Sari direct la conținut

VIDEO Coreea de Sud: Parlamentul a votat pentru suspendarea președintelui Yoon în timp ce afară era un protest masiv contra acestuia / Premierul a devenit președinte interimar / Soarta lui Yoon va fi decisă de Curtea Constituțională

HotNews.ro
VIDEO Coreea de Sud: Parlamentul a votat pentru suspendarea președintelui Yoon în timp ce afară era un protest masiv contra acestuia / Premierul a devenit președinte interimar / Soarta lui Yoon va fi decisă de Curtea Constituțională
Coreea de Sud - protest masiv în fața parlamentului, care decide dacă îl demite pe președintele Yoon. Foto: Ahn Young-joon / AP / Profimedia

Parlamentul Coreei de Sud a decis sâmbătă, cu peste două treimi din voturi, punerea sub acuzare a președintelui Yoon Suk Yeol, după ce acesta a declarat legea marțială pe 3 decembrie, renunțând la ea după câteva ore, sub presiunea publică și politică din țară. Votul a fost dat în contextul unui protest masiv în fața legislativului din Seoul, prin care se cerea demiterea președintelui. Premierul Han Duck-Soo a devenit președinte interimar, iar decizia finală dacă Yoon va putea reveni în funcția de șef al statului va fi luată de Curtea Constituțională.

Soarta lui Yoon depinde acum de Curtea Constituțională. Aceasta este prima punere sub acuzare a unui președinte în exercițiu din ultimii opt ani, de la punerea sub acuzare a fostului președinte Park Geun-hye în 2016.

Demiterea definitivă a lui Yoon și posibilele alegeri prezidențiale anticipate depind acum de decizia Curții Constituționale.

Curtea Constituțională va primi moțiunea de punere sub acuzare decisă de Adunarea Națională și are termen de până la 180 de zile pentru a decide dacă o accepta sau de a o respinge, potrivit Yonhap.

Premierul Han Duck-Soo a devenit președinte interimar după decizia luată de parlament.

Președintele parlamentului a făcut apel la o colaborare între Executiv și Legislativ pentru a stabiliza economia și afacerile externe ale țării.

Parlamentul a decis, cu 204 voturi din 300, suspendarea președintelui Yoon după ce acesta a declarat pe 3 decembrie legea marțială, revenind apoi rapid asupra măsurii.

Decizia dacă Yoon Suk Yeol își va pierde definitiv funcția va fi luată de justiție.

Votul la moțiunea de demitere a președintelui Yoon s-a încheiat, la el au participat toți cei 300 de parlamentari din Coreea de Sud.

Parlamentul Coreei de Sud a început să voteze sâmbătă o a doua moțiune de destituire a președintelui Yoon Suk Yeol, partidul său hotărând să participe la acțiunea parlamentară după ce a boicotat votul anterior. Anterior liderul parlamentar al principalului partid de opoziție a declarat sâmbătă că președintele Yoon Suk Yeol este cel mai mare risc pentru țară.

––-

Manifestația de amploare contra președintelui are loc în fața Adunării Naționale, unde deputații au dezbătutu moțiunea de punere sub acuzare a lui Yoon, începând cu ora 16.00 (09.00 în România), potrivit AFP.

Un sondaj Gallup publicat vineri a arătat că peste 75% dintre sud-coreeni doresc destituirea lui Yoon, în urma tentativei eșuate de a impune legea marțială în urmă cu 11 zile.

Forțat să-și anuleze decretul șase ore mai târziu de parlament și de miile de demonstranți care îi cereau demisia, acesta a scăpat la limită de o primă moțiune de punere sub acuzare. Dar o a doua moțiune urmează să fie supusă la vot sâmbătă și are șanse mult mai mari de a trece.

O parte minoritară din populație continuă totuși să îl susțină și să se opună plecării sale, susținând că alegerile anterioare au fost fraudate, în special ultimele alegeri legislative câștigate cu o marjă mare de opoziție.

„Yoon nu a avut de ales decât să declare legea marțială. Aprob fiecare decizie pe care a luat-o în calitate de președinte”, a declarat pentru AFP Choi Hee-sun, în vârstă de 62 de ani, fluturând un steag al țării sale. „A fost dovedit statistic 100% că alegerile noastre au fost fraudate”, a susținut ea.

Manifestanții anti-Yoon sunt în principal tineri, iar mitingurile lor au luat un aer de festival, cu sloganuri împotriva președintelui și muzică K-pop, unde manifestanții flutură bețe luminoase și pancarte.

INTERVIURILE HotNews.ro