Oamenii amenințați cu moartea de neo-legionarii mascați povestesc că „Acum trei zile, polițiștii ne-au tratat ca și cum reclamam pierderea unui telefon”. „Ieri, ne-au spus că au totul sub control, iar sâmbătă au făcut percheziții” / „Ceva s-a schimbat la Poliție, foarte rapid”
Sâmbătă dimineață, în mai multe localități din România, poliția a pus în executare mandate judecătorești de percheziție, în căutarea celor care au lansat amenințări neo-legionare înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale, precum și în alte dosare de extremism. În doar câteva zile, atitudinea forțelor de ordine din România s-a schimbat în fața rețelelor de extremă dreaptă, „care ani de zile au fost tolerate la noi”, au povestit cei din Roma for Democracy România, într-un dialog cu HotNews.
Joi după-amiază, înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale, membri ai organizației neguvernamentale pentru drepturile minorității rome „Roma for Democracy” au primit pe rețele de socializare amenințări cu moartea. Li s-a transmis: „Heil Hitler. Evreii și țiganii trebuie eliminați. Și toate rasele impure”.
„Vă vânăm pe toți, înțelegi”
În imaginile care au însoțit amenințările s-au văzut persoane mascate, cu echipament paramilitar și însemne legionare. Unele dintre persoane aveau arme, simboluri ale Gărzii de Fier și mărci vizuale ale trupelor SS. Celor de la ONG li s-a comunicat: „Vă vânăm pe toți, înțelegi”.
Cei amenințați au făcut plângere la poliție. Alin Banu, membru al ONG-ului, a precizat că există grupuri de recrutare care au ca scop identificarea celor care susțin alte opinii diferite de ale lor. Printre simbolurile afișate este și stema prezentă pe Steagul Mișcării Legionare. Același simbol este purtat pe sacou de Eugen Sechila, lider al mișcării neo-legionare, care l-a însoțit pe Călin Georgescu la „Marius Tucă Show”.
După anularea alegerilor
Sâmbătă, după ce CCR a decis anularea alegerilor, au început perchezițiile. Parchetul General a anunțat că sunt efectuate sâmbătă cercetări „în cauze privind sancţionarea comportamentelor ilegale manifestate în mediul online, constând în îndemnarea publicului la săvârşirea unor infracţiuni sau incitarea la violenţă şi ură împotriva unor persoane pe motiv că fac parte dintr-o anumită categorie definită pe criterii de etnie, orientare sexuală ori pe motivul exprimării opţiunilor politice în contextul procesului electoral din România”, conform relatării Agerpres.
Ce s-a întâmplat la Secția 24 de Poliție
Ceea ce se petrece este complet diferit atât față de prima reacție a autorităților, cât și de ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, susțin oameni din Roma for Democracy Romania, într-un dialog purtat sâmbătă cu HotNews. Din motive care țin de protecția în fața amenințărilor, ei au solicitat să nu fie identificați.
„Când colegele noastre au ajuns la poliție, chiar joi, polițiștii de la Secția 24 le-au tratat ca și cum reclamam pierderea unui telefon”, au povestit membri ai organizației.
Aceeași atitudine a existat ani de zile la scară națională, în MAI și magistratură, conform mai multor cazuri relatate de oameni care au luat parte la ele.
De pildă, în altă situație care tot azi s-a transformat în percheziție, Institutul Elie Wiesel a făcut plângere cu câțiva ani în urmă împotriva unei acțiuni de la Tâncăbești, similară cu cea de acum câteva zile, când Diana Șoșoacă și alte persoane l-au omagiat pe Corneliu Zelea Codreanu.
A fost reclamată tot gruparea de la Tâncăbești. Plângerea de atunci s-a clasat, conform unei persoane la curent cu cazul. Institutul a atacat clasarea în instanță și Judecătoria Buftea a cerut Parchetului să cerceteze din nou dosarul de neo-legionarism. Cazul a fost clasat din nou.
„Aceasta era atitudinea statului față de manifestările și amenințările neo-legionare”, au explicat cei de la Roma for Democracy Romania.
Vineri, 6 decembrie, însă, la o zi după depunerea plângerii, reprezentanți ai poliției i-au chemat pe cei amenințați într-unul dintre sediile MAI din București. „Au avut cu totul altă atitudine. Ne-au spus să stăm liniștiți și ne-au asigurat că „Avem sub control situația”. „Am înțeles că cei care ne-au amenințat sunt urmăriți, monitorizați, în fine”.
Sâmbătă au început perchezițiile, atât în cazul Roma for Democracy Romania, dar și în cazul Tâncăbești, unde sunt implicați o parte din aceiași oameni în privința cărora Parchetul a clasat cazul acum câțiva ani.