Sari direct la conținut

Cel puțin 10.000 de voturi au dispărut din documentele oficiale la alegerile locale și nici până acum nu există o explicație

HotNews.ro
Alegeri locale și europarlamentare în București, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Alegeri locale și europarlamentare în București, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cel puțin 10.000 de voturi de la alegerile locale din iunie au dispărut din documentele oficiale, doar în București. La jumătatea lui octombrie, toate procesele legate de aceste dispariții fuseseră respinse ca inadmisibile, nefondate sau după analiza pe fond. Și nu există o explicație legată de dispariția a peste 10.000 de voturi, scrie Europa Liberă.

Din procesele verbale de la Secţia 282 Şcoala Gimnazială, Tunari, jud. Ilfov, au dispărut peste 100 de voturi ale partidului REPER, partid în dreptul căruia au fost trecute zero voturi, deși era secția unde votaseră deputata REPER, Oana Cambera, și familia ei.

„Am formulat cerere de renumărare către Biroul Electoral Local Tunari, aştept răspuns şi iau în considerare demararea unor proceduri penale. Am primit sesizări de la mai multe persoane care nu îşi regăsesc votul”, transmitea deputata REPER Canbera pe rețelele sociale în lunea de după alegeri.

REPER s-a adresat Biroului Electoral Central (BEC) și a cerut renumărarea voturilor. BEC a respins solicitarea, dar contestația la Curtea de Apel București a fost admisă.

Euforia renumărării a fost de scurtă durată. Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat decizia Curții de Apel București și a decis că nu mai e cazul să analizeze cererile de renumărare a voturilor.

Pe 12 iulie 2024, pe rolul Tribunalului Iași a fost înregistrat un dosar care avea ca obiect anularea rezultatului votului la alegerile locale, în comuna Popești. Reclamant – Partidul AUR, condus de George Simion, care acuza fraudarea alegerilor. Pârâți – Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă.

Cinci zile mai târziu, Tribunalul Iași își declină competența și dosarul ajunge pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel București. Analizând procesele verbale care sunt, încă, postate pe pagina de internet creată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) special pentru aceste alegeri, acuzațiile celor de la AUR se confirmă în ceea ce privește diferențele între numărul de votanți și cel al voturilor, și în cazul scrutinului pentru primar, și la cel pentru consiliul local.

De exemplu, la secția amenajată la Școala Hărpășești, din satul cu același nume din județul Iași, în procesul verbal al alegerilor pentru primar scrie că au intrat în secție 486 de alegători. Voturi valabile au fost 446, iar voturi nule – 20. Lipsesc de la socoteală 20 de voturi.

Articolul Europa Liberă poate fi citit integral aici

INTERVIURILE HotNews.ro