Sari direct la conținut

Cum va putea Armata să doboare dronele care intră în spațiul aerian al României. MApN a pus în dezbatere publică proiectul de lege

HotNews.ro
Cum va putea Armata să doboare dronele care intră în spațiul aerian al României. MApN a pus în dezbatere publică proiectul de lege
Dronă Shahed, folosită pe scară largă de Rusia în războiul din Ucraina Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministerul Apărării Naţionale a pus în transparenţă, luni, proiectul de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, care permite doborârea dronelor care intră ilegal pe teritoriul ţării, informează News.ro. Proiectul prevede că vehiculul aerian care intră în spaţiul aerian national poate fi distrus de mijloace de apărare aeriană, inclusiv cele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă, naţionale şi/sau aliate partenere.

Potrivit proiectului, vehiculul aerian care intră în spaţiul aerian national poate fi distrus de mijloace de apărare aeriană, inclusiv cele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă, naţionale şi/sau aliate partenere. Forţele şi mijloacele aeriene aparţinând statelor aliate sau partenere pot participa la această operaţiune, potrivit proiectului, în conformitate cu tratatele de apărare colectivă la care România este partes au potrivit tratatelor bilaterale privind acordarea reciprocă de garanţii de securitate.

Distrugerea dronelor, o ultimă soluție

Împotriva aeronavelor cu pilot la bord care utilizează neautorizat spaţiul aerian național pot fi luate următoarele măsuri:

– stabilirea poziţiei aeronavei, a legăturii radio şi a identităţii acesteia,
– transmiterea de la sol a informaţiilor şi dispoziţiilor către pilotul aeronavei, în vederea utilizării autorizat a spaţiului aerian national,
– interceptarea aeronavei care continua să utilizeze neautorizat spaţiul aerian national al României,
– executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare,
– executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare,
– executarea focului de nimicire de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă.

Aeronava fătă pilot la bord care trece ilegal frontiera de stat a României şi zboară în spaţiul aerian national fără autorizare poate fi distrusă, neutralizată sau zborul acesteia poate fi luat sub control. Măsurile sunt luate cu mijloace adecvate, în raport cu nivelul ameninţării, în limitele dreptului internaţional aplicabil, după ce au fost luate în considerare toate circumstanţele specific ale evenimentului şi ţinând cont de prioritatea protejării vieţii persoanelor, ultima soluţie posibilă dispusă fiind distrugerea aeronavei fără pilot la bord care utilizează neautorizat spaţiul aerian național.

De ce România nu poate doborî dronele care violează spațiul aerian

Şeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiţă Vlad, explica, în luna februarie, că militarii nu au legislaţia necesară pentru a doborî dronele de atac care, eventual, ar mai intra în spaţiul aerian al României, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, impunându-se modificarea a patru legi. „Drona sau rămăşiţa de dronă nu trebuie echivalată cu o aeronavă şi să răspundă bazei legale pe care o avem în momentul de faţă, ea trebuie asimilată la muniţie”, a precizat şeful Armatei.

Armata Română nu are legile necesare pentru a doborî dronele străine care intră ilegal pe teritoriul României, a avertizat, în 1 februarie, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Șeful Armatei a explicat că, pentru a doborî drone, militarii au nevoie ca patru legi să fie actualizate.

Este vorba despre legile:

  • Apărării Naționale;
  • de organizare și funcționare a Ministerului Apărării Naționale;
  • privind Regimul Armelor și Munițiilor;
  • privind combaterea mijloacelor aeriene.

„În momentul de față, Armata României nu poate să ducă operații de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepțională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție pe care le avem în momentul de față”, a spus șeful Statului Major al Apărării.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro