Sari direct la conținut

Experți ai ONU cer Moscovei clarificări despre jurnalista ucraineană care a murit în detenţie în Rusia

HotNews.ro
Viktoria Roșcina, care a murit în detenția rus, urma să fie eliberată în timpul unui schimb de prizonieri / FOTO: social media / WillWest News / Profimedia
Viktoria Roșcina, care a murit în detenția rus, urma să fie eliberată în timpul unui schimb de prizonieri / FOTO: social media / WillWest News / Profimedia

Experţi ai ONU au făcut miercuri apel la Rusia să clarifice soarta jurnalistei ucrainene Viktoria Roşcina, arestată de forţele ruse în teritoriile ocupate ale Ucrainei şi decedată în detenţie, conform autorităţilor ucrainene, care au cerut repatrierea corpului neînsufleţit al acesteia dacă moartea sa se confirmă, potrivit agențiilor France Presse și Agerpres.

Viktoria Roşcina, care ar fi împlinit 28 de ani în octombrie, a dispărut în august 2023, după ce a mers în partea de est Ucrainei controlată de soldaţi ruşi pentru a realiza un reportaj.

În aprilie 2024, tatăl ei a primit o scrisoare de la Ministerul rus al Apărării în care era anunţat că fiica sa se află în detenţie pe teritoriul Federaţiei Ruse, potrivit Uniunii Jurnaliştilor Ucraineni.

Circumstanţele arestării sale nu au fost făcute publice şi nu au fost furnizate informaţii despre locul exact în care era deţinută ea.

Purtătorul de cuvânt al Centrului ucrainean pentru prizonierii de război, Petro Iaţenko, a anunţat la 10 octombrie că Viktoria Roşcina a decedat în timpul detenţiei.

Dacă se confirmă moartea sa, autorităţile ruse „ar purta responsabilitatea”

„Având în vedere că detenţia şi presupusa moarte a Victoriei nu au fost niciodată confirmate oficial, prin furnizarea de dovezi, facem apel la guvernul rus să confirme imediat soarta şi locul unde se află aceasta”, au declarat experţii, personalităţi independente mandatate de Consiliul ONU pentru drepturile omului, dar care nu vorbesc în numele Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Dacă s-ar confirma moartea sa „într-o închisoare de stat”, autorităţile ruse „ar purta responsabilitatea” pentru decesul ei, afirmă aceştia.

Experţii solicită, în cazul confirmării morţii sale, „restituirea imediată a corpului ei, astfel încât să poată fi efectuată o anchetă independentă asupra cauzelor şi împrejurărilor morţii sale, inclusiv o autopsie independentă”.

Comunicatul a fost semnat de raportori speciali pentru drepturile omului în Rusia, apărători ai drepturilor omului şi ai libertăţii de exprimare şi reprezentanţi ai grupului de lucru privind dispariţiile forţate.

Deținută în secret „într-un centru de detenţie cu o reputaţie sinistră pentru practicarea torturii”

Potrivit experţilor, se presupune că Viktoria Roşcina a fost deţinută în secret la Taganrog, în sud-vestul Rusiei, „într-un centru de detenţie cu o reputaţie sinistră pentru practicarea torturii împotriva civililor şi prizonierilor ucraineni”.

Deţinuţii care au stat acolo evocă în special tortura prin „şocuri electrice”, „bătăi” şi „violuri”.

Viktoria Roşcina a lucrat în calitate de jurnalist independent pentru diferite media ucrainene, inclusiv Ukrainska Pravda, şi a colaborat cu serviciul ucrainean al Radio Free Europe / Europa Liberă, un post de radio finanţat de SUA.

În 2022, ea a primit Premiul pentru curaj în jurnalism din partea Fundaţiei internaţionale a femeilor din media pentru reportajele sale din estul Ucrainei.

Conform experţilor, cel puţin 1.672 de civili ucraineni, între care cel puţin 25 de jurnalişti, sunt deţinuţi în Rusia.

Ei cer guvernului rus să ofere informaţii despre soarta lor şi să îi elibereze „imediat pe toţi ucrainenii arestaţi, deportaţi şi deţinuţi în mod arbitrar”.

INTERVIURILE HotNews.ro