Testează-ți votul! Află de care partid ești mai apropiat
O aplicație creată de către openpolitics.ro permite alegătorilor să afle cu ce program de partid li se potrivesc mai mult convingerilor lor politice. Evaluarea constă în răspunsuri date unui set de 25 de întrebări prin care este testată poziția față de anumite subiecte de natură politică, economielșcă sau socială.
Aplicația TestVot 2024 permite celor care o folosesc să facă o comparație între convingerile lor și pozițiile partidelor politice.
„Campaniile în România pun adesea accent mai mult pe teme simbolice și polarizante sau conflicte interpersonale, decât pe viziunea pentru viitor sau măsurile propuse de partide. Acest lucru face dificilă identificarea unor poziții mai concrete ale partidelor. Prin TestVot încercăm totuși să le scoatem în evidență”, spun autorii aplicației care poate fi folosită cu linkul de mai jos.
Astfel, testul constă în 25 de afirmații cu 2 variante de răspuns (sunt de acord / nu sunt de acord). De asemenea, poți marca dacă un lucru este deosebit de important pentru tine, acțiune care îi va da o pondere mai mare în calculul final. Dacă nu ai o opinie, nu ești sigur(ă) sau nu vrei să răspunzi din alt motiv, poți sări peste o întrebare. Aceasta nu va fi luată în calcul la scorul compatibilității.
La final va fi calculat nivelul compatibilității cu principalii competitori electorali la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Nu au fost luate în calcul programele candidaților independenți.
Întrebările au fost selectate de către autorii aplicației după trei criterii:
- sunt legate de guvernare, politici publice sau diferențe de viziune și idei dintre candidați și partidele care îi susțin;
- sunt de interes ridicat pentru cetățeni;
- sunt abordate de către partide (preferabil în programele electorale, materialele acestora de campanie sau în declarații la care putem face o trimitere directă).
„Pentru că scopul nostru principal este de a informa publicul cu privire la aceste teme și pozițiile candidaților, nu forțăm încadrarea într-o grilă de tip „stânga-dreapta”, mai ales că formațiunile din țara noastră sunt destul de puțin preocupate de coerența ideologică. Nu forțăm nici poziții ale partidelor, în cazul în care nu există informații credibile (din sursele sus-menționate), care să indice cum se plasează”, susțin cei de la OpenPolitics.