Sari direct la conținut

VIDEO Atentat la Ankara. A fost vizată o uzină militară strategică. Autoritățile anunță un prim bilanț al victimelor / Mesaje de la Putin și șeful NATO

HotNews.ro
VIDEO Atentat la Ankara. A fost vizată o uzină militară strategică. Autoritățile anunță un prim bilanț al victimelor / Mesaje de la Putin și șeful NATO
Echipe de intervenție sosesc la sediul companiei aerospațiale TUSAȘ din Ankara, unde a avut loc un atentat (Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia)

Un atentat „terorist” s-a soldat cu 4 morți și 14 răniți, miercuri după-amiază, în apropiere de Ankara, în fața sediului central al companiei aerospațiale și de apărare TUSAȘ din Turcia, potrivit bilanțului anunțat de autoritățile turce.

Potrivit președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, „atacul odios” s-a soldat cu „patru martiri și 14 răniți”, a anunțat el de la Kazan, în Rusia, în timpul unei întâlniri cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Ministrul de interne Ali Yerlikaya a revizuit, de asemenea, bilanțul său inițial de „trei martiri”, confirmând că patru persoane au fost ucise și menționând că „trei dintre răniți sunt în stare critică”.

Termenul „martir” este utilizat în general pentru a anunța moartea unor soldați sau a victimelor unor acte de violență, punctează AFP.

  • TUSAȘ este una dintre cele mai importante companii de apărare și aviație din Turcia. Produce, printre altele, și KAAN, primul avion de luptă al țării.
  • Sectorul apărării, care include faimoasele drone Bayraktar, reprezintă aproape 80% din veniturile din export ale țării, generând 10,2 miliarde de dolari pentru anul 2023.
  • Un important târg internațional dedicat industriei de apărare și aerospațiale are loc chiar în această săptămână la Istanbul, unul dintre vizitatori fiind ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha.

„Un atac terorist a fost efectuat împotriva instalațiilor TUSAȘ din Kahramankazan, Ankara. Din păcate, am avut martiri și răniți în urma acestui atac”, a anunțat la scurt timp după incident ministrul turc de interne Ali Yerlikaya, pe X.

Autorii atacului de la Ankara, „foarte probabil” membri ai grupării militante kurde PKK – afirmă ministrul de interne turc

Potrivit ministrul de interne Ali Yerlikaya, cei care au comis atentatul erau foarte probabil membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care e scos în afara legii în Turcia.

Un mesaj de condamnare „fără echivoc” a atacului terorist din Turcia a fost transmis și de Guvernul României, pe platforma X.

„Guvernul României condamnă fără echivoc atacul terorist comis astăzi în Turcia şi este solidar cu poporul turc. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de victime şi familiile lor. Violenţa nu poate fi soluţia la nicio problemă!”, se arată în mesaj.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică este „alături” de Turcia, una dintre ţările sale membre, după atentatul terorist de la Ankara care a vizat sediul uzinei militare strategice TUSAȘ.

„Tocmai am vorbit cu (preşedintele turc) Erdogan despre atacul terorist de la Ankara. Mesajul meu a fost clar: NATO stă alături de Turcia”, a scris Rutte pe contul său de X.

Și președintele rus Vladimir Putin i-a trasmis omologului său turc „condoleanțe” pentru victimele acestui atentat.

„Condamnăm orice act de acest fel, oricare ar fi motivaţiile sale”, a declarat Putin în timp ce îl întâmpina pe liderul turc în marja summitului BRICS de la Kazan, pe malurile Volgăi, relatează AFP.

Autoritățile anunță un prim bilanț al victimelor

Trei persoane au fost ucise și 14 au fost rănite în atacul de miercuri asupra sediului Turkish Defence Industries (TUSAȘ) din apropiere de Ankara, a anunțat ministrul de interne Ali Yerlikaya.

„Doi teroriști au fost neutralizați”, a adăugat el, fără a preciza dacă aceștia au fost arestați sau uciși sau dacă au existat și alți atacatori.

Trei persoane au fost ucise și alte cinci au fost rănite în atacul de la sediul companiei TUSAȘ, a informat primarul din Kahramankazan, Selim Cirpanoglu, pentru canalul de televiziune turc Tele1, citează Reuters.

Postul privat de televiziune NTV a făcut referire la un atac sinucigaș, relatând că „un grup de teroriști” a dat buzna la intrarea în sediul TUSAȘ și că „unul dintre ei s-a aruncat în aer”.

Ziarul Sabah a publicat pe contul de X o imagine preluată de pe camerele de supraveghere de la intrarea în clădire care arată un tânăr îmbrăcat în negru, cu un rucsac în spate și îmarmat cu ceea ce pare o pușcă de asalt, spunând: „Acesta este unul dintre teroriștii care au atacat TUSAȘ”.

Ministerul Justiției a anunțat deschiderea unei anchete.

Potrivit canalului de televiziune Habertürk, care a relatat că au fost luați „ostatici”, atacul era încă în desfășurare.

Postul privat de televiziune NTV a raportat, de asemenea, focuri de armă după explozie, care ar fi avut loc în jurul orei locale 16:00 (16:00 și în România).

Atacul nu a fost revendicat până la acest moment.

Presa turcă a relatat inițial despre o explozie puternică produsă la Turkish Aerospace Industries (TUSAȘ) de lângă Ankara și a difuzat apoi imagini cu un schimb de focuri în același loc, scrie Reuters.

Cauza exploziei și a focurilor de armă care au urmat rămâne însă neclară, unele relatări din mass-media susținând că a avut loc un atentat sinucigaș.

Conform imaginilor difuzate de media, o coloană mare de fum alb se ridica în dreptul intrării în sediul uzinei, situate la aproximativ 40 de kilometri de capitala turcă.

Serviciile de urgență, pompierii și forțe importante de poliție au fost trimise la fața locului, a raportat agenția de stat Anadolu.

INTERVIURILE HotNews.ro