Veștile proaste de pe front se amplifică pentru Kiev. Însă și Rusia se află sub presiune
Veștile proaste continuă să vină pentru Kiev, Moscova părând peste tot în avantaj. Rusia câștigă teren în zone cheie ale liniei frontului din estul și sud-estul Ucrainei, lansând concomitent val după val de teroare aeriană asupra orașelor ucrainene, scrie CNN.
În același timp, Moscova se pregătește să lanseze o contraofensivă în regiunea Kursk din sudul Rusiei, zona singurului succes militar major din acest an. Moscova a desfășurat aproape 50.000 de soldați în Kursk, susține președintele ucrainean Volodimir Zelenski, număr care a fost sporit de sosirea recentă a trupelor nord-coreene.
„Când ești tot timpul în defensivă, pierzi războiul”
„În momentul de față, rușii au inițiativa de-a lungul liniilor frontului, au exploatat cu succes câștigurile tactice și consolidează aceste câștiguri tactice”, a declarat pentru CNN George Barros de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Barros, care conduce echipele pentru Rusia și Informații Geospațiale ale ISW, susține că avantajul Rusiei pe câmpul de luptă face imposibilă o contraofensivă ucraineană. „Rușii au inițiativa și îi forțează pe ucraineni să răspundă. Ăsta nu-i un lucru bun pentru că pierzi războaie atunci când ești tot timpul în defensivă… Ești înghesuit într-un colț și trebuie să alegi dintr-o gamă de opțiuni rele”, a adăugat Barros.
Situația este deosebit de dificilă în jurul localității Kupiansk. Acest oraș cheie din nord-est este din nou pe cale să fie ocupat de Rusia după ce a fost eliberat de ucraineni în septembrie 2022, la capătul a șase luni de ocupație rusă.
Kupiansk este la răscrucea a două linii majore de aprovizionare și este amplasat lângă râul Oskil, care formează o linie defensivă importantă în zonă. Căderea Kupianskului ar face mult mai ușoară pentru Rusia înaintarea în regiunea Harkov. Asta ar pune presiune pe Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, care acum este bombardat aproape zilnic de dronele și rachetele rusești.
Agenția rusă de stat TASS a transmis vineri că trupele rusești au ajuns la periferia Kupianskului, deși oficialii ucraineni susțin că orașul se află pe deplin sub controlul Kievului.
În același timp, Ucraina încearcă să respingă înaintarea rusească în sectorul de sud, în jurul orașului Kurahove, care este înconjurat din trei părți de mai multe luni. La începutul săptămânii, Zelenski a caracterizat situația din Kurahove ca „cea mai dificilă” de pe linia frontului.
Deși Rusia pare decisă să preia controlul orașului în zilele sau săptămânile următoare, Barros spune că s-ar putea să nu fie o pierdere strategică semnificativă pentru Kiev, întrucât nu va avea un impact major asupra capacității sale de a apăra zona limitrofă. Ucraina a lupta cu îndârjire în ultimele luni, chiar dacă a pierdut ceva teren.
Eșecul rus de la Pokrovsk
Kurahove se află la 40 de kilometri sud de Pokrovsk, un nod logistic crucial care a fost ținta Rusiei timp de mai multe luni. La sfârșitul verii, Pokrovsk părea pe cale să cadă. Totuși, forțele Kievului au reușit, cel puțin deocamdată, să respingă avansul rusesc, forțând Moscova să-și reconfigureze planurile.
Barros crede că situația de la Pokrovsk este doar un exemplu al eșecului Rusiei de a atinge obiectivele pe care le-a anunțat public. „Au încercat să cucerească Pokrovsk în această toamnă, dar au abandonat acest obiectiv operațional și apoi au atacat în altă direcție. Nu este vorba doar de eșecul rușilor, este parte a unei apărări ucrainene foarte robuste”, a spus Barros.
De la ocuparea localității Avdiivka, la începutul anului 2024, Rusia a reușit să avanseze doar între 30 și 40 de kilometri în profunzimea teritoriului Ucrainei. Este o înaintare foarte redusă ținând cont de costurile uriașe pentru armata rusă.
Moscova a pierdut echipamentul mecanizat necesar pentru aproximativ cinci divizii, echivalent a sute de tancuri și transportoare blindate în regiunea Pokrovsk doar în ultimul an, potrivit evaluării ISW a probelor vizuale de pe câmpul de luptă.
„Dacă pierzi echipamentul necesar pentru cinci divizii într-un an pentru o avansare de numai 40 de kilometri și le compari alte ofensive mecanizate majore ale secolului XXI sau chiar cu marile bătălii ale celui de-al doilea război mondial, este o performanță groaznică”, a spus Barros
Război de uzură, dar pentru câtă vreme?
De la începutul invaziei, în pofida sprijinului de la aliații săi, Ucraina a fost tot timpul în inferioritate în ce privește echipamentele și efectivele. Rusia are mai multe arme, mai multă muniție și mai mulți oameni. Strategia președintelui rus Vladimir Putin pare să fie în continuare măcinarea lentă a Ucrainei prin superioritate materială și cheltuieli mai mari și prin obosirea aliaților occidentali ai Kievului, arată CNN în analiza sa.
Însă mai mulți analiști susțin că Putin are la dispoziție un interval de timp limitat pentru a-și atinge obiectivul, ținând seama de pierderile cutremurătoare pe care Rusia le suferă chiar și pentru cele mai limitate înaintări.
Efortul de război al economiei rusești este în mod clar în creștere. Rusia a crescut masiv alocările militare în ultimii doi ani, iar economia dă semne de supraîncălzire: inflația crește și companiile se confruntă cu deficit al forței de muncă. Încercând să controleze situația, Banca Centrală a Rusiei a crescut rata dobânzii la 21% în octombrie, cea mai mare creștere din ultimele decenii.
Deși Rusia are o populație mai mare decât Ucraina, suferă pierderi semnificative și recrutarea de noi soldați este deja o problemă. Ultima oară când a fost introdusă o mobilizare parțială, sute de mii de bărbați au fugit din țară. Fluxul recent de trupe nord-coreene în Rusia poate remedia situația o vreme, însă pierderile materiale ar putea fi mai dificil de înlocuit.
„Prins între economie, deficitul de bărbați în Rusia și pierderea masivă de vehicule de care rușii au nevoie pentru actualul lor stil de a purta războiului, Kremlinul ar putea avea serioase probleme cu unele resurse strategice, dacă menține actualul tempou și în cursul anului viitor”, a spus Barros.
Posibilitarea Ucrainei de a profita de aceste probleme depinde în principal de disponibilitatea aliaților ei de a o sprijin, iar întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă pune cu siguranță un mare semn de întrebare în această privință. În această săptămână Zelenski a spus că războiul se va încheia „mai repede” odată cu întoarcerea lui Trump la președinție.
„Dacă Statele Unite și coaliția occidentală continuă să-i sprijine pe ucraineni pentru următoarele 12-18 luni, vor fi oportunități pentru a perturba modul în care rușii au susținut războiul. Ei pot decide dacă rușii câștigă sau pierd”, a conchis Barros.