Sari direct la conținut

Voturile din cele trei secții invocate în contestația la CCR care a dus la renumărarea din toată țara: Terheș spune că voturile lui Orban au fost puse la Lasconi, dar în procesul verbal final acestea au ajuns la Georgescu, pentru că erau voturile lui, după cum cei din secție au făcut imediat corectura

HotNews.ro
Voturile din cele trei secții invocate în contestația la CCR care a dus la renumărarea din toată țara: Terheș spune că voturile lui Orban au fost puse la Lasconi, dar în procesul verbal final acestea au ajuns la Georgescu, pentru că erau voturile lui, după cum cei din secție au făcut imediat corectura
Urne de vot pentru primul tur al alegerilor prezidentiale 2024 si pentru referendumul local din Capitala. Sursă foto: Agepres

În cererea sa la Curtea Constituțională de anulare a primului tur al prezidențialelor, Cristian Terheș a invocat, printre altele, că în trei secții voturile pentru Ludovic Orban au fost „puse din pix” candidatului Elena Lasconi. În realitate însă, procesele-verbale corectate din cele trei secții arată că numărul de voturi din dreptul lui Orban a fost trecut apoi în dreptul candidatului Călin Georgescu, în mod corect. 

  • Ceea ce a reclamat Terheș este că în secție s-a greșit în momentul trecerii datelor de pe procesul verbal de hârtie pe calculator. Numai că imediat s-a făcut corecția, chiar de către cei din secție, arată documentele pe care HotNews le enumeră astăzi și care sunt publice.
  • Cu alte cuvinte CCR nu a avut în față nici o fraudă, ci o eroare corectată la timp.
  • La baza încrederii în cifrele centralizate stă inclusiv această realitate. În fiecare secție de încheie un proces verbal pe hârtie. Acela este cel oficial. Datele trecute apoi în calculator își urmează drumul lor, însă oricând poți să revii la primul proces verbal, semnat de toate partidele. Sau, dacă e cazul, să revii la buletinele de vot pe baza cărora a fost întocmit procesul verbal.

Amintim că Cristian Terheș, candidat la prezidențiale din partea PCNR, fost europarlamentar PSD și în prezent europarlamentar ales pe listele AUR, a depus la Curtea Constituțională o solicitare de anulare a alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie.

Terheș invocă trei secții cu nereguli

Unul dintre motivele invocate în solicitarea către CCR este că „secţiile de votare au contabilizat voturile valabil exprimate pentru candidatul Orban Ludovic, ca fiind voturi exprimate pentru candidata Lasconi Elena Valerica, ca efect al anunţului acestuia de a se retrage din competiţia electorală în favoarea acesteia”.

„Din informațiile deținute, în secțiile de vot cu indicativele B-1278, B-954, MH-179, candidatul Ludovic Orban a înregistrat 85 voturi, 38 voturi, respectiv 36 voturi, în timp ce în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării s-a consemnat câte un singur vot pentru candidatul Orban Ludovic în fiecare dintre aceste secţii”, arată Terheș care adaugă la final chiar și capturi din procesele-verbale. 

Apoi continuă: „Având în vedere diferenţa de 2.740 voturi între candidatul clasat pe locul al doilea şi candidatul clasat pe locul al treilea, precum şi numărul total de voturi menţionate ca fiind exprimate pentru candidatul Orban Ludovic – 20.089, rezultă că procedeul de „transfer” al unor voturi de la un candidat retras la candidatul clasat pe locul al doilea a influenţat evident ordinea candidaţilor”. 

Situația din cele trei secții: Voturile lui Orban au fost trecute, la corectură, în dreptul lui Georgescu / Scorul lui Lasconi, neschimbat

Jurnalistul Euronews Vitalie Cojocari a remarcat că procesele-verbale din secțiile indicate de Terheș arată că, deși voturile din dreptul lui Orban au fost consemnate greșit inițial, în procesele-verbale corectate voturile totale înregistrate de Elena Lasconi nu se schimbă. 

De fapt, cel care beneficiază de corectură, în mod just, este Călin Georgescu, care primește mai multe voturi – exact cele trecute inițial în dreptul lui Ludovic Orban. 

Situația din cele trei secții indicate

Secția din Mehedinți MH-179

Primul proces-verbal: 

  • Elena Lasconi: 11
  • Ludovic Orban: 36
  • Călin Georgescu: 2

Al doilea proces-verbal (corectat): 

  • Elena Lasconi: 11
  • Ludovic Orban: 1
  • Călin Georgescu: 36

Secția din București B-1278

Primul proces-verbal: 

  • Elena Lasconi: 312
  • Ludovic Orban: 85
  • Călin Georgescu: 39

Al doilea proces-verbal (corectat): 

  • Elena Lasconi: 312
  • Ludovic Orban: 1
  • Călin Georgescu: 85

Secția din București B-954

Primul proces-verbal: 

  • Elena Lasconi: 275
  • Ludovic Orban: 38
  • Călin Georgescu: 29

Al doilea proces-verbal (corectat):   

  • Elena Lasconi: 275
  • Ludovic Orban: 1
  • Călin Georgescu: 38

Contestația lui Terheș a dus la decizia CCR de a renumăra toate cele 9,4 milioane de voturi

Amintim că în baza acestei sesizări a lui Cristian Terheș CCR a cerut ieri Biroului Electoral Central renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur al alegerilor prezidențiale. 

După decizia CCR, Terheș a declarat:

  • „Ceea ce am reuşit să dovedesc în faţa CCR, în primul rând, ca cetăţean, ca şi candidat la Preşedinţia României, este că USR şi doamna Lasconi au comis o potenţială fraudă care poate să schimbe ordinea finaliştilor din primul tur de scrutin. (…)”.
  • „O altă solicitare în contestaţia respectivă privea faptul că voturi valabil exprimate pentru candidatul Ludovic Orban, la final, când s-a întocmit procesul verbal, voturile respective au fost alocate doamnei Lasconi. Acesta bănuiesc o fi motivul principal pentru care se solicită reverificarea şi renumărarea, pentru că am dovedit cu procese verbale că rezultatul când a fost trecut pe procesul verbal a fost corectat”.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro