FOTO Spitalul vechi de 130 de ani din București care se reconstruiește de la zero cu 72 de milioane de euro, bani din PNRR. Când va fi gata
- Alina Neagu, Adi Iacob
Secția externă pentru tratarea tuberculozei a Institutului „Marius Nasta” a funcționat într-o clădire veche de 130 de ani până în 2020, când a fost închisă din motive de siguranță. Încadrată la risc seismic gradul 1, secția „Zerlendi” se construiește acum de la zero, cu bani din PNNR, și urmează să fie gata peste doi ani.
- Doar patru spitale noi a construit de la zero statul român după 1990: Institutul Regional de Oncologie din Iași, Spitalul Orășenesc din Mioveni, Spitalul Municipal din Fălticeni și Spitalul de Copii Victor Gomoiu din București – singurul din Capitală.
Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” își desfășoară activitatea în trei sedii – cel principal din Șoseaua Viilor, secția de copii din Strada Lacul Bucura și cel de pe Calea Șerban Vodă, cunoscut ca „Zerlendi”, după numele boierului care a donat clădirea statului român, în secolul XIX.
Secția externă „Zerlendi”, dedicată pacienților cu tuberculoză, a funcționat, până în vara anului 2020 – când a fost închisă din motive de siguranță – într-o clădire veche de aproximativ 130 de ani, cu risc seismic gradul I.
În 2019, Beatrice Mahler, pe atunci proaspăt manager al Institutului Marius Nasta, a făcut primele demersuri și adrese către Ministerul Sănătății, în care atrăgea atenția asupra gradului avansat de deteriorare a clădirii Zerlendi și cerea consolidarea acesteia. Ministerul Sănătății a ajuns însă la concluzia că se poate construi o clădire nouă, de la zero, în locul consolidării celei vechi de peste 100 de ani, iar costurile ar fi similare.
Clădirea Zerlendi, care a fost dărâmată, nu mai corespundea standardelor actuale și nu avea cum să mai asigure circuitele corecte pentru funcționarea unui spital: coridoarele și scările erau foarte înguste, saloanele foarte mari nu permiteau izolarea pacienților și împiedicarea răspândirii infecțiilor, nu exista lift.
Finanțare din PNRR
Institutul Marius Nasta a fost unul dintre cele 27 de spitale din România care au câștigat, anul trecut, finanțare prin PNRR pentru reabilitarea sau reconstruirea unor clădiri de spital.
72 de milioane de euro va costa noua clădire de spital de la Marius Nasta, unde urmează să funcționeze cel mai modern Centru de Diagnostic, Tratament și Cercetare a Tuberculozei din țară. Costurile sunt acoperite integral din PNRR.
România este țara Uniunii Europene cu cea mai mare incidență a tuberculozei (de 4 ori peste media UE) și cu o rată a mortalității de 6,5 ori mai mare decât media Uniunii Europene (5,1 decese la 100.000 de locuitori).
„Avem doar câteva secții renovate”
Proiectul noii clădiri de spital a fost gândit în așa fel încât aceasta să respecte toate normativele de siguranță, de circuit al pacientului și de control cât mai eficient al riscului de infecții nosocomiale, spune Beatrice Mahler, medic pneumolog și managerul Institutului Marius Nasta, într-un dialog cu HotNews.
„Având circuitele foarte bine delimitate – de exemplu zonele de control acces pentru pacienți, zona de acces, rufe curate, zonă separată de eliminare a deșeurilor – lucrurile acestea fiind foarte bine respectate și, sigur, cu o procedură care e normal să fie implementată în spital, practic oferă nu doar siguranță pacientului, ci și liniște personalului medical. Pentru că nimeni nu își dorește un proces de malpraxis sau dispute care pot fi evitate prin investiții făcute în sănătate”, adaugă managerul spitalului.
Beatrice Mahler crede că, odată ce noua clădire de spital va fi funcțională, procentul pacienților mulțumiți de condițiile hoteliere din spital va crește. „În acest moment, procentul este foarte mic. Pentru că avem doar câteva secții renovate”, admite managerul.
Noua clădire de spital, construită de Primăria Sectorului 4
După obținerea finanțării din PNRR, Institutul Marius Nasta și Ministerul Sănătății, în subordinea căruia se află spitalul, au încheiat un parteneriat cu Primăria Sectorului 4, care se ocupă de construcția efectivă.
Echipa spitalului lucrează în continuare „la partea de caiet de sarcini, echipamente medicale – pentru că medicii din institut știu ce tip de echipamente sunt necesare pentru noul spital”, spune Beatrice Mahler.
Partea de recepție a lucrărilor urmează să fie făcută în echipe mixte, mai precizează managerul.
Noua clădire de spital va avea o capacitate 115 paturi, dintre care 19 de Terapie Intensivă, trei săli de operație și laboratoare de cercetare și analize.
Construcția a început în primăvara acestui an, iar în acest moment se lucrează la fundația noii clădiri, care ar urma să fie gata peste 2 ani, potrivit Primăriei Sectorului 4.
Donația boierului Zerlendi pentru săraci și infirmi
Terenul și clădirea unde a funcționat timp de zeci de ani secția externă pentru tuberculoză a celui mai important spital de boli pulmonare din România au fost donate Primăriei în anul 1894 de bancherul și filantropul Christofi Zerlendi, potrivit site-ului Institutului Marius Nasta.
Conform dorinței lui Christofi Zerlendi, instituția a funcționat inițial ca adăpost pentru persoane sărace, apoi ca azil pentru bătrâni și infirmi.
În anii care au urmat, Primăria a mai renovat clădirile donate, iar în 1916 – 1917 chiar a mai fost construită aici o clădire cu destinația de azil, însă și cele vechi au rămas în picioare, fiind în continuare folosite.
În 1918, Societatea pentru Izolarea Tuberculozei a cerut Primăriei „să îi cedeze aceste ruine, spre reparare și înzestrare, pentru tuberculoși și săraci”. Zerlendi avea, pe atunci, o capacitate de 40 de paturi.
Începând cu anul 1918, locația este renovată de Societatea pentru Izolarea Tuberculozei cu fonduri alocate anual de Primărie, dar și cu bani strânși de societate. Apar și pavilioane noi, iar capacitatea crește la 200 de paturi.
În anul 1935, aici avea loc prima operație care a pus bazele chirurgiei tuberculozei în România.