Sari direct la conținut

Cafea cu lapte sau fără: cum e mai bine să o bei și de ce? Medic: „Unele sortimente au la fel de multe calorii cât un grătar cu cartofi și cu salată“

HotNews.ro
Cafea cu lapte sau fără: cum e mai bine să o bei și de ce? Medic: „Unele sortimente au la fel de multe calorii cât un grătar cu cartofi și cu salată“

Cappuccino, caffè latte, latte macchiato, flat white, cortado, frappe sunt diferite denumiri pentru cafeaua cu mai mult sau mai puțin lapte și, uneori, cu prea mult zahăr. Părerile despre ele sunt împărțite, dar ce spun nutriționiștii: cafea cu lapte sau fără?

Băuturile dulci pe bază de cafea sunt a patra cea mai importantă sursă de zahăr în dietele americanilor, potrivit unui sondaj al USDA (Departamentul de Agricultură al SUA), citat de publicația The New York Times. Odată cu pătrunderea în România a lanțurilor de cafenele din SUA, aceste băuturi dulci au devenit extrem de populare și la noi, mai ales în rândul tinerilor. De altfel, tot în Statele Unite, specialiștii estimează că în prezent, 43% dintre adolescenți beau băuturi dulci pe bază de cafea.

Problema nu e cafeaua, spun specialiștii, ci ceea ce se pune în ea. Dacă ar avea doar lapte adăugat, ne-am gândi doar la eventuale riscuri pentru siluetă, pentru că laptele îi crește aportul caloric. Dacă, însă, băuturile respective conțin, pe lângă lapte, și siropuri și mult zahăr, atunci devin adevărate bombe calorice și nu numai.

Ne îngrașă cafeaua cu lapte și zahăr?

Cafeaua în sine nu are calorii și niciun mecanism prin care să îngrașe, a declarat dr. Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, într-o intervenție la matinalul Morning Glory.

„Ce îngrașă la cafea e ce pui în ea: zahăr, lapte sau alte substanțe – frișcă, înghețată. Atunci, cafeaua devine altceva – o prăjiturică cu cafea. De exemplu, cele de la celebre cafenele, unde îți scrii numele pe ele – au 700-800 de calorii cele la recipient mare – deci cât un grătar cu cartofi și cu salată. Ce ne îngrașă sunt acele adaosuri. Zahărul din cafea nu este doar caloric. Ce băgăm noi în gură sunt și semnale chimice, nu doar energie. Zahărul stimulează hormonul numit insulină, grăsimile din lapte stimulează alți hormoni și apar anumite circuite care pot interfera cu procesul normal de menținere a greutății. Când mâncăm zahăr, nu ne supărăm neapărat că mâncăm cele 4 calorii pe gram, care înseamnă 20 de calorii un plic, ci ne supărăm pe semnalele pe care le poate da hipotalamusului nostru, care este un organ ascuns în creier și care se ocupă cu reglarea distribuției energiei în corp“, explică dr. Copcea.

Doar o linguriță de zahăr adăugată în cafeaua zilnică a fost asociată cu acumularea de kilograme, potrivit unui studiu citat de Mayo Clinic.

Articolul poate fi citit în întregime pe www.smartliving.ro

INTERVIURILE HotNews.ro