Sari direct la conținut

VIDEO Xi și Putin sunt de părăre că lumea este „împletită cu haosul”, dar prietenia Rusiei cu China contribuie la „o ordine mondială justă”

HotNews.ro
Xi Jinping și Vladimir Putin la BRICS / foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Xi Jinping și Vladimir Putin la BRICS / foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele chinez Xi Jinping i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, că situația internațională este cuprinsă de haos, dar că parteneriatul strategic al Beijingului cu Moscova a fost o forță pentru stabilitate în mijlocul celor mai semnificative schimbări observate într-un secol, relatează Reuters. 

Cei doi lideri au discutat despre Ucraina și alte probleme globale în timpul unei întâlniri în marja summitului BRICS din Kazan, a declarat marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

Ei au reconfirmat parteneriatul strategic puternic și au conturat planuri de cooperare în viitor, a adăugat Peskov.

Xi și Putin au promis în mai o „nouă eră” a parteneriatului între cei mai puternici doi rivali ai Statelor Unite, pe care i-au prezentat drept un hegemon agresiv din Războiul Rece, care seamănă haos în întreaga lume.

Declarații de prietenie pe termen lung între China și Rusia la summitul BRICS

„În prezent, lumea trece prin schimbări nevăzute într-o sută de ani, situația internațională este împletită cu haosul”, i-a spus Xi lui Putin în orașul rus Kazan, la deschiderea summitului BRICS.

„Dar cred cu tărie că prietenia dintre China și Rusia va continua timp de generații, iar responsabilitatea marilor țări față de poporul lor nu se va schimba”.

Rusia, care poartă război împotriva forțelor ucrainene susținute de NATO, și China, sub presiunea unui efort concertat al SUA de a contracara forța sa militară și economică în creștere, au găsit din ce în ce mai mult o cauză geopolitică comună.

Rusia și China, reacționând împotriva umilințelor colapsului sovietic din 1991 și a secolelor de dominație colonială europeană a Chinei, au căutat să înfățișeze Occidentul ca fiind decadent și în declin.

Statele Unite consideră China drept cel mai mare competitor al său și Rusia drept cea mai mare amenințare de stat, iar președintele Joe Biden a spus că democrațiile se confruntă cu o provocare din partea autocrațiilor precum China și Rusia.

Biden s-a referit la Xi ca la un „dictator” și a spus că Putin este un „ucigaș” și chiar un „ticălos nebun”. Beijingul și Moscova i-au reproșat lui Biden aceste comentarii.

Putin l-a numit pe Xi „prieten drag” și a spus că parteneriatul cu China este o forță pentru stabilitate în lume.

Putin a spus la rândul său că echilibrul la scară mondială este datorat cooperării ruso-chineze.

„Intenționăm să îmbunătățim și mai mult coordonarea pe toate platformele multilaterale pentru a asigura securitatea globală și o ordine mondială justă”.

Xi a spus că cooperarea în grupul BRICS este „cea mai importantă platformă pentru solidaritate și cooperare între țările cu piețe emergente și țările în curs de dezvoltare din lume de astăzi”.

El a spus că este „o forță de bază în promovarea realizării multipolarității globale egale și ordonate, precum și a globalizării economice incluzive și tolerante”.

INTERVIURILE HotNews.ro