Sari direct la conținut

AUR nu va avea reprezentanți în secțiile din străinătate la alegerile prezidențiale. George Simion reclamă „abuzurile sistemului”

HotNews.ro
Protest AUR la BEC / Foto: Facebook / Alianța pentru Unirea Românilor
Protest AUR la BEC / Foto: Facebook / Alianța pentru Unirea Românilor

Biroul Electoral Central (BEC) a respins, joi, contestațiile partidului AUR, făcute împotriva deciziei Biroului Electoral nr. 48, care stabilește componența birourilor electorale în secțiile din străinătate. În urma tragerii la sorți, AUR nu va avea reprezentanți în secții la prezidențiale, conform Agerpres.

AUR a susținut că decizia privind tragerea la sorți a acestor reprezentanți este una „nelegală și netemeinică”. Partidul acuză că nu este respectată Legea 370/2004 pentru alegerea președintelui, care reglementează procedura de constituire a birourilor electorale din secțiile de vot. 

Alianța pentru Unirea Românilor a explicat că „prin aplicarea generală a metodei tragerii la sorţi pentru toate formaţiunile politice, indiferent de statutul lor parlamentar sau neparlamentar, BESV nr. 48 a creat o inechitate între modul de constituire/completare a birourilor secţiilor de votare din ţară şi a celor din străinătate”. 

AUR a contestat şi procedura de tragere la sorţi, menţionând că aceasta nu s-a realizat în prezenţa tuturor membrilor biroului şi a candidaţilor sau a persoanelor delegate de către conducerile formaţiunilor politice care au propus candidaţi.

Contestațiile AUR, „neîntemeiate”

BEC a respins ca „neîntemeiate” contestaţiile AUR, menţionând că, există reguli speciale de constituire şi completare a birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate. Completarea se face într-o singură etapă din rândul reprezentanţilor propuşi de formaţiunile politice care participă la alegeri, spre deosebire de celelalte birouri electorale, unde completarea se face în două etape.

AUR, alături de George Simion, a protestat, joi, la BEC, împotriva excluderii membrilor AUR din secțiile de vot din diaspora. 

„Abuzurile sistemului continuă: AUR nu va avea oameni în secțiile de vot din diaspora! Biroul Electoral Central a respins contestația AUR privind excluderea reprezentanților partidului din secțiile de vot din diaspora la alegerile prezidențiale. Astfel, sistemul condus de PSD dă liber la fraudarea voturilor, fără ca AUR să poată veghea la corectitudinea procesului electoral pentru alegerea președintelui României”, a declarat președintele AUR, George Simion, pe Facebook.

Simion a spus că este „văduvit de reprezentanți în acele secții de vot”.

Ordinea de completare a birourilor electorale din diaspora

Birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate sunt alcătuite din 9 membri, din care un preşedinte, un locţiitor al acestuia şi cel mult 7 membri propuşi de formaţiunile politice care participă la alegeri, conform BEC.

Pe 21 octombrie, s-a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de completare a birourilor electorale din secțiile din diaspora. AUR se află pe poziția 9, în timp ce birourile trebuie completate cu 7 membri. 

  • Poziţia 1 – Partidul Social Democrat;
  • Poziţia 2 – Uniunea Democrată Maghiară din România;
  • Poziţia 3 – Uniunea Salvaţi România;
  • Poziţia 4 – Partidul Liga Acţiunii Naţionale;
  • Poziţia 5 – Alternativa pentru Demnitate Naţional;
  • Poziţia 6 – Forţa Dreptei;
  • Poziţia 7 – Partidul Naţional Conservator Român;
  • Poziţia 8 – Partidul Naţional Liberal;
  • Poziţia 9 – Alianţa pentru Unirea Românilor;
  • Poziţia 10 – Partidul Noua Românie.
INTERVIURILE HotNews.ro