Histerectomia robotică și avantajele ei, explicate de Prof. Dr. Petre Brătilă: „Sângerarea este de aproape 10 ori mai mică decât în chirurgia laparoscopică. Am avut o pacientă căreia nu îi venea să creadă că a fost operată pentru că nu o durea nimic!”
Histerectomia – intervenția chirurgicală ginecologică de îndepărtare a uterului și, eventual, a anexelor – ovare, trompe uterine – este una de mare amploare. Efectuată pe cale clasică este însoțită de dureri, sângerări excesive și eventuale complicații. Toate aceste riscuri au fost diminuate tot mai mult în ultimii ani, prin intervențiile laparoscopice, dar, mai ales, prin cele efectuate cu asistență robotică. Fără doar și poate, chirurgia viitorului este cea robotică. Prof. dr. Petre Cornel Brătilă, medic primar Obstetrică și Ginecologie la Spitalul Euroclinic din București, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria, explică de ce.
O histerectomie este o intervenție chirurgicală majoră pentru orice femeie, care implică dureri intense, riscuri de complicații, perioade lungi de recuperare, ca să nu mai vorbim de impactul psihologic.
Amploarea intervenției – histerectomie parțială sau totală – precum și metoda chirurgicală aleasă – prin chirurgie clasică sau minim-invazivă – contează enorm în toată această ecuație.
De exemplu, pe o scală a durerii de la 0 până la 10, unde 0 reprezintă absența durerii, o histerectomie efectuată prin chirurgie deschisă ajunge pe la 7 sau chiar 8. O durere care trebuie controlată prin medicație, zile sau săptămâni în șir. Operația prin laparoscopie atenuează durerea undeva la 3-4, pentru ca, aceea efectuată cu robotul să o elimine aproape complet. Este doar unul din avantajele pe care tehnologia de ultimă generație o ofera în beneficiul femeilor care trec prin astfel de experiențe.
Indicată atât în afecțiuni beningne, cât și maligne
Histerectomia este una dintre cele mai frecvente metode de extragere a uterului, nu numai la noi, ci în toată lumea, explică prof. dr. Petre Cornel Brătilă (FOTO): „Spre exemplu, în Statele Unite se fac în jur de 100.000 de histerectomii pe an, în Franța cam 42.000 de histerectomii pe an.”
Intervenția chirurgicală se impune în cazul unor afecțiuni ginecologice grave, benigne sau maligne. Din categoria afecțiunilor benigne, cea mai cunoscută este fibromul uterin sau sângerarea uterină anormală. Pacientele cu fibroame uterine au sângerări între ciclurile menstruale, menstruații dureroase și abundente, însoțite de anemie și oboseală accentuată.
Fibroamele uterine apar mai ales în perioada fertilă a unei femei și pot atinge dimensiuni semnificative.
„Și mai sunt afecțiunile maligne unde se încadrează cancerul de col uterin, cancerul de endometru și cel ovarian”, completează universitarul.
Există mai multe metode prin care se poate realiza o histerectomie: prin chirurgie clasică, prin chirurgie transvaginală, prin chirurgie laparoscopică și, în ultimul timp, prin chirurgie robotică, mai spune profesorul Brătilă.
Aceasta din urmă are cele mai multe avantaje, atât pentru pacientă, cât și pentru medic. „Chirurgia robotică reprezintă încă o dovadă că tehnologia împinge medicina înainte. Și, deși conceptul de telechirurgie – sau de chirurgie robotică – a fost gândit inițial pentru beneficiul armatei americane, în sensul în care intenția era aceea ca medicii chirugi să poată opera pacienți aflați la distanță, pe câmpul de luptă, folosind acest dispozitiv, ulterior, s-a renunțat la această idee. Și robotul chirurgical a fost introdus în practica curentă”, subliniază medicul.
Sângerare de zece ori mai mică
În momentul de față, mai spune specialistul, se practică toate metodele de histerectomie, dar, în ultimii 5-6 ani, s-a produs un salt extraordinar în privința histerectomiei efectuate cu robotul. Acest tip de intervenție a început să ia locul celei efectuate laparoscopic, lăsând în urmă și histerectomia clasică și pe cea vaginală.
Și asta pentru că avantajele chirurgiei robotice sunt net superioare. „În primul rând, chirurgia robotică permite o vizualizare perfectă 3D din unghiuri inabordabile pentru ochiul uman prin chirurgie deschisă sau laparoscopică. În al doilea rând, instrumentele cu care se lucrează sunt de foarte mici dimensiuni, partea activă a acestora fiind între 0,8 și 1 centimetru. Aceste instrumente de foarte mici dimensiuni permit detașarea uterului față de mijloacele care îl țin în pelvis cu minimum de sângerare. Deci sângerarea este de aproape 10 ori mai mică decât în chirurgia laparoscopică”, explică profesorul Brătilă.
Alt avantaj este acela că, deși pregătirea intervenției durează destul de mult, operația în sine poate fi redusă la 15 – 60 de minute, în funcție de patologia respectivă: „Am avut o pacientă căreia nu i-a venit să creadă a doua zi dimineață că a fost operată, pentru faptul că nu a avut nicio durere. Deci, acesta este un alt avantaj al chirurgiei minim-invazive, în special și ale chirurgiei robotice actuale”.
În plus, spitalizarea se poate reduce la mai puțin de o zi, în cazul intervențiilor minim-invazive, cu pierderi minime de sânge. „În momentul de față, îmi permit să spun că am cel mai mare număr de histerectomii robotice din România. Începând de la histerectomiile simple și terminând cu histerectomiile complicate din cancerele genitale feminine”, conchide profesorul.
În iulie 2021, echipa medicală condusă de prof. dr. Petre Cornel Brătilă a realizat prima intervenție chirurgicală ginecologică – o histerectomie – cu ajutorul robotului da Vinci, la Spitalul Euroclinic. Pacienta, în vârstă de 40 de ani, avusese anterior trei intervenții chirurgicale ginecologice – una pentru îndepărtarea unui fibrom uterin și două operații cezariene. A doua zi după operație, pacienta a declarat că nu s-a așteptat să nu simtă nicio durere și că este perfect capabilă să-și reia activitățile obișnuite.
Articol susținut de Regina Maria