Sari direct la conținut

„Copilul meu a început liceul, iar poveștile despre droguri și alcool mă sperie. Cum gestionez provocările”

HotNews.ro
Elevi pe holul unui liceu din București, Foto: DreamsTime / Cateyeperspective
Elevi pe holul unui liceu din București Foto: DreamsTime / Cateyeperspective

Aș vrea să știu dacă este vreun părinte de copil adolescent care punea seara capul liniștit pe pernă fără să se întrebe măcar o dată ce se întâmplă cu mediul în care acesta trăiește. Se vorbește din ce mai mult despre consumul de droguri, despre alcool consumat fără limite, despre vape, despre sex făcut doar ca să fie. Totul pare atât de aproape încât se vorbește despre toate aceste lucruri ca despre niște banalități.

Copilul meu a început liceul. Unul bun, fără să fie din top 10, dar despre care merge vorba că ar fi foarte strict. Cum spun copiii: „pușcărie”. Cu toate acestea, nu pot să nu fiu îngrijorată despre ceea ce urmează. Și în generală erau probleme, dar în atâția ani ne știam unii pe alții, îi știam chiar și pe cei de la alte clase. Știam și eu și copilul care-i „gașca veselă” și cum trebuie abordată.

Liceul vine cu entuziasm, dar și cu temeri legate de ce se întâmplă în școală și în exteriorul ei. Am prieteni cu copii mai mari, iar poveștilor lor mă fac să îmi doresc mai degrabă să fugim în munți decât la supermarket să cumpărăm rechizite. Toate poveștile conțin alcool, droguri și inconștiență cât cuprinde, atât din partea copiilor, dar mai ales din partea adulților. Depășiți de situație, mulți dintre ei ridică din umeri și spun că nu au ce să le facă.

Încrederea între părinți și copii este esențială

Iar eu îmi trimit copilul singur în lumea asta. Evident că până acum nu a stat numai în casă, ba chiar a plecat o săptămână în străinătate fără noi, cu școala. A fost în tabere, în excursii. Iese afară cu prietenii și are o oră de venit acasă decentă, negociată. Merge aproape oriunde vrea, cât timp noi știm unde este și cu cine. Practic, avem o relație bazată pe încredere reciprocă, pe care am crescut-o încă de la nașterea copilului.

CITEȘTE CONTINUAREA PE TOTUL DESPRE MAME

INTERVIURILE HotNews.ro