Alegeri prezidențiale 2024. Cine poate solicita urna mobilă și ce documente sunt necesare / Termenul limită pentru a depune cererea
Cetățenii care din cauza unei boli sau a unei invalidități nu se pot prezenta fizic într-o secție de votare pentru a-și exercita dreptul la vot la alegerile prezidențiale 2024 și alegerile parlamentare 2024 pot cere urna mobilă. Solicitarea pentru urna mobilă trebuie făcută în ziua dinaintea votării, adică în 23 noiembrie, în cazul primului tur al scrutinului, la secția de votare unde persoana respectivă este arondată, conform unei decizii a Biroului Electoral Central (BEC).
Alegătorii din străinătate nu pot solicita urna mobilă, conform Agerpres, care citează decizia BEC.
Pentru a depune cerere pentru urna specială, alegătorii trebuie să prezinte dovezi că nu se pot deplasa într-o secție de votare.
Pe lângă cererile care pot fi făcute în ziua dinaintea votului, adică în 23 noiembrie, între orele 18:00-20:00, alegătorii care au nevoie de urna mobilă pot depune solicitări și la birourile electorale județene sau la biroul electoral al sectorului sau al municipiului București până cel târziu vineri, 22 noiembrie 2024, ora 12:00, atât fizic, cât și online.
Cine poate depune fizic cererea pentru un alegător care are nevoie de urna mobilă la alegerile prezidențiale 2024
Cererea privind solicitarea urnei mobile trebuie să conțină:
- data când a fost înaintată cererea;
- semnătura alegătorului care solicită urna mobilă;
- numele și prenumele alegătorului;
- condul numeric personal și seria și numărul actului de identitate al alegătorului;
- domiciliul alegătorului care nu se poare deplasa la secția de votare;
- adresa la care se solicită prezența urnei mobile;
- numărul de telefon al alegătorului care solicită urna mobilă (neobligatoriu).
Solicitarea urnei mobile poate fi depusă de către orice aparținător, cu excepția celor care au calitatea de candidat sau sunt căsătoriți sau sunt rude până la gradul al doilea, inclusiv, cu un candidat.
Cererea trebuie să aibă alăturate copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate sau de adeverinţa eliberată de medicul de familie al alegătorului. Din conţinutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilităţii alegătorului de a se autodeplasa la sediul secţiei de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”, conform Agerpres.
În cazul în care alegătorul care solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, acesta este înştiinţat de către preşedintele biroului electoral judeţean, al biroului electoral al sectorului sau municipiului Bucureşti sau al biroului electoral al secţiei de votare la care a fost depusă solicitarea.
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 are loc în 24 noiembrie, iar cel de al doilea tur de scrutin va fi în 8 decembrie. Alegerile parlamentare sunt programate pentru 1 decembrie.