Sari direct la conținut

Ai venituri din activități independente? ANAF îți va trimite din 2026 o Declarație unică precompletată

HotNews.ro
Sediu ANAF. Foto: Agerpres
Sediu ANAF. Foto: Agerpres

ANAF va trimite persoanelor fizice care au venituri din activități independente o declarație unică precompletată pentru veniturile anului 2025, ceea ce înseamnă că se va întâmpla din 2026. În acest sens a apărut în Monitorul oficial o nouă ordonanță (OUG 128/2024).

Aceasta va purta denumirea de e-DU. Între timp, în următoarele 180 de zile, Fiscul va trebui să facă procedura de precompletare, verificare și transmitere a Declarației unice.

O altă noutate ține de faptul că nu va mai exista, în Declarația unică (formular 212), obligația completării capitolului referitor la estimări.

De asemenea, cei care au venituri din chirii (exceptând arendă sau scop turistic) au obligația înregistrării contractului încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la ANAF.

În situația în care bunul este deținut în comun, prin contractul de închiriere sau, după caz, prin actul de modificare a acestuia, se desemnează proprietarul, uzufructuarul sau alt deținător legal care îndeplinește obligația înregistrării contractului încheiat între părți.

Procedura va fi realizată de ANAF, în acest caz, în termen de 60 de zile.

Cei pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligația determinării venitului net anual în sistem real.

Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, pentru anul de realizare a venitului.

Această categorie de contribuabili are obligația să completeze și să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la 25 mai.

Opțiunea de a determina venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate este obligatorie pentru pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi și se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior.

Pentru a reveni la sistemul anterior, persoana respetivă va trebui să completeze corespunzător Declarația unică aferentă veniturilor realizate în anul următor expirării perioadei de 2 ani, și va depune formularul la organul fiscal.

Opțiunea pentru determinarea venitului net anual în sistem real, inclusiv în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal, se exercită prin completarea Declarației unice cu informații privind determinarea venitului net anual în sistem real și depunerea formularului. În acest caz, perioada de 2 ani fiscali cuprinde anul fiscal de realizare a veniturilor pentru care se depune Declarația unică prin care se exercită opțiunea și anul fiscal următor acestuia.

În cazul în care în cursul anului fiscal de realizare a veniturilor s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale ca îngheț, grindină, polei, ploaie abundentă, secetă și inundații, precum și a epizootiilor ce afectează peste 30% din suprafețele destinate producției agricole vegetale/animalele deținute, norma de venit se reduce proporțional cu pierderea respectivă, indiferent de modalitatea de desfășurare a activității, respectiv individual sau într-o formă de asociere.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro