Scapă pentru totdeauna de ochelari cu un implant de cristalin
- Smile Media
După vârsta de 40 de ani, cu toții începem să simțim că vederea nu ne mai ajută la fel de bine. Este momentul unei vizite la medicul oftalmolog, unde, cel mai probabil, vom primi o rețetă pentru ochelari.
În unele cazuri, problema nu e foarte serioasă. Multe persoane ajung chiar spre vârsta de 50 de ani cu dioptrii mici, de până la -1,5, și nu au nevoie de ochelari decât eventual ocazional. Dar în cele din urmă, mai devreme sau mai târziu, vederea se va deteriora inevitabil.
Efectele îmbătrânirii ochiului sunt multiple. Pentru o parte din pacienți, apar (sau se agravează) probleme de vedere cum sunt miopia sau hipermetropia, care sunt determinate de defecte de sfericitate a corneei.
În alte cazuri, cristalinul, acea lentilă gelatinoasă responsabilă de focalizarea corectă a imaginilor pe retină, își pierde elasticitatea și nu mai poate focaliza corect nici obiectele aflate aproape, nici pe cele de la distanță. Această afecțiune, numită presbiopie (sau prezbitism), este frecvent întâlnită la persoanele în vârstă și, de obicei, determină nevoia de a purta două perechi de ochelari, una pentru distanță, cealaltă pentru apropiere. Însă pentru mulți pacienți, nevoia de a avea în permanență două perechi de ochelari – de exemplu una pentru condusul mașinii, iar alta pentru cititul etichetelor de pe produse atunci când merg la cumpărături – înseamnă un inconvenient major.
După 40 de ani: ori ochelari, ori implant de cristalin
Din păcate, cam după vârsta de 40 de ani nu mai este posibilă tratarea acestor defecte de vedere cu ajutorul operațiilor cu laser. Motivul este simplu: aceste intervenții de corectare a dioptriilor se fac doar la pacienți cu vârsta între 18 și aproximativ 40 de ani, atunci când dioptriile sunt stabilizate. La vârste ceva mai avansate, defectele de vedere de obicei încep să se agraveze, iar operația laser nu le mai poate corecta eficient.
Pentru pacienții trecuți de pragul maturității există, din fericire, o soluție care este și permanentă, și convenabilă: înlocuirea pe cale chirurgicală a cristalinului cu unul artificial.
De la cataractă la o viață fără ochelari
Primele cristaline artificiale au fost dezvoltate pentru a trata cataracta, o afecțiune ireversibilă care apare cu vârsta și care se manifestă prin opacifierea cristalinului. La vârste avansate, majoritatea oamenilor suferă de cataractă, în diferite grade de gravitate. Singura soluție este înlocuirea cristalinului cu unul artificial; dacă nu este tratată, cataracta duce inevitabil la orbire.
Primele cristaline artificiale erau monofocale și permiteau focalizarea corectă doar la distanță, pacienții având în continuare nevoie de ochelari pentru citit. Ulterior însă, au fost dezvoltate cristaline bifocale și, în ultimii aproximativ 15 ani, cristalinele trifocale (numite și multifocale), care pot focaliza corect la toate distanțele. Pentru marea majoritate a pacienților, implantul de cristalin trifocal elimină definitiv nevoia de a purta ochelari, pentru tot restul vieții.
Implantul de cristalin, o investiție pe viață
Nevoia oamenilor de a scăpa definitiv de ochelari, mai ales la vârsta a treia, a dus la dezvoltarea unor cristaline trifocale special. Un astfel de cristalin modern rezolvă definitiv și defectele obișnuite de vedere, precum miopia, hipermetropia (dioptrii cu plus), presbiopia și chiar astigmatismul, eliminând complet nevoia de a purta ochelari și, ca beneficiu suplimentar, eliminând de asemenea riscul de a face cataractă.
În general, rezultatul intervenției este recuperarea integrală a vederii, atât la distanță și de aproape, cât și la distanțe intermediare. Din acest punct de vedere, implantul de cristalin este o investiție pe viață, pacientul nemaiavând vreodată nevoie să poarte ochelari.
Operația durează doar 3 minute, fiind sigură și nedureroasă
„Implantul de cristalin este una dintre cele mai sigure și mai eficace intervenții din sfera chirurgiei oculare”, spune dr. Teodor Holhoș, chirurg oftalmolog și fondator al Rețelei de Clinici de Oftalmologie „Dr. Holhoș”. „Este o procedură de rutină în chirurgia oftalmologică, care durează circa 3 minute pentru fiecare ochi și este nedureroasă. În clinicile noastre, realizez personal în fiecare an câteva mii de astfel de intervenții, folosind cristaline trifocale dezvoltate special pentru corecția dioptriilor, iar rezultatele sunt excelente.”
În această perioadă, persoanele care se gândesc să scape pentru totdeauna de ochelari cu ajutorul acestei operații au la dispoziție o promoție specială în rețeaua Clinicilor „Dr. Holhoș”, cu 15% reducere față de prețul întreg al intervenției, cu prețul cristalinului inclus. Cei interesați pot afla detalii și își pot face o programare pentru consult preoperatoriu accesând acest link: https://www.drholhos.ro/vreauoperatiecristalin/.
La ce te poți aștepta după operație
„Recuperarea postoperatorie este de obicei foarte rapidă, fără a necesita precauții speciale în afara celor obișnuite la operațiile oftalmologice: păstrarea igienei ochiului operat, câteva zile de tratament cu picături și așa mai departe”, spune dr. Teodor Holhoș. „Bineînțeles, există și excepții, cum sunt persoanele cu dioptrii foarte mari. După operație, acești pacienți vor purta însă o singură pereche de ochelari, cu dioptrii mult mai mici.”
Articol susținut de Clinicile „Dr. Holhoș”