Ucrainei”, a declarat raportorul textului votat, europarlamentara suedeză Karin Karlsbro (Renew, liberali).

„Prin sprijinirea Ucrainei, investim în securitatea noastră”, a afirmat eurodeputatul român Siegfried Mureşan (PPE, creştin-democraţi).

Europarlamentarul francez Thierry Mariani (Patrioţi pentru Europa, extrema-dreaptă) a denunţat, pe de altă parte, împrumutul, spunând că este „impus de Comisia (Europeană) pentru a menţine în viaţă un stat deja afectat de corupţie cu mult înainte de război”.

La cât se ridică activele rusești înghețate în Europa

Active ruseşti în valoare de circa 280 de miliarde de euro au fost îngheţate în UE în urma invaziei ruse din Ucraina, care a început în februarie 2022, dintre care aproximativ 90% se află în Belgia, sediul organismului internaţional de depozitare de fonduri Euroclear.

Se preconizează că aceste active vor genera între 2,5 şi 3 miliarde de euro pe an, ceea ce poate ajuta la înarmarea Ucrainei şi la finanţarea reconstrucţiei postbelice.

În iunie, țările G7 au convenit asupra unui împrumut global de până la 50 de miliarde de dolari, sau aproximativ 45 de miliarde de euro, în favoarea Ucrainei, finanţat din dobânda produsă de aceste active ruseşti îngheţate.

Statele Unite, Canada şi Japonia urmează să decidă în ce măsură intenţionează să participe la acest împrumut de 45 de miliarde de euro, decis în cadrul G7.

Marea Britanie a anunţat marţi că va contribui cu 2,26 miliarde de lire (2,71 miliarde de euro) la acest împrumut.

Conform unui comunicat al guvernului britanic, suma „reprezintă contribuţia Regatului Unit” la acest program de împrumuturi ce vor fi „virate Ucrainei pentru nevoile militare, bugetare şi de reconstrucţie”.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro