Sari direct la conținut

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, și-a dat demisia / Unii procurori au obținut ilegal certificate de handicap pentru a fi scutiți de la mobilizare

HotNews.ro
Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, Foto: BONNIE CASH / UPI / Profimedia
Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, Foto: BONNIE CASH / UPI / Profimedia

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a declarat marți că și-a dat demisia, din cauza unor abuzuri care au avut loc în cadrul Parchetului General fără ca acesta să le pună capăt, relatează Reuters și Ukrainska Pravda.

Demisia vine după o ședință a Consiliului de Securitate Națională și Apărare, unde oficialii au discutat despre cum să combată corupția și lacunele care au dus la amânarea mobilizării.

Ukrainska Pravda scrie că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut ședința pentru că există documente false de dizabilitate a unor oficiali de stat.

Kyiv Independent scrie că unii procurori au obținut ilegal certificate de handicap.

Biroul lui Kostin a fost zguduit recent de acuzații împotriva a zeci de oficiali locali, inclusiv procurori, despre care se presupune că și-au folosit abuziv pozițiile pentru a obține certificate de handicap.

„Procurorul general trebuie să-și asume responsabilitatea politică pentru situația din organele de urmărire penală din Ucraina”, a scris președintele Volodimir Zelenski într-o declarație puternică publicată pe rețelele de socializare după ședința consiliului.

Declarația de demisie a lui Kostin a urmat câteva minute mai târziu. Procurorul a numit situația din jurul documentelor false de dizabilitate „clar imorală” și a fost de acord cu Zelenski cu privire la necesitatea răspunderii personale.

Kostin a recunoscut că multe fapte rușinoase de abuz au fost stabilite în sistemul parchetului din Ucraina.

„În această situație, cred că este corect să-mi anunț demisia din funcția de procuror general”.

El a adăugat că verificările sunt în desfășurare la toate nivelurile din stat, iar procedurile penale sunt cercetate.

„Consider că poziția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, este absolut corectă în ceea ce privește faptul că nu numai că trebuie anulate toate deciziile ilegale privind acordarea de documente de handicap, pensia corespunzătoare și alte plăți, ci trebuie și legi clare și schimbări organizaționale. Sunt recunoscător Președintelui Ucrainei și Radei Supreme a Ucrainei pentru încrederea acordată”.

De la revizuirea regulilor mobilizării, unele birouri de recrutare au avut dificultăți în a face față afluxului de bărbați care au venit să se înregistreze sau să își actualizeze datele până la termenul limită de 16 iulie, însă „foarte, foarte mare” a bărbaților solicită scutiri de la efectuarea serviciului.

INTERVIURILE HotNews.ro