Sari direct la conținut

Elon Musk, promotor al mesajelor anti-imigrație, și-a construit imperiul muncind ilegal în SUA în anii ’90

HotNews.ro
Elon Musk, promotor al mesajelor anti-imigrație, și-a construit imperiul muncind ilegal în SUA în anii ’90
Elon Musk. Sursa foto: Profimedia

Miliardarul Elon Musk, născut în Africa de Sud, a lucrat ilegal în Statele Unite ale Americii pe parcursul unei scurte perioade în anii 1990, în timp ce își construia prima companie, potrivit The Washington Post, citat de Reuters.

Musk a sosit în Palo Alto, statul California, în 1995 pentru a urma cursurile Universității Stanford, dar nu s-a înscris niciodată la programul de studii universitare de acolo.

În schimb, el a dezvoltat compania de software Zip2, care a fost vândută în 1999 pentru aproximativ 300 de milioane de dolari, potrivit publicației.

Experții juridici consultați de WP au declarat că studenții străini nu pot abandona școala pentru a construi o companie, chiar dacă nu sunt plătiți. The Post a remarcat, de asemenea, că înainte de atacurile teroriste din 11 septembrie din SUA în 2001 reglementările privind vizele pentru studenți erau mai permisive.

„Deși depășirea termenului de ședere pentru o viză de student este oarecum obișnuită, iar oficialii au închis uneori ochii la aceasta, rămâne ilegală”, comentează WP.

Musk nu a răspuns la solicitările de comentarii trimise de Reuters către patru dintre companiile sale – SpaceX, Tesla, compania de social media X și The Boring Company – și nici avocatul lui Musk, Alex Spiro.

Ce spun doi foști colegi ai lui Musk

Musk a declarat într-un podcast din 2020 citat de The Post: „Am fost legal acolo, dar trebuia să fac muncă de student. Mi s-a permis să fac muncă de sprijin pentru orice”.

The Washington Post a vorbit cu doi foști colegi ai lui Musk care își amintesc că acesta a primit autorizația de muncă în SUA în 1997 sau în jurul anului 1997.

Șeful Tesla și SpaceX, care a susținut în ultimele săptămâni campania lui Donald Trump pentru o a doua președinție, promovând în același timp opoziția candidatului republican la Casa Albă față de „frontierele deschise” pe rețeaua de socializare X, a susținut anterior că tranziția sa de la student la antreprenor a fost o „zonă gri legală”, notează The Guardian.

De ani de zile, Trump prezintă migranții drept invadatori și infractori, iar în timpul președinției sale 2017-2021 a luat măsuri stricte pentru a reduce migrația legală și ilegală.

El promite cel mai mare efort de deportare din istoria Statelor Unite dacă va fi reales în 5 noiembrie.

Trump îl vrea pe Musk în administrație dacă va câștiga alegerile

Musk are 121.000 de angajați la Tesla, aproximativ 13.000 la SpaceX și aproape 3.000 la X. Informațiile despre statutului său de imigrant după ce a renunțat la Stanford vin după ce Trump și-a exprimat dorința ca Musk să joace un rol important axat pe eficiența guvernului într-o a doua administrație Trump, dacă alegătorii îl readuc în funcție în detrimentul Kamalei Harris la alegerile din 5 noiembrie.

La rândul său, Musk a acuzat-o pe vicepreședintă și pe colegii ei democrați că „importă alegători” prin intermediul imigrației ilegale și al statutului temporar protejat.

În timpul unei apariții recente în campania lui Trump, acesta a comparat granița dintre SUA și Mexic cu o „apocalipsă zombie” – chiar dacă, de asemenea, s-a descris anterior ca fiind „extrem de pro imigrant, fiind eu însumi unul”.

Mesajele lui Musk pe X s-au înmulțit în 2024

Numărul mesajelor politice ale lui Musk au crescut exponențial pe platforma sa de socializare. Potrivit Bloomberg, în anul electoral 2024 a făcut peste 53.000 de postări.

„În 2024, imigrația și frauda electorală au devenit cel mai frecvent postat și implicat subiect politic al lui Musk, adunând aproximativ 10 miliarde de vizualizări”, potrivit analizei făcute de Bloomberg.

Bloomberg l-a descris Musk ca fiind cel mai important influencer al platformei și ar fi dat ordin inginerilor site-ului să introducă postările sale în feed-urile utilizatorilor. Acest lucru îl face pe Musk „cea mai citită persoană de pe rețea în prezent”.

Musk a plătit 44 de miliarde de dolari pentru X, fostul Twitter, în 2022.

INTERVIURILE HotNews.ro