Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 972: Armata Kievului, anunț sumbru de pe front / Coreea de Nord a trimis în Rusia și piloți, susțin sud-coreenii / Moscova revendică încă o victorie în Donbas

Război în Ucraina, ziua 972: Armata Kievului, anunț sumbru de pe front / Coreea de Nord a trimis în Rusia și piloți, susțin sud-coreenii / Moscova revendică încă o victorie în Donbas
Tanc văzut în orașul Chasiv Yar de pe linia frontului, în regiunea Donețk, Ucraina, 12 octombrie 2024. Sursa foto: Martin Pedaja / imago stock and people / Profimedia

Un oficial rus a anunțat că s-a produs o explozie și a izbucnit un incendiu la o uzină chimică din centrul țării, după un atac ucrainean cu drone. Ministerul rus al Apărării a anunțat că sistemele de apărare au doborât mai multe vehicule aeriene fără pilot.

Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, ziua 973, este AICI

Sinteza zilei:

Evenimentele de marți, ziua 972 a războiului din Ucraina, LIVE:

Coreea de Nord, care a trimis deja trupe terestre în Rusia pentru a se alătura războiului din Ucraina, a trimis acum piloți capabili să conducă avioane de vânătoare rusești, relatează Newsweek, citând postul de televiziune sud-coreean TV Chosun. 

Noul cartier de comandament naval în Marea Baltică inaugurat de Germania pentru a coordona forţele NATO nu încalcă nicio dispoziţie a tratatului care reglementează statutul internaţional al ţării de la reunificarea sa, a transmis marţi Berlinul, după ce Rusia a ameninţat cu consecinţe în urma acestei măsuri, informează AFP.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut marți aliaților „să nu se ascundă” și să reacționeze la dovezile implicării nord-coreenilor în războiul Rusiei din Ucraina, relatează Reuters.

Trupele ruse avansează într-un alt bastion strategic din Donețk

Ministerul rus al Apărării a anunțat că două bombardiere strategice Tu-95MS, cu rază lungă de acțiune, au efectuat un zbor programat deasupra apelor neutre din Marea Japoniei, a relatat marți agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.

Forțele ruse au avansat, pe o cale navigabilă-cheie, în bastionul Ceasov Iar (Chasiv Yar) din estul Ucrainei, a anunțat marți un oficial militar ucrainean, ceea ce reprezintă un nou eșec pentru trupele Kievului deja aflate în dificultate pe front, scrie AFP.

Președintele chinez Xi Jinping i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, că situația internațională este cuprinsă de haos, dar că parteneriatul strategic al Beijingului cu Moscova a fost o forță pentru stabilitate în mijlocul celor mai semnificative schimbări observate într-un secol, relatează Reuters. 

Ramaphosa numește Rusia „un aliat drag”

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a numit marţi Rusia un „aliat” şi un „prieten valoros” al ţării sale, în cadrul unei întâlniri bilaterale cu omologul său rus, Vladimir Putin, în marja summitului BRICS de la Kazan, capitala Republicii Tatarstan din Rusia, informează AFP.

„Continuăm să considerăm Rusia un aliat drag, un prieten valoros”, a declarat Ramaphosa la începutul întâlnirii sale cu Putin.

Preşedintele sud-african a declarat că este „foarte bucuros” să se afle în Rusia pentru a discuta cu alţi membri ai alianţei BRICS despre „probleme geopolitice”, dar şi chestiuni legate de „comerţ, schimbări climatice, pace şi securitate”.

La rândul său, Vladimir Putin a afirmat că relaţiile dintre Rusia şi Africa de Sud „se bazează pe principiile unui parteneriat strategic global, de egalitate şi respect reciproc”.

„Dialogul se dezvoltă”, a spus liderul de la Kremlin, adăugând că schimburile comerciale între cele două ţări au crescut cu 3% între ianuarie şi august anul acesta.

„Şi, desigur, Rusia acordă o importanţă deosebită consolidării relaţiilor cu ţările de pe continentul african”, a adăugat Putin.

Vizat de sancţiunile occidentale după lansarea ofensivei sale militare în Ucraina în 2022, Kremlinul poate conta în continuare pe sprijinul, sau neutralitatea, multor state africane, notează Agerpres.

Polonia închide consulatul Rusiei din orașul Poznan din cauza unor presupuse tentative de sabotaj, a declarat marți ministrul de externe Radoslaw Sikorski, relatează Reuters.

Condițiile meteorologice nefavorabile din acest an pentru cultivarea cartofilor în Ucraina au dus la o scădere cu 18% a recoltei, cauzând o creștere bruscă a prețurilor, creșterea importurilor și accelerarea inflației, susțin oficiali și analiști citați de Reuters.

Zelenski: Negocierile de pace cu Rusia vor depinde de rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA

Posibilitatea iniţierii de negocieri de pace cu Rusia „va depinde” de rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, programate în noiembrie, consideră preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

„În opinia mea, acestea (negocierile – n.r.) depind în primul rând de alegerile din SUA”, aliatul-cheie al Kievului în faţa Rusiei, a declarat Zelenski într-un interviu acordat luni unui grup de jurnalişti şi aflat sub embargo până marţi.

Ruşii „vor urmări politica SUA în această problemă. Iar Statele Unite îşi vor face cunoscută politica foarte repede, după alegeri, în opinia mea”, a continuat el, estimând că „nu vor aştepta până în ianuarie”, când noul preşedinte american îşi va prelua mandatul în mod oficial.

Ucraina manifestă temeri că o victorie a fostului preşedinte republican Donald Trump, care a criticat ajutorul militar acordat Kievului de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, ar putea să ducă la oprirea acestor fonduri, notează Agerpres.

Cu toate acestea, Zelenski nu a dorit să abordeze această problemă spinoasă, dând asigurări că a avut întâlniri „bune” atât cu Donald Trump, cât şi cu rivala democrată a acestuia, Kamala Harris, în cadrul vizitei sale în SUA în septembrie.

„Am avut o întâlnire bună cu Trump. A fost cât se poate de pozitivă. Şi asta mă bucură”, a spus el, evocând în acelaşi timp şi o „întâlnire bună cu Harris”.

Procurorul general al Ucrainei și-a dat demisia

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a declarat marți că și-a dat demisia, din cauza unor abuzuri care au avut loc în cadrul Parchetului General fără ca acesta să le pună capăt, relatează Reuters și Ukrainska Pravda.

Germania manifestă în continuare „scepticism” cu privire la aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, pentru că se teme de reacția Rusiei, consideră președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit The Kyiv Independent.

Parlamentul European a votat marţi în favoarea acordării unui împrumut de până la 35 de miliarde de euro Ucrainei, care va fi finanţat din profiturile generate de activele ruseşti îngheţate în Europa din cauza invaziei Moscovei, informează AFP.

Modi a cerut încheierea rapidă a războiului din Ucraina, în cadrul întâlnirii cu Putin

Premierul indian Narendra Modi a pledat marţi în faţa lui Vladimir Putin pentru o revenire rapidă la pace în Ucraina, în cadrul unei întâlniri bilaterale în marja summitului BRICS de la Kazan, capitala Republicii Tatarstan din Rusia, scrie AFP.

„Conflictele – credem noi – trebuie rezolvate exclusiv pe cale paşnică. Susţinem în totalitate eforturile pentru restaurarea rapidă a păcii şi stabilităţii”, a declarat Modi la începutul întâlnirii sale cu Putin.

Modi a explicat că este „în contact permanent” cu Vladimir Putin, care a salutat, la rândul său, „parteneriatul strategic” dintre cele două ţări, cu ocazia acestui summit, prilej utilizat de preşedintele rus pentru a demonstra eşecul politicii occidentale de izolare şi de sancţiuni împotriva ţării sale. Ţările occidentale au instituit multiple sancţiuni împotriva Rusiei după invazia sa nelegitimă şi nejustificată în Ucraina, care a declanşat cel mai sângeros râzboi în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Narendra Modi încearcă să menţină un echilibru delicat între legăturile istorice solide ale ţării sale cu Moscova şi dorinţa New Delhi-ului de a se apropia de Occident pentru a contracara China, principalul său rival regional, notează Agerpres.

Din 2022, premierul indian s-a abţinut să condamne atacul Moscovei asupra Ucrainei şi a pledat pentru dialog între cele două ţări, oferindu-se chiar ca mediator.

Nu este prima oară când Narendra Modi îşi declară public sprijinul pentru o soluţionare paşnică şi pledează pentru o încetare rapidă a ostilităţilor între ruşi şi ucraineni. În ultimele luni, premierul indian şi membri de rang înalt ai guvernului său au avut mai multe întâlniri atât cu Putin, cât şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, o poziţie echilibrată apreciată deopotrivă de Moscova şi Kiev.

Phenianul a negat că a furnizat Rusiei trupe ce ar putea fi mobilizate în conflictul din Ucraina, în timp ce un înalt reprezentant nord-coreean a catalogat că afirmaţiile Seulului în acest sens sunt un „zvon nefondat”, relatează AFP.

Numărul mare de refugiați, decesele provocate de război și prăbușirea natalității au făcut ca Ucraina să piardă 10 milioane de persoane, aproximativ un sfert din totalul populației sale, în cei doi ani și jumătate, potrivit unui raport ONU publicat marți, citat de Reuters.

Militarii trimiși în Ucraina ar urma să fie recrutați din unitățile serviciului de informații al armatei, iar ei vor avea misiunea de analiza tacticile de pe câmpul de luptă a soldaților nord-coreeni și să-i interogheze pe cei care vor fi capturați, relatează agenția sud-coreeană Yonhap, citând o sursă anonimă, potrivit The Moscow Times.

Premierul ucrainean Denis Șmîhal a mulțumit marți Parlamentului European pentru aprobarea unui plan de utilizare a activelor rusești înghețate pentru a împrumuta Ucraina cu până la 35 de miliarde de euro, notează Reuters.

„Această contribuție esențială din partea UE face parte din împrumutul de 50 de miliarde de dolari al G7 … Aceasta va ajuta la abordarea nevoilor urgente de finanțare ale Ucrainei în fața războiului brutal la scară largă al Rusiei”, a declarat el pe X.

Ministerul rus al apărării a declarat că forțele sale au preluat controlul asupra așezării Novosadove din estul Ucrainei, a informat marți agenția de presă de stat TASS, conform Reuters.

Sistemele de apărare ucrainene au distrus 42 din 60 de drone lansate de ruși în timpul nopții, potrivit forțele aeriene de la Kiev, transmite Reuters.

Conform sursei citate, aparatele de zobr fără pilot au fost doborâte deasupra unor zone din centrul, sudul și estul Ucrainei.

Oficiali militari de rang înalt, inclusiv generalii americani Philip Breedlove și Ben Hodges, au calculat ce s-ar întâmpla dacă președintele rus Vladimir Putin ar ataca flancul estic al NATO, potrivit Bild, citat de The Moscow Times.

În cel mai negru scenariu la care au lucrat foști comandanți militari NATO și americani în Europa, Letonia și Lituania vor fi primele pe lista Rusiei dacă aceasta va decide să atace un stat membru al alianței nord-atlantice.

Coreea de Sud va lua treptat contramăsuri în conformitate cu nivelul de cooperare militară dintre Rusia și Coreea de Nord, a declarat marți consilierul adjunct pentru securitate națională, Kim Tae-hyo, în cadrul unui briefing, informează Reuters.

Comentariile au fost făcute în timp ce biroul prezidențial al Coreei de Sud a îndemnat Phenianul să retragă imediat trupele nord-coreene care, potrivit Seulului, au fost trimise în Rusia pentru războiul cu Ucraina.

Un atac cu dronă al Ucrainei a avariat două distilerii din regiunea rusă Tula, la sud de Moscova, a declarat marți guvernatorul regional, citat de Reuters.

„Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime”, a declarat guvernatorul regiunii Tula, Dmitri Miliayev, pe Telegram. „Specialiștii serviciilor de urgență lucrează la fața locului. Situația este sub control”.

Nu a fost imediat clar cât de mare a fost atacul care a avariat distileriile din orașul Yefremov și satul Luzhkovskyi.

Trei civili, inclusiv un copil, au murit într-un atac rusesc asupra unei zone rezidențiale din regiunea ucraineană Sumî, potrivit guvernatorului regional, informează Reuters.

Oficialul ucrainean a precizat că atacul a avut loc în cursul nopții.

Un atac cu dronă al Ucrainei a provocat o explozie și un incendiu de scurtă durată la o uzină chimică din regiunea Tambov din Rusia, a declarat marți Maxim Yegorov, guvernatorul regiunii Tambov, transmite Reuters.

„Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime, a declarat Yegorov pe mesageria Telegram.

Marți dimineața, ministerul rus al Apărării a anunțat că sistemele de apărare aeriană au distrus 18 drone ucrainene deasupra mai multor regiuni ruse în cursul nopții.

Unsprezece drone au fost doborâte deasupra teritoriului regiunii Briansk, trei deasupra regiunii Belgorod, iar restul deasupra regiunilor Kursk, Tula și Oriol, a declarat ministerul pe Telegram.

Statele Unite au afirmat luni că nu sunt în măsură să confirme că soldaţi nord-coreeni au fost trimişi pe frontul ucrainean alături de forţele ruse, considerând, în acelaşi timp, că o astfel de evoluţie ar fi „periculoasă”, transmit AFP și Agerpres.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Informațiile de luni, ziua 971 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro