Sari direct la conținut

Autoritățile au făcut primul pas administrativ ca Pajiștea Petricani să devină arie naturală protejată

HotNews.ro
Pajiștea Petricani - parc natural, Foto: Hotnews / Catiușa Ivanov
Pajiștea Petricani - parc natural, Foto: Hotnews / Catiușa Ivanov

Consiliul Local Sector 2 cere Consiliului General al Municipiului București  instituirea regimului de arie naturală protejată de interes local pentru Pajiștea Petrricani, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat miercuri. Acesta este primul pas al unei autorități ca zona să capete statut de protecție.

Pajiștea Petricani se află pe Șoseaua Petricani, iar intrarea se face din drumul care merge spre Romsilva, pe malul Lacului Tei. În mod incredibil, în ciuda presiunii imobiliare uriașe din zonă, cele 5,66 ha de spațiu verde se află în domeniul public, în administrarea Primăriei Sectorului 2, scăpând de retrocedare.

Locul a fost descoperit în 2021, de Asociația Parcul Natural Văcărești, iar anul trecut a fost amenajat acolo și un traseu pentru vizitatori, cu panouri de informare despre speciile care trăiesc în parc, și care conduce în vârful dealului care oferă o panoramă spectaculoasă asupra zonei și a lacului.

În ultimul an, zona a fost îngrijită de APNV, în colaborare cu ADP Sector 2 și Apele Române (Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, SGA Ilfov-București).

În tot acest timp, Asociația Parcul Natural Văcărești a militat ca zona să capete statut de protecție și a făcut studiul de fundamentare pentru obținerea acestui statut.

Studiul a identificat 12 specii de mamifere, printre care vidra, jderul de piatră, dihorul și vulpea, 90 de specii de păsări, 12 specii de pești, 3 de amfibieni și 7 de reptile, precum și 101 specii de insecte și peste 88 de specii de plante. 49 dintre aceste specii sunt protejate prin lege.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, spune că după ce Consiliul general își va da acordul, în câteva luni zona va putea primi statut de protecșie.

„Am fost acum câteva luni la inaugurarea pajiștii Petricani împreună cu Asociația Parcul Natural Văcărești. Este un loc absolut superb, creat de natură și pus în valoare de câțiva activiști sufletiști.cAm promis atunci că voi pune pe ordinea de zi a Consiliului Local proiectul pentru declararea pajiștii ca Arie Protejată de interes local. Mă bucur că ieri acest proiect a fost votat. Invit toți bucureștenii care vor să descopere un loc absolut superb să meargă acolo. Îi mulțumesc colegului meu Radu Nedelcuț, care a urmărit acest proiect, precum și celor de la Asociație, care au descoperit și amenajat acel spațiu. Imediat cupă acordul Consiliului General, zona se va bucura de protecție. Estimez undeva la începutul anului viitor”, a declarat Radu Mihaiu.

„Asociația Parcul Natural Văcărești salută decizia consilierilor locali ai Primăriei Sectorului 2. Aceasta va permite inițierea și dezvoltarea de măsuri de management care vor menține echilibrul ecologic al zonei, integrând obiective de conservare și protecție a naturii cu obiective care urmăresc vizitarea, educația și petrecerea sănătoasă a timpului liber. Totodată, noul statut de protecție va facilita dezvoltarea de proiecte locale dedicate biodiversității, atenuării schimbărilor climatice, educației și sănătății”, se arată într-un comunicat transmis de ONG după decizia Consiliului Local Sector 2.

Locuitorii Sectorului 2 din cartierele Fabrica de Glucoză, Tei-Toboc, Doamna Ghica și Andronache vor avea la dispoziție un parc nou și una dintre cele mai bogate zone naturale din București.

„Pajiștea Petricani, rezervorul de biodiversitate cu care începe Lacul Plumbuita, devine a doua zonă naturală protejată din București, la inițiativa APNV. Este un moment extrem de important nu numai pentru sectorul 2 și Râul Colentina, dar și pentru București. Recunoașterea și integrarea biodiversității în logica administrativă a orașului este semnul că autoritățile au înțeles că natura este un factor esențial pentru un oraș civilizat, sănătos și sigur”, a declarat Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești.

Asociația are în plan ca alte 4 zone din București să capete statut de protecție: Valea Saulei, Pădurea Băneasa, Stufărișurile din Dobroești și Lunca Dâmboviței. Acestea urmează să fie cercetate, promovate, accesibilizate și propuse spre aprobare ca arii naturale de interes local pentru bucureșteni. 

Citește și:

INTERVIURILE HotNews.ro