Sari direct la conținut

Mitsotakis: A fost cel mai greu an pentru Grecia din ultimele patru decenii / Fenomenul care s-a intensificat în ultimii ani

HotNews.ro
Premierul Kyriakos Mitsotakis în parlamentul Greciei, Foto: Michael Varaklas / AP / Profimedia
Premierul Kyriakos Mitsotakis în parlamentul Greciei, Foto: Michael Varaklas / AP / Profimedia

În 2024, Grecia a cunoscut „cel mai dificil an din punct de vedere climatic din ultimii 40 de ani”, în timpul căruia incendiile forestiere au distrus 44.000 de hectare, a declarat miercuri în Parlament premierul Kyriakos Mitsotakis, potrivit AFP.

„Ne așteptam la un an foarte dificil din punct de vedere climatic și, în mod obiectiv, a fost cel mai dificil din ultimii 40 de ani, potrivit tuturor oamenilor de știință, inclusiv celor de la Observatorul național grec”, a declarat Kyriakos Mitsotakis în timpul unei dezbateri pe această temă.

El a spus că „temperaturile constant mai ridicate decât media”, „seceta prelungită” și „vânturile violente” sunt „consecințele schimbărilor climatice cu care trebuie să ne confruntăm acum”.

În 2024, numărul incendiilor forestiere a crescut la 9.101, față de 7.163 în anul precedent”, a adăugat el.

Fenomenul care s-a intensificat în ultimii ani

Situată în bazinul mediteranean, Grecia este considerată de oamenii de știință drept un „punct fierbinte” al schimbărilor climatice și era obișnuită cu valuri de căldură și incendii forestiere în fiecare vară.

Însă fenomenul s-a intensificat în ultimii ani.

Incendiile de pădure au început la începutul acestui an cu un incendiu la o altitudine de peste 1.000 m pe Muntele Pieria (nord) la sfârșitul lunii martie, care a fost activ timp de mai multe zile înainte de a fi adus sub control.

Grecia a cunoscut „cea mai caldă iarnă înregistrată vreodată”, potrivit Observatorului Național din Atena, apoi a venit un val de căldură timpuriu în iunie și de temperaturi record în iunie și iulie.

Numeroase incendii au izbucnit în întreaga țară, care a fost sub alertă portocalie și roșie timp de săptămâni întregi.

La jumătatea lunii august, a fost nevoie de trei zile pentru a aduce sub control un incendiu care a izbucnit la doar 40 km nord-est de Atena și apoi s-a extins la suburbiile capitalei, provocând moartea unei persoane și evacuarea a mii de oameni.

La sfârșitul lunii septembrie, 6.500 de hectare de pădure și terenuri agricole au fost cuprinse de flăcări în apropiere de Corint (sud).

În 2023, peste 20 de persoane au murit în incendii forestiere. Un incendiu uriaș în parcul național Dadia (nord-est) a fost clasificat drept cel mai distructiv înregistrat vreodată în UE.

INTERVIURILE HotNews.ro