Sari direct la conținut

„Un grup de drone de atac a violat azi-noapte spațiul aerian al României”, afirmă Ucraina / MApN confirmă că a urmărit două drone / Mesaje RO-Alert în județele Tulcea și Constanța

HotNews.ro
„Un grup de drone de atac a violat azi-noapte spațiul aerian al României”, afirmă Ucraina / MApN confirmă că a urmărit două drone / Mesaje RO-Alert în județele Tulcea și Constanța
Forțe ucrainene în acțiune contra unui atac rusesc nocturn cu drone Shahed, FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un grup de drone de atac Shahed rusești a violat azi-noapte spațiul aerian al României, potrivit forțelor aeriene ucrainene. La rândul lor, autoritățile române au emis un mesaj RO Alert pentru județele Tulcea și Constanța în care avertizează locuitorii asupra riscului căderii unor obiecte din spațiul aerian în urma atacului rusesc.

  • UPDATE 16:50 O dronă rusească s-a prăbușit în Letonia. Riga a cerut explicații de la Moscova
  • UPDATE 15:19 „Asta este”: Reacția lui Marcel Ciolacu la dronele rusești care au intrat în spațiul aerian românesc
  • UPDATE 14:38 „Domnule Ciolacu, aveți 60% din Parlament, faceți ceva? Generalul Ciucă are vreun cuvânt de spus?”: Critici dure din opoziție după dronele rusești care au trecut prin România
  • UPDATE 14:10 Reacția MAE după incidentul cu drone rusești: „Cerem respectarea inviolabilității spațiului aerian al României”
  • UPDATE 10:21 Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, duminică dimineaţă, la Digi 24, că se lucrează în strânsă colaborare cu reprezentanţii Ministerului Apărării, care monitorizează zona. ”A da un mesaj noaptea pe un judeţ sau pe două judeţe întregi înseamă că a fost o motivare”, a subliniat el, menţionând că în astfel de cazuri nu este vorba despre ”un exces de zel”. Arafat a adăugat că, dacă nu s-a întâmplat nimic, ”este foarte bine”. (News.ro)
  • UPDATE 10:06 MApN, despre dronele rusești care ne-au încălcat spațiul aerian: „Probabilitate de impact” în apropiere de Periprava / Azi-noapte au fost ridicate două F-16.
  • UPDATE 09:17 Rusia a atacat azi-noapte cu 4 rachete ghidate X-59 lansate din regiunea Belgorod și 23 de drone de tip Shahed lansate din regiunea Kursk și si din capul Chauda (Crimeea), potrivit forțelor aeriene ucrainene. „Ca urmare a luptei aeriene, au fost doborâte o rachetă ghidată X-59 și 15 drone de atac Shahed.În plus, două drone inamice au fost pierdute local (probabil că au căzut sub influența războiului electronic). De asemenea, trei rachete X-59 nu și-au atins țintele vizate din cauza contramăsurilor active ale forțelor de apărare ucrainene. Apărarea aeriană a fost activă în regiunile Odesa, Harkov și Dnipro”, a transmis sursa citată.

„Un grup de drone de atac a violat spațiul aerian al României”, au transmis pe Telegram, la ora 02:49, forțele aeriene ucrainene.

„Un vehicul aerian fără pilot este deasupra teritoriului românesc în zona Sabangia”, se spune într-un alt mesaj venit după zece minute, făcând referire la localitatea Sabangia de pe malul lacului Razem, aflat la circa 40 de kilometri de granița cu Ucraina.

„Drona a părăsit teritoriul României, a zburat prin Vilkovo (localitate aflată peste Dunăre de Periprava” și continuă să meargă peste apele de coastă ale Golfului Odesa”, au mai spus forțele aeriene ucrainene într-un mesaj postat la ora 03:41.

Mesaje RO-Alert în județele Tulcea și Constanța

Un mesaj RO-Alert a fost transmis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru locuitorii din judeţele Tulcea şi Constanţa, avertizând asupra riscului căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în urma unui atac al Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, în apropierea graniţei cu România, transmite News.ro.

”În această seară a fost transmis un mesaj RO-Alert pe teritoriul judeţelor Tulcea şi Constanţa după ce structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atacat al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, în proximitatea graniţei cu România.  Mesajul transmite informaţii de avertizare şi de informare a populaţiei cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian şi măsuri de adăpostire în cazul în care situaţia o impune”, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea.

Ei au precizat că aceste mesaje au rolul de informare a populaţiei din zona de graniţă a României. 

”Facem menţiunea că aceste mesaje au rolul de informare a populaţiei din zona de graniţă a României cu Uncraina despre faptul ca sunt posibile atacuri ale federaţiei şi ruse asupra teritoriului ucrainean şi ca există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriului naţional. Până la ora emiterii acestui comunicat nu au fost înregistrate apeluri la numărul unic de urgenţă 112 în disteleceratul ISU Tulcea”, a precizat ISU Tulcea. 

Mesajul a fost transmis şi locuitorilor din municipiul Constanţa. 

”Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată, 90 de minute”, este mesajul RO-Alert primit cu puţin timp înainte de ora 3 de locuitorii din municipiul Constanţa.

Nu este primul incident cu drone Shahed în spațiul aerian al României

Un incident similar a avut loc în urmă cu o lună și jumătate, când ucrainenii au spus că trei drone rusești „au trecut granița în România” în timpul unui atac.

Atunci au fost găsite în județul Tulcea resturi dintr-o dronă rusească.

Bucăți dintr-o dronă rusească au fost găsite în septembrie 2023, în zona Plauru din județul Tulcea, tot după un atac rusesc.

Atunci, autoritățile române au informat despre incident după mai multe declarații care infirmau faptul că vehicule aeriene fără pilot ar fi ajuns pe teritoriul țării noastre.

INTERVIURILE HotNews.ro