Sari direct la conținut

Donald Trump îi va „face vânt” procurorului care îl urmărește penal, dacă va câștiga alegerile prezidențiale

HotNews.ro
Donald Trump îi va „face vânt” procurorului care îl urmărește penal, dacă va câștiga alegerile prezidențiale
Donald Trump. Foto: Profimedia

Donald Trump și-a exprimat, joi, dorința de a-i „face vânt” procurorului special care îl urmărește penal, Jack Smith, dacă va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, conform Agerpres, care citează AFP. Trump a fost pus sub acuzare de Smith de două ori.

Fostul președinte american a fost acuzat de procurorul Jack Smith în două dosare diferite: în dosarul în care este acuzat de încercarea de răsturnare a rezultatelor alegerilor din 2020 și dosarul în care este acuzat de manipularea documentelor clasificate.

Într-un interviu dat în cadrul unui podcast conservator, fostul preşedinte a fost întrebat dacă, în caz de victorie la alegerile din 5 noiembrie, se va graţia sau va dispune demiterea procurorului special.

„Îi voi face vânt în două secunde”, a răspuns Trump. El l-a numit pe procurorul Jack Smith „un om foarte necinstit”.

Acuzațiile împotriva lui Trump

Procurorul special a publicat la finalul lunii august un act de acuzare împotriva lui Donald Trump, în urma deciziei Curţii Supreme de la 1 iulie care acordă preşedintelui SUA o prezumţie largă de imunitate penală. Potrivit procurorului, acțiunile de care este acuzat Trump nu sunt acoperite de imunitatea președintelui.

O lună mai târziu, într-un nou document, în mare parte redactat pentru a păstra anonimatul martorilor, Jack Smith şi-a dezvoltat argumentele pentru a demonstra caracterul privat al faptelor pentru care fostul preşedinte este urmărit penal. 

În urma înfrângerii în faţa candidatului democrat Joe Biden, „cu ajutorul unor complici privaţi, acuzatul a lansat o serie de planuri din ce în ce mai disperate pentru a anula rezultatele legitime în şapte state pe care le pierduse la limită”, a scris Jack Smith.

„El a utilizat pe scară largă actori privaţi şi structuri ale campaniei sale pentru a încerca să anuleze rezultatele alegerilor şi a acţionat cu titlu privat în calitate de candidat”, a concluzionat procurorul special.

Vizat de mai multe proceduri penale, Donald Trump face tot ce poate pentru a fi judecat cât mai târziu posibil, în orice caz după vot. Dacă va fi reales, el ar putea să ceară încetarea procedurilor penale îndreptate împotriva sa.

INTERVIURILE HotNews.ro