Sari direct la conținut

Proiectele de lege care vizează limitarea mandatelor șefilor serviciilor secrete și prin care foștii angajați ai SRI nu mai pot oferi consultanță au trecut de votul deputaților

HotNews.ro
Proiectele de lege care vizează limitarea mandatelor șefilor serviciilor secrete și prin care foștii angajați ai SRI nu mai pot oferi consultanță au trecut de votul deputaților
SRI Inquam Photos / Octav Ganea

Proiectele prin care sunt limitate mandatele şefilor serviciilor secrete şi sunt prevenite eventuale abuzuri ale şefilor SRI, iniţiate de deputatul Emanuel Ungureanu (USR), au trecut miercuri de Camera Deputaţilor şi vor intra în dezbaterea Senatului, scrie News.ro.

USR a cerut ca votul din Senat care vizează ambele proiecte să fie dat săptămâna viitoare.

„Cele întâmplate în ultimele săptămâni şi luni, culminând cu alegerile prezidenţiale anulate, ne-au dovedit, mai mult ca niciodată, că avem obligaţia să ne întărim statul şi instituţiile sale cheie. Iar serviciile secrete joacă un rol esenţial în stat, trebuie să ne asigurăm că ele funcţionează la maximum de eficacitate, în cadru legal, departe de influenţe şi legături sulfuroase”, a spus Ungureanu, după votul deputaților.

„Nu este normal să avem un serviciu fără conducere civilă de mai bine de un an, un alt serviciu condus de 19 ani de aceeaşi persoană, iar şeful unui al treilea serviciu să facă excursii de lux în timp ce ţara se află în plină criză de securitate. Sper ca toate partidele democratice să înţeleagă necesitatea reformării de urgenţă a serviciilor secrete şi ca proiectele USR să fie adoptate rapid în Senat”, a adăugat deputatul USR.

Primul proiect limitează la două mandatele şefilor Serviciului Român de Informaţii (SRI), Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Direcţiei Generale de Protecţie Internă a MAI (DGPI) şi Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA).

Limitarea mandatelor şefilor serviciilor de informaţii este o practică comună în democraţiile avansate, menită să prevină dictatura şi să protejeze principiile statului de drept. Totodată, măsura contribuie la întărirea instituţiilor democratice şi la asigurarea unei conduceri responsabile şi responsive la nevoile şi schimbările societăţii, argumentează cei de la USR.

Interdicție pe 20 de ani pentru foștii angajați SRI

Al doilea proiect urmăreşte prevenirea abuzurilor, stabilind pentru cadrele militare şi angajaţii civili ai Serviciului Român de Informaţii interdicţia ca, timp de 20 de ani după încetarea activităţii în SRI, să desfăşoare activităţi de consultanţă sau asistenţă.

„Folosirea informaţiilor sensibile şi a cunoştinţelor acumulate de personalul din structurile de securitate naţională poate reprezenta un risc semnificativ dacă acestea sunt utilizate în scopuri comerciale sau în beneficiul unor terţi, terţi care pot avea inclusiv interese contrare celor naţionale”, arată USR.

Scandalul deplasărilor șefului SIE cu avioane private la cursele de Formula 1

În timp ce în România se anunțau proteste și pe rețelele sociale aceleași filiere rusești continuau împrăștierea de știri false despre intrarea țării în război, șeful Serviciului de Informații Externe (SIE), Gabriel Vlase, a zburat la Abu Dhabi duminică, 8 decembrie, la Marele Premiu de Formula 1, ultima cursă din acest sezon, a scris luni G4Media.ro.

Publicația a relatat că Gabriel Vlase a zburat și în Italia pentru a vedea Marele Premiu de la Monza, care a avut loc pe 1 septembrie. Jurnaliștii precizau că nu e clar dacă pentru aceste zboruri Vlase a recurs la jeturi private, însă citau surse care le-au declarat că șeful SIE zboară în mod frecvent cu avioane închiriate.

Într-un comunicat emis marți, SIE spune că, pentru a ajunge la Marele Premiu al Italiei, Vlase s-a deplasat cu un avion de linie.

Tot luni, G4Media.ro a dezvăluit că șeful SIE a zburat și pe data de 12 septembrie, cu un avion privat, la Baku, în Azerbaijan, împreună cu adjunctul Ioan Octavian Brița, pentru a urmări timp de trei zile Marele Premiu de Formula 1 din Azerbaijan, după cum rezultă din documentele de zbor (gendec) consultate de publicația citată, dar și conform martorilor oculari care i-au văzut pe cei doi la în tribunele de la Baku.

Într-un comunicat transmis marți la prânz, Comisia parlamentară specială pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe anunță că „a luat act de informațiile vehiculate recent în spațiul public, conform cărora directorul SIE, însoțit de alți reprezentanți ai instituției, au efectuat deplasări cu un avion privat, pentru a participa la diverse evenimente”.

Potrivit comunicatului, Comisia a solicitat conducerii SIE să transmită, în cel mai scurt timp, toate informațiile relevante cu privire la acest subiect. „Considerăm că răspunsul la aceste întrebări este esențial pentru clarificarea situației expuse în mass-media”, mai scrie în comunicatul semnat de președintele Comisiei, deputatul PSD de Gorj Mihai Weber.

INTERVIURILE HotNews.ro