Sari direct la conținut

Georgia respinge o anchetă internațională privind desfășurarea alegerilor: „Nişte unchi şi mătuşi vor veni şi ne vor spune că nu suntem un Stat”

HotNews.ro
Georgia respinge o anchetă internațională privind desfășurarea alegerilor: „Nişte unchi şi mătuşi vor veni şi ne vor spune că nu suntem un Stat”
Liderii formațiunii de guvernământ „Visul Georgian”, la un miting înainte de alegeri Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Opoziția a respins rezultatele votului din 26 octombrie care au dat partidul de guvernământ câștigător cu o majoritate de voturi, dar autoritățile au respins o anchetă externă privind presupusele nereguli la urne, relatează agenția EFE citată de Agerpres.

„O investigaţie internaţională ar însemna că nu suntem un Stat şi că suntem controlaţi din exterior”, a declarat preşedintele parlamentului de la Tbilisi, Şalva Papuaşvili.

El a criticat opoziția, spunând că deşi reclamă nereguli nu cooperează cu organele naţionale pentru o anchetă, și a precizat că o altă investigaţie care să fie condusă din exterior ar însemna, de asemenea, „că nişte unchi şi mătuşi vor veni şi ne vor spune că nu suntem un Stat şi că nu putem face nimic pe cont propriu”.

Partidul „Visul Georgian” al premierului Irakli Kobajidze, considerat pro-rus de către opoziţie şi Occident, a obţinut aproape 54% din voturi, iar cele patru blocuri ale opoziţiei, împreună, aproape 38%.

Sprijinită de preşedinta pro-occidentală Salome Zurabişvili, opoziția a acuzat fraude şi a cerut o investigaţie internaţională sau noi alegeri sub o „administraţie internaţională”.

Parchetul georgian a deschis miercurea trecută o anchetă pentru investigarea presupuselor fraude electorale şi a citat-o pe preşedinta Zurabişvili să prezinte dovezile în sprijinul acuzaţiilor sale, dar ea a refuzat să se prezinte la audieri.

Comparația cu Republica Moldova

Luni, Salome Zurabişvili a făcut o paralelă între țara sa și Republica Moldova, deplângând faptul că, spre deosebire de diaspora moldoveană, cea georgiană nu a putut vota masiv. „Moldova a fost salvată de cele 300.000 de voturi ale diasporei”, a scris Salome Zurabişvili pe reţeaua socială X, făcând referire la câştigarea alegerilor prezidențiale de către Maia Sandu cu ajutorul voturilor din străinătate.

Candidatul socialiştilor, Alexandr Stoianoglo, s-a impus în rândul votanţilor de pe teritoriul Republicii Moldova, însă Maia Sandu a contrabalansat prin votul din diaspora.

Numărul cetăţenilor care şi-au exprimat votul în secţiile deschise în afara ţării a fost cel mai mare din istorie, 328.855 de alegători, iar aproape 83% dintre ei au votat-o pe Maia Sandu, a anunţat, luni, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman. În schimb, la alegerile legislative din Georgia numai aproximativ 34.000 de cetăţeni au votat în afara ţării.

Renumărarea votului nu a produs schimbări

Între timp, comisia electorală din Georgia a anunţat rezultatul renumărării manuale a voturilor în 366 de secţii de votare, renumărare efectuată nu în urma acuzaţiilor de fraudă, ci în virtutea unei prevederi recent introduse în legislaţia electorală pentru a creşte credibilitatea alegerilor printr-o verificare suplimentară. Astfel, în 91% dintre aceste secţii rezultatul a rămas acelaşi, iar în celelalte a suferit „schimbări nesemnificative”, a anunţat comisia.

Premierul Irakli Kobajidze a negat orice fraudă şi i-a cerut preşedintei Zurabişvili, care a vorbit despre un sistem „sofisticat” de fraudare, să prezinte probe. În campania electorală, Kobajidze a acuzat opoziţia pro-europeană că în cazul preluării puterii ea ar putea implica Georgia într-un nou război cu Rusia, după cel pierdut în anul 2008 într-un conflict pentru controlul asupra provinciilor separatiste pro-ruse Abhazia şi Osetia de Sud, unde Rusia are în prezent baze militare.

Rusia a respins acuzaţiile opoziţiei georgiene de imixtiune în procesul electoral, în timp ce Bruxellesul şi Washingtonul au cerut investigarea „neregulilor” semnalate de observatorii internaţionali. Bruxellesul a comunicat de asemenea că procesul de aderare a Georgiei la UE rămâne îngheţat în urma acestor alegeri.

Observatorii internaţionali, din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODHIR), au consemnat buna organizare a scrutinului, rata ridicată a prezenţei la urne şi varietatea alternativelor, dar au denunţat acţiuni de coerciţie faţă de unii alegători angajaţi în sistemul public.

Opoziţia georgiană se va reuni luni seară în centrul capitalei Tbilisi la un nou protest împotriva guvernului şi partidului Visul Georgian.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro